15/6/10

Πρόσθετα μέτρα για Ισπανία και Πορτογαλία

Μορφή χιονοστιβάδας αναμένεται να πάρουν τα χρέη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και κατά συνέπεια θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα περικοπών για να επιτευχθούν οι στόχοι όπως αναφέρει προσχέδιο κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Bloomberg. Με ανακοίνωση της η Ε.Ε. επιβεβαιώνει την λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά για το 2011. 


Την ώρα που τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα είναι σημαντικά και θέτουν εντυπωσιακούς στόχους, θα πρέπει να επιβληθούν περισσότερα έτσι ώστε αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν, ειδικότερα για το 2011” τονίζει η αναφορά που έχει ημερομηνία 26 Μαίου.
Ο τίτλος της είναι “Απαιτήσεις αναδιάρθρωσης στην Ισπανία και την Πορτογαλία” και ετοιμάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Πορτογαλία θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ για το 2010 και του 1,5% του ΑΕΠ για το 2011 για να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν στις 13 Μαίου. Για την Ισπανία, τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται, υπολογίζονται από την Ε.Ε. στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2011 ενώ για το 2010 εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος με μικρές αναδιαρθρώσεις.
Μόλις μια βδομάδα νωρίτερα η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Έλενα Σαλγκάδο, τόνιζε ότι η χώρα της θα πάρει όσα μέτρα χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ε.Ε. 
 
Την ίδια ώρα, σε επίσημη ανακοίνωση της η Ε.Ε. για την πορεία των οικονομικών αρκετών κρατών της Ευρώπης τονίζει πως τα προγράμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για φέτος και το 2011 είναι κατάλληλα και φιλόδοξα, εγκρίνοντας τα μέτρα αναδιάρθρωσης των οικονομικών.
Ακόμη η επίσημη ανακοίνωση στην ουσία επιβεβαιώνει το έγγραφο του Bloomberg καθώς ναι μεν δεν αναφέρεται στα μέτρα για το 2010 αλλά τονίζει πως “ Η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να πάρουν μέτρα στους προϋπολογισμούς για το 2011 τα οποία αναλογούν στο 1,75% και 1,5% του ΑΕΠ τους για να πετύχουν τους νέους στόχους”.

Πηγή: enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου