1/6/13

Ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για προσαγωγές μελών του μικρόπολις στη Χαλκιδική


                     ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 25/5/2013  

Το πρωί του Σαββάτου της 25ης Μαΐου, δέκα άτομα από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης μαζί με μέλη του Ανοιχτού Δικτύου, ξεκινάνε για τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που θα λάμβανε χώρα το ίδιο βράδυ στην Ιερισσό, κάνοντας παράλληλα αφισοκόλληση στον Πολύγυρο και τα χωριά κατά μήκος της διαδρομής, ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού και στην προφυλάκιση των 2 κατοίκων της Ιερισσού και προπαγανδίζοντας την πρωτοβουλία του ανοιχτού δικτύου για απευθείας διάθεση προϊόντων Χαλκιδικιωτών παραγωγών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιούνη στο πάρκο "Ξαρχάκου" στη Θεσσαλονίκη ως εναλλακτική πρόταση - δράση ενάντια στην εξόρυξη.
Στο ξεκίνημα της αφισοκόλλησης και ενώ δεν έχουν κολληθεί πάνω από δέκα αφίσες ένα περιπολικό σταματάει δύο συντρόφους και ετοιμάζεται να τους προσαγάγει για εξακρίβωση στοιχείων. Οι σύντροφοι ειδοποιούν και τους υπόλοιπους που φτάνουν αμέσως στο σημείο και προσαγάγονται όλοι στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου.
Εκεί, αφού πραγματοποιήθηκε πολύωρος έλεγχος των προσωπικών τους αντικειμένων, τους ανακοινώνεται ότι κατηγορούνται για παράνομη αφισοκόλληση και τους ζητείται να δώσουν αποτυπώματα, δείγμα γραφικού χαρακτήρα και να φωτογραφηθούν για να αφεθούν ελεύθεροι έως ότου τους έρθει κάποια στιγμή ειδοποίηση για τακτική δικάσιμο.
Η αντίδραση των συντρόφων ομόφωνα ήταν να μη γίνει αποδεκτό τίποτα από αυτά, να χρεωθούν απείθεια και να μείνουν στο κρατητήριο το διήμερο για να δικαστούν στο αυτόφωρο τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να τους αφήσουν άμεσα αφού πρώτα επιστρατεύσανε και αστυνομικό σκύλο προκειμένου να (ξανά)ψάξουν τα αυτοκίνητα τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι σύντροφοι μας τώρα αναμένουν κάποια στιγμή την κλήτευση τους (παράνομη αφισοκόλληση και απείθεια εξαιτίας της άρνησης τους να δώσουν αποτυπώματα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής).
Ο λόγος που γράφουμε για αυτό το γεγονός είναι διπλός. Από τη μια είναι το πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί η αστυνομία Πολυγύρου (θυμόμαστε τον πολλά βαρύ ασφαλίτη Ιωάννη Τζάβαλο που χτύπησε τη βουλευτή Ιγγλέζη του ΣΥΡΙΖΑ και που πρωταγωνίστησε και σε αυτό το περιστατικό), όπου με υπερβάλλοντα ζήλο συνεισφέρουν στη γενικότερη τρομοκρατία θεωρώντας ότι μπορούν να επιτύχουν οτιδήποτε με αυτή την τακτική. Αυτή η προσπάθεια επίδειξης δύναμης με κάθε αφορμή γίνεται ορατή, ακόμη, στη χρήση των ΕΚΑΜ, στις απαγωγές κατοίκων και ανηλίκων από την αστυνομία στην αρπαγή DNA από τους κατοίκους κλπ.
Για εμάς όλη αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος της προσπάθειας καταστολής του κοινωνικού αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια που διεξάγεται στη Χαλκιδική και την ευθύνη τη φέρουν τόσο κεντρικά η αστυνομία, η εταιρεία και η κυβέρνηση όσο και τα εκτελεστικά τους όργανα είτε είναι ασφαλίτες είτε ΜΑΤ είτε ΕΚΑΜ. Το "εκτελώ εντολές" και "εφαρμόζω το νόμο" ακούγεται στα αυτιά μας φτηνή και αστεία δικαιολογία, για να συνεχιστεί η εγκληματική δράση των οργάνων αυτών.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων από όλους μας προκειμένου να σταματήσουν. Η αντιμετώπιση των τραμπουκισμών της αστυνομίας είναι συλλογικό και ατομικό ζήτημα. Έχει να κάνει με τη στάση του καθενός από εμάς και τροφοδοτείται και πατάει στη συλλογική διαδικασία της αλληλεγγύης . Η υποχώρηση απέναντι τους είναι αυτό που τους επιτρέπει να συνεχίζουν και να διευρύνουν τη δράση τους. Καμία λοιπόν υποχώρηση στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας, ειδικά απέναντι στους κατασταλτικούς μηχανισμούς για όλα τα ζητήματα μικρά η μεγάλα.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη και ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους για την παύση των διώξεων και την άμεση απελευθέρωση των δύο προφυλακισμένων αγωνιστών.
Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες στο πλευρό τους μέχρι τη νίκη!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ak_salonica@espiv.net
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου