29/5/14

Στο σφυρί η Δυτική Ελλάδα!


thalassa
Τρεις μόλις μέρες μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει προνομιακές εκτάσεις σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
    
του Δημήτρη Τερζή

Τα τύμπανα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος εκ μέρους της κυβέρνησης καλά κρατούν. Ετσι, λοιπόν, στα «φιλέτα» απ' όλη τη χώρα που βγαίνουν στο σφυρί συμπεριλαμβάνονται και τα πρώτα της Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, πρόκειται για 4 προνομιακές εκτάσεις στην Αχαΐα, 4 στην Ηλεία και 2 στην Αιτωλοακαρνανία.

Τρεις μόλις μέρες μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κι ενώ οι κάτοικοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στους δήμους -πλην της Πάτρας- τίμησαν με την ψήφο τους τις μνημονιακές πολιτικές, έρχεται η ώρα του λογαριασμού.
 
Ο κατάλογος
Ειδικότερα, ο πλήρης κατάλογος των προς πώληση εκτάσεως στην περιοχή είναι ο εξής:
• Στην Κάτω Αχαΐα στην περιοχή Μυρτούλα, οικόπεδο 97.561 τ.μ.
• Στην περιοχή Προάστιο στον Δήμο της Πάτρας, που περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, 59.468 τ.μ.
• Στην περιοχή Ριγανόκαμπος στον Δήμο Πατρέων, 158.000 τ.μ.
• Στην περιοχή Κλειτορία του Δήμου Καλαβρύτων ένα οικόπεδο 900 τ.μ.
• Στην Ηλεία, στα Λεχαινά, η περιοχή Αλυκές, 394.814 τ.μ.
• Η παραλία της Σπιάτζας έξω από τον Πύργο, 67.504 τ.μ.
• Στην περιοχή Αγία Βαρβάρα της Κρέσταινας, 262.67 τ.μ. (οικόπεδο με χτίσμα)
• Στο Πυργί, περιοχή 361.747 τ.μ.
• Στην Αιτωλοακαρνανία, στον Πόρο του Μεσολογγίου, περιοχή 980.000 τ.μ.
• Στον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό, οικόπεδο με κτίσμα 473,6 τ.μ.

Το προηγούμενο διάστημα πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για το ενδιαφέρον Αράβων επενδυτών για τις ομολογουμένως παρθένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Χιλιόμετρα ανεκμετάλλευτων παραλιών που βρέχονται από το Ιόνιο, συνοδεία του φυσικού κάλλους των δασών που σε πολλές περιπτώσεις και παρά τις πυρκαγιές που έχουν ερημώσει την περιοχή φτάνουν ώς το κύμα.

Η απαξίωση και από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι δεδομένη χρόνια τώρα, οπότε μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε οι εκτάσεις αυτές να «αξιοποιηθούν» προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες «ανάπτυξης» της περιοχής, αλλά χάρη στην αντίδραση οικολογικών οργανώσεων και μερίδας των τοπικών κοινωνιών ματαιώθηκαν. Βοήθησε επίσης το γεγονός πως κάποιες από τις περιοχές αυτές, που τμήματά τους εντάσσονται στα υπό παραχώρηση «φιλέτα», μπήκαν σε καθεστώς προστασίας τύπου Natura κ.λπ.

Η περίπτωση της περιοχής των Αλυκών στα Λεχαινά είναι χαρακτηριστική. Από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του ελληνικού κράτους λειτουργούσαν εκεί αλυκές οι οποίες έδιναν δουλειά σε εργαζόμενους από τα γειτονικά μέρη και όχι μόνο, οι οποίοι μάζευαν αλάτι. Εκλεισαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη γιατί θεωρήθηκαν ασύμφορες.

Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά για την περιοχή, όπως να χτιστούν εξοχικές κατοικίες, να μετατραπεί η περιοχή σε ιχθυοτροφείο και άλλες επενδύσεις, όταν είναι γνωστό σε όλους πως σημαντικό κομμάτι της αποτελεί καταφύγιο για σπάνιους πληθυσμούς χλωρίδας και πανίδας – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φλαμίνγκο που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Δεν είναι όμως μόνο οι Αλυκές. Η περιοχή της Σπιάτζας είναι η πιο κοντινή παραλία για τους κατοίκους του Πύργου, σε απόσταση 3–4 χλμ. από την πόλη. Είναι μια σχεδόν παρθένα παραλία, με μπόλικα αυθαίρετα είναι η αλήθεια, τα οποία εισέρχονται σε καθεστώς νομιμοποίησης με το αντίστοιχο αντίτιμο, και μία ταβέρνα.

Συν τοις άλλοις ολόκληρη η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, από το Κατάκολο έως το Καλό Νερό, θεωρείται περιοχή-καταφύγιο της χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας επένδυσης σ’ αυτές τις περιοχές, με ξενοδοχεία ή κατοικίες, δεν φαίνεται ν’ απασχολούν και τόσο το ΤΑΙΠΕΔ.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο καθώς οι πληροφορίες θέλουν κι άλλες παρθένες περιοχές της Ηλείας να βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ προς εκμετάλλευση, όπως οι Ιαματικές Πηγές της Κυλλήνης, του Καϊάφα, αλλά και περιοχές του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλλιάς (η «Εφ.Συν.» είχε γράψει γι’ αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο) αλλά και παραθαλάσσιες εκτάσεις στον Πύργο και στην Κυλλήνη.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου