15/10/12

Ζώντας χωρίς τους μεσάζοντες.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς
Μπλόκο στην ακρίβεια και στους μεσάζοντες βάζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πόλης συσπειρώνονται σε Συνελεύσεις Πολιτών και διοργανώνουν σήμερα και αύριο δράσεις για τη διάθεση φτηνών προϊόντων για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα θα διατεθούν προϊόντα στην Τούμπα και στη Θέρμη και αύριο στην Μπότσαρη και στην Καλαμαριά.

της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη

«Ξεκινήσαμε πριν από περίπου έναν χρόνο με αφορμή τα χαράτσια της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα μέτρα, που έχουν επιφέρει εξαθλίωση στη ζωή μας. Αρχίσαμε τώρα να ασχολούμαστε και με το κίνημα ‘Χωρίς μεσάζοντες’, που έχει στόχο τη φθηνότερη διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές αλλά κυρίως την ανασύνταξη της γεωργικής παραγωγής», λέει στη «Μ» η Βέρα Αλεξιάδου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Συνέλευσης Κατοίκων Καλαμαριάς. Πάνω από 200 μέλη απαρτίζουν τη Συνέλευση και είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται διάθεση φτηνών προϊόντων στους καταναλωτές. «Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να καθορίζουμε τη δική μας τροφή και τον τρόπο παραγωγής της.

Επιλέγουμε τους μικρούς παραγωγούς ή μικρούς συνεταιρισμούς, γιατί βρίσκουμε καλύτερες τιμές, αλλά κυρίως επειδή θέλουμε να στηρίξουμε το μικρό γεωργό. Επιλέγουμε παραγωγούς από την περιοχή μας και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα τοπικά προϊόντα.

Είναι μία προσπάθεια που θα τη συνεχίσουμε, γιατί ήδη υπάρχει μεγάλη απήχηση», τονίζει η κ. Αλεξιάδου.

Όσον αφορά το όλο εγχείρημα, τονίζει ότι «πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, αλλά κάποιοι γεωπόνοι, κάποιοι κάτοικοι που ήταν αγρότες μάς έδωσαν τα πρώτα φώτα. Μετά σιγά, σιγά το πράγμα έρχεται μόνο του. Επίσης οι παραγωγοί έχουν χαρτιά, που αποδεικνύουν την ποιότητα των προϊόντων. Ειδικά το τυρί που θα διαθέσουμε είναι από το συνεταιρισμό Λειβάδι Ολύμπου. Είναι 100% γάλα, που σημαίνει χωρίς πρόσθετα που έχουν τα υπόλοιπα του εμπορίου. Οι παραγωγοί έρχονται με το ψυγείο τους κανονικά». Μαχητική και αισιόδοξη η κ. Αλεξιάδου αποκαλύπτει ότι «ο επόμενος στόχος είναι να καταφέρουμε να διαθέσουμε και κρέας».

Δικτύωση στην πόλη

Οι κατά τόπους Συνελεύσεις Κατοίκων προσπαθούν να συντονιστούν και να δικτυωθούν μεταξύ τους. Όπως αναφέρει η κ. Αλεξιάδου, «ήδη γίνεται μία κίνηση για συνεργασία. Κάθε Συνέλευση είναι ανεξάρτητη. Ανταλλάσσουμε όμως ιδέες. Πάντα πιστεύουμε σε μία καλύτερη κοινωνία. Είμαστε κάτοικοι στην περιοχή μας και αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες ζωής». Η διάθεση των προϊόντων στην Καλαμαριά θα γίνει αύριο, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στο άλσος Νέας Κρήνης-Παλιές Καπναποθήκες.

Συνέλευση γειτονίας Μαρτίου-Καλλιδοπούλου

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε αυτή τη δράση», αναφέρει η Αθηνά Τέσκου, μέλος της Συνέλευσης Πολιτών Μαρτίου-Καλλιδοπούλου. Όπως σημειώνει, «θα είναι σε μικρότερη κλίμακα, γιατί δεν έχουμε μεγάλο χώρο και πάρκιγκ, όπως έχουν στην Τούμπα ή στην Αρετσού. Θα έχουμε λάδι, μέλι, πατάτες, φασόλια, κρασί, ρετσίνα, τσίπουρο και ρεβίθια». Οι τιμές είναι οι ίδιες με αυτές στην Καλαμαριά και η διάθεση των προϊόντων θα γίνει από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο παρκάκι της Μπότσαρη.

Η Συνέλευση συγκροτήθηκε πριν από έναν χρόνο και ο «λόγος για τον οποίο συναντηθήκαμε ήταν τα χαράτσια της ΔΕΗ. Και τώρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τον επεκτείνουμε. Όσο περνά ο καιρός, συμμετέχει όλο και περισσότερος κόσμος στη Συνέλευση», σημειώνει η κ. Τέσκου. Οι κάτοικοι συναντώνται κάθε Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στο παρκάκι της Μπότσαρη, ενώ το χειμώνα θα συγκεντρώνονται στο ΚΑΠΗ. «Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου μάς δείχνει το δρόμο και θα συνεχίσουμε τη διάθεση προϊόντων προς τους καταναλωτές. Η λογική είναι να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, ώστε να μην είναι κανένας μόνος αυτό το χειμώνα. Εφαρμόζουμε την αλληλεγγύη στην πράξη, ώστε να επιβιώσουμε όλοι», τονίζει η κ. Τέσκου.

Σήμερα στη Θέρμη

Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει σήμερα η Πρωτοβουλία Κατοίκων Θέρμης στο χώρο κοντά στη διασταύρωση Θέρμης-Πανοράματος, απέναντι από το εξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα.
Την ίδια ημέρα στους ίδιους χώρους θα συγκεντρωθούν και φάρμακα και υγειονομικό υλικό για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Διάθεση προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες» πραγματοποιεί σήμερα, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας στο πάρκιγκ του γηπέδου του ΠΑΟΚ (Κλεάνθους και Μ. Ασίας).

Δράση τη Δευτέρα και στην Αρετσού

Αλεύρι από το Συνεταιρισμό του Κιλκίς, πατάτες από τον Αρχάγγελο, όσπρια από την Πέλλα θα διατεθούν τη Δευτέρα, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 το βράδυ, στην πλαζ της Αρετσούς. «Θα έχουμε φρούτα, τυροκομικά και κηπευτικά από τις γύρω περιοχές», επισημαίνει η Ελένη Παπαθεοδοσίου, μέλος της συντονιστικής ομάδας της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς. Τη δράση διοργανώνει το Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς. «Εμείς κάνουμε τις συμφωνίες με τους παραγωγούς. Όταν ξεκινήσαμε, τους βρίσκαμε εμείς, τώρα πια μας βρίσκουν αυτοί μέσα και από το μπλογκ agropankalamarias.blogspot.com.», αναφέρει η κ. Παπαθεοδοσίου. Προσθέτει ότι «στις 21 Οκτωβρίου στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα θα κάνουμε μία ημερίδα με θέμα το κίνημα της αυτοδιάθεσης. Θα ζητήσουμε από όλα τα κινήματα της πόλης να συναντηθούμε, για να προσδιοριστούν οι στόχοι και οι αρχές του. Ο τίτλος της συνάντησης θα είναι ‘Η ενηλικίωση του κινήματος, η αυτοδιάθεση, ο προσδιορισμός στόχων και αρχών’».

Τα προϊόντα και οι τιμές τις οποίες διατίθενται,

- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ανώτερης ποιότητας 0,2 οξύτητα €15, συσκευασία 5 λίτρων. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
- ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ανώτερης ποιότητας φέτα και κατσικίσιο τυρί €7,00/1kg, €13,50/2kg, €27,00/4kg, €45,00/7kg., βοσκοτύρι €3,5/500gr, μυζήθρα €3,5/1kg, γραβιέρα €9,90/kg, κεφαλοτύρι €9,90/kg, κασέρι €9,90/kg.
- ΠΑΤΑΤΕΣ ανώτερης ποικιλίας Agria €0,45 το κιλό, συσκευασία 11 κιλών.
- ΡΥΖΙ καρολίνα €1,00 το κιλό, συσκευασία 3 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών.
- ΦΑΚΕΣ βιολογικές €1,50 το κιλό, συσκευασία χύμα.
- ΦΑΣΟΛΙΑ μέτρια €2 το κιλό σε συσκευασία των 2,5 κιλών, ΡΕΒΙΘΙΑ χοντρά €2 το κιλό σε συσκευασία των 2,5 κιλών, ΡΕΒΙΘΙΑ ψηλά €1,50 το κιλό σε συσκευασία των 3 κιλών, πώληση κατόπιν παραγγελιών.
- ΜΕΛΙ ανθόμελο €6 το κιλό, συσκευασία 1 & 3 κιλών.
- ΚΡΑΣΙ λευκό και κόκκινο €2,00 το λίτρο, ΡΕΤΣΙΝΑ €2,00 το λίτρο, ΤΣΙΠΟΥΡΟ με και χωρίς γλυκάνισο €5 το λίτρο.
- ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ σε τιμές λαχαναγοράς. Θα διατεθούν σαλάτες, μαρούλια, αντίδια, σπανάκι, πράσα, σέλινο, καρότα, παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαϊντανός, άνηθος, κρεμμυδάκι.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ «Όλοι μαζί μπορούμε

«Πόσες φορές δεν έτυχε να αγοράσετε μεγάλη ποσότητα ενός προϊόντος και ζητήσατε να σας κάνουν μία καλή τιμή; Στις μέρες μας το παζάρι ή, αν θέλετε, η διαπραγμάτευση αποτελεί τον κανόνα. Το ίδιο συνέβαινε παλιά και στο μπακάλικο της γειτονιάς», λέει στη «Μ» ο υπεύθυνος της οργάνωσης δεδομένων στο διαδίκτυο της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης.
Με αφορμή τις υψηλές τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας διοργανώνει αύριο, στις 11 το πρωί, συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. «Θα μαζευτούμε 150, 200, 300 άτομα και θα πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ. Θα ψωνίσουμε κανονικά και θα πάμε στο ταμείο. Θα τους πούμε ότι θέλουμε καλύτερη τιμή. Όπως γίνεται παντού σε όλες τις χώρες. Είναι κανόνας αυτό. Εάν δεν μας δώσουν έκπτωση, θα αφήσουμε τα καρότσια και θα σηκωθούμε να φύγουμε. Θα μπούμε στο επόμενο. Θα κάνουμε το γύρο της πόλης, μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα μας δώσει έκπτωση. Και αν αυτό δεν συμβεί, θα καλέσουμε και τις 44 πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν ασχοληθεί με το ‘Χωρίς μεσάζοντες’ να πράξουν το μεθεπόμενο Σάββατο όλοι το ίδιο σε όλες τις πόλεις. Εμείς οι πολίτες έχουμε τον πρώτο λόγο. Ο πελάτης έχει την ισχύ στα χέρια του», λέει με σθένος ο κ. Τσολακίδης. Παραδείγματα από το παρελθόν επιβεβαιώνουν τα λόγια του. Αρκεί να θυμηθούμε το μποϊκοτάζ που είχαν κάνει καταναλωτές σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα αποτελέσματα που είχαν πετύχει ήταν θετικά. Είχαν καταφέρει να ρίξουν τις τιμές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έστω κι αν αυτό διήρκεσε για λίγες ημέρες.

«Στο κατώφλι της φτώχειας»

Αγανακτισμένος αλλά και λυπημένος ο κ. Τσολακίδης προσθέτει: «Το κόστος ζωής για τις οικογένειές μας έχει φτάσει στα ύψη. Δεν τα βγάζουμε πέρα! Πολλοί από εμάς έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ο κάδος απέναντι από το σπίτι μου είναι όλη την ημέρα ανοικτός. Κάποιος ψάχνει συνεχώς μέσα. Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη δράση αυτή, για να κατέβουν οι τιμές. Αλλά τι να κάνουμε; Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Αυτό γίνεται πλέον φανερό ειδικά σε εμάς που τον τελευταίο καιρό μπορούμε και βλέπουμε το παρασκήνιο. Προσπαθώντας να βρούμε αγροτικά προϊόντα, για να τα δώσουμε χωρίς μεσάζοντες, μάθαμε τις πραγματικές τιμές στις οποίες πουλάνε οι γεωργοί, οι παραγωγοί. Και είναι τραγικό. Δεν είναι δυνατόν οι φακές να έχουν 4 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και εμείς να τις παίρνουμε από τον παραγωγό 1,5 ευρώ. Τα φασόλια έχουν 1,5 ευρώ και εμείς τα πληρώνουμε μέχρι και 7 ευρώ. Δεν αντέχουμε άλλο τον κοινωνικό κανιβαλισμό που βιώνουμε όλοι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και μάλιστα τη στιγμή που βλέπουμε τα κέρδη των πολυεθνικών να αυξάνονται, ενώ περιορίζονται τα λειτουργικά έξοδά τους από τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων». Για το λόγο αυτό «απευθυνόμαστε στους ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη και διαισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι, αλλιώς δεν γίνεται! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ενισχύουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη», καταλήγει το μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης.

πηγή: εφημερίδα Μακεδονία. και makthes.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου