6/3/13

Ούγκο Τσάβες: μεγάλη απώλεια για την αριστερά και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

 Η Βενεζουέλα πρέπει να μείνει στον προοδευτικό δρόμο!

Η λατινική Αμερική να παραμείνει εργαστήρι για εναλλακτικές πολιτικές!
Σε κατάσταση εθνικού πένθους βρίσκεται σήμερα η Βενεζουέλα και ο λαός της μετά το θάνατο του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, την Τρίτη (5/3), σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου του Βενεζουελάνου ηγέτη ανακοινώθηκε με σπασμένη φωνή από τον αντιπρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο ανέφερε: «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16.25 (τοπική ώρα) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες».
Λίγη ώρα μετά ο Μαδούρο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «TELESUR» πως το μέλλον του βενεζουελάνικου έθνους «εξαρτάται από την επαναστατική ενότητα» του λαού γιατί, όπως πρόσθεσε, «μόνο μαζί» μπορούμε «να εγγυηθούμε το μέλλον της πατρίδας».
Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα το πρωί στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας ως την Παρασκευή, οπότε θα γίνει και η ταφή, παρουσία δεκάδων ηγετών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, στη Βενεζουέλα θα πραγματοποιηθούν από σήμερα και για επτά ημέρες εκδηλώσεις μνήμης και αποχαιρετισμού του 58χρονου ηγέτη. Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί επίσημα και στην Κούβα.
 
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 30 ΜΕΡΕΣ
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χούα, προσωρινά καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα και με τις τελευταίες εντολές που έδωσε ο Τσάβες.
Υποψήφιος πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του «Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PSUV) θα είναι ο Νικολάς Μαδούρο.

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΟΛΙΒΑΡΙΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ
hugo-chavez
Ο Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, πρώην στρατιωτικός και από το 1999 πρόεδρος της Βενεζουέλας, γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954. Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το Δεκέμβρη του 1998, ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επανεξελέγη το 2006, αλλά και τον περασμένο Δεκέμβρη.
Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, στη Βενεζουέλα πάρθηκαν σημαντικά μέτρα που οδήγησαν στην άμβλυνση της φτώχειας ενώ αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα οξύτατα θέματα του αναλφαβητισμού και οι τραγικές ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία. Σημαντική ήταν επίσης και η αλληλοϋποστήριξη της Βενεζουέλας με την Κούβα, με την τελευταία να βρίσκεται αποκλεισμένη για δεκαετίες από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Σημαντική στιγμή στην πορεία του Τσάβες και της χώρας ήταν η συνένωση του λαϊκού κινήματος με το στρατό, που κατάφεραν να ανατρέψουν το πραξικόπημα που στήθηκε στη χώρα τον Απρίλη του 2002, από την ντόπια αστική τάξη, σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό.

Από τον Ιούνιο του 2011 όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα για να αντιμετωπισθεί η ασθένεια. Μετά από την τελευταία και μοιραία, όπως αποδείχτηκε, χειρουργική επέμβαση στην Αβάνα στις 11 Δεκέμβρη 2012, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο μέχρι και την ανακοίνωση του θανάτου του αργά το βράδυ της Τρίτης.
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013.
πηγή:ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου