27/9/12

Εργατική λαοθάλασσα στις απεργιακές διαδηλώσεις!


Αφετηρία η 26 Σεπτέμβρη για κλιμάκωση των ενωτικών εργατικών - λαϊκών αγώνων μέχρι την προοδευτική εξέγερση και ανατροπή!

Σημαντική η συμμετοχή του εμπορικού και επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου!

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η πανεργατική απεργία, η οποία νέκρωσε κατά κύριο λόγο τις δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, ενώ συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η απεργία, συγκριτικά, σημείωσε αρκετή επιτυχία και στον ιδιωτικό τομέα!

Ουσιώδης και αξιοσημείωτη υπήρξε και η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ στην απεργία, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι πήραν μέρος σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετείχαν με δικά τους "μπλόκ" στις διαδηλώσεις.
Αυτήν την ώρα έφθασε η στιγμή για ένα πολύ μεγάλο αγωνιστικό κοινωνικό μπλοκ που θα συμπεριλάβει την εργατική τάξη, τα επαγγελματοβιοτεχνικά και μικρά εμπορικά στρώματα αλλά και τη μικρομεσαία αγροτιά!

Μια πραγματική εργατική και πολύχρωμη λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και λαού πλημμύρισε κυριολεκτικά τις εργατικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και πρώτα απ’ όλα πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου το πολύβουο πλήθος, κατά κλάδους, χώρους δουλειάς και κατά πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, με ευρηματικά και μαχητικά πανό και συνθήματα, περνούσε ειρηνικά επί ώρες!

Συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πόλεις όπως τα Γιάννενα, η Πάτρα, το Ηράκλειο και πολλές άλλες.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν, επίσης, τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις πλήθους ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και μικρών επιχειρήσεων με τους εργαζομένους τους!

Τα παραπάνω γεγονότα, υπογράμμιζαν είναι αρκετά ελπιδοφόρα και αν αξιοποιηθούν σωστά από την Αριστερά και το ενωτικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορούν να καλύψουν σταδιακά μαύρες τρύπες του εργατικού κινήματος στον ιδιωτικό χώρο και το χώρο των ανέργων.

Κύκλοι της Αριστεράς επισήμαναν ότι η απεργία και ογκώδεις εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις της 26ης μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο φθινοπωρινό σταθμό και κυρίως αφετηρία για μια μεγάλη και δυναμική κλιμάκωση των ενωτικών ταξικών αγώνων, με άμεση προοπτική την προοδευτική εξέγερση και ανατροπή για μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς.
Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστεράς σημείωναν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 26ης μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ πετυχημένες, μόνο εφ’ όσον αποτελέσουν το έναυσμα και το πρώτο θαρραλέο βήμα για να ακολουθήσει κλιμάκωση και ένα τσουνάμι ενωτικών εργατικών - λαϊκών αγώνων, που θα σαρώσουν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της, σε όφελος νέων προοδευτικών απαντήσεων.

ΜΑΤ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
 Στο μεταξύ λίγο πριν ολοκληρωθεί η μεγαλειώδης ειρηνική πορεία στο Σύνταγμα στην Αθήνα, δυνάμεις των ΜΑΤ, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση παρακρατικών μηχανισμών και των οργανωμένων «γνωστών-αγνώστων» «κουκουλοφόρων» εξαπέλυσαν ένα πραγματικό χημικό πόλεμο σε όλο το εύρος της Πλατείας Συντάγματος και τους κάτω δρόμους!


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

Δύο ογκώδεις μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας.

Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).
Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα.

Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους.
Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι απεργοί θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε(!).

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, και της Τρόϊκας,για την ακύρωση των μνημονίων.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Μια Τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του λεγόμενου "αντιεξουσιαστικού" χώρου.
Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 8μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!

Αγωνιστικά και ειρηνικά, εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.
Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έγινε η συγκέντρωση που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα επερχόμενα οικονομικά μέτρα, ζητώντας ταυτόχρονα δικαίωμα στην εργασία και απόσυρση των μνημονίων.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, στη πλατεία Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου οι ομιλητές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε συνεχή αγώνα, για να μην περάσουν, όπως είπαν, τα νέα μέτρα.
Μετά τις συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.Στο τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου βρισκόταν ομάδα "αντιεξουσιαστών", η οποία κατέληξε στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σε επιφυλακή βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ, αστυνομικοί της ομάδος ΔΙΑΣ και αστυνομικοί της Ασφάλειας.
Όσον αφορά τη συμμετοχή στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πήραν μέρος περισσότερα από 20.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, παρέμειναν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενώ με πρωτοβουλία του συλλόγου εστίασης και αναψυχής, που συμμετείχε στην απεργία, μέλη του μοίραζαν δωρεάν καφέ σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ!

Ένα ακόμη συλλαλητήριο, με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Στο αποψινό αντιμνημονιακό συλλαλητήριο πήραν μέρος άτομα κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου των Πολιτών κατά του χρέους και άλλων φορέων του Ηρακλείου. Οι συγκεντρωμένοι, με αναμμένα κεριά και αντιμνημονιακά συνθήματα, είπαν με τον δικό τους τρόπο ένα δυναμικό «όχι» στα νέα κυοφορούμενα μέτρα, καλώντας τους βουλευτές να την καταψηφίσουν γιατί μ' αυτά, όπως τονίζουν, οδηγούν στην εξαθλίωση και στην ουσιαστική φτώχεια τον ελληνικό λαό.
Οι ίδιοι ζήτησαν «να μην επιτρέψουμε τη συνταγματική εκτροπή, να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών και την ανεξαρτησία της χώρας».
Με προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κορνάρου και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας.
Τέλος υπό κατάληψη τελούν τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στην πλατεία Ελευθερίας παρέμειναν μέχρι αργά διαμαρτυρόμενοι πολίτες!

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου