11/4/13

Οι «Σκουριές» της Χιλής

Φωτό Reuters Πρώτη συμβολική νίκη για τους ιθαγενείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Χιλής θεωρείται η απόφαση δικαστηρίου του Σαντιάγο που διέταξε να αναβληθεί η κατασκευή χρυσωρυχείου στην Πάσκουα Λάμα, κοντά στα σύνορα με την Αργεντινή. Εάν δημιουργηθεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο.

Οι αντιδράσεις ιθαγενών και περιβαλλοντικών οργανώσεων ξεκίνησαν από το 2009 όταν έγινε γνωστό ότι η καναδική εταιρεία Barrick Gold, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο, ήθελε να κατασκευάσει το χρυσωρυχείο στην Πάσκουα Λάμα ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ωστόσο, η ανησυχία ότι θα προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή στον ποταμό που διασχίζει την περιοχή και στο ευρύτερο οικοσύστημα οδήγησαν τους κατοίκους να προσφύγουν στα δικαστήρια και να πετύχουν αναβολή του έργου έως ότου μελετήσει διεξοδικά το δικαστήριο τους φακέλους που έχουν κατατεθεί.

Η αγωγή ξεκίνησε από τους ινδιάνους Ντιαγκουίτα, μια μικρή κοινότητα ιθαγενών στη βόρεια Χιλή που υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του έργου- συνολικού ύψους 8.5 δισ.δολαρίων- θα προκαλέσει άμεση περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Εστρέτσο, στους πάγους και στις προμήθειες νερού. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από αρκετούς μήνες και πιθανότατα η διαμάχη θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής.

Πηγή:Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου