22/6/10

Παράδοση της χώρας στην τρόικα

Απόλυτη η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων
Του Χρήστου Καπάταη


Διαβάζοντας την περιβόητη δανειακή σύμβαση, το περίφημο μνημόνιο, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Ε.Ε., το πρώτο που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι μια τεράστια συναισθηματική κατάρρευση, ένα αίσθημα θυμού και αγανάκτησης.
Σε πάρα πολλά σημεία του μνημονίου χρησιμοποιείται η φράση «Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει…». Η αναφορά είναι για τη Βουλή των Ελλήνων. Πουθενά δεν βλέπεις την υπογραφή της γερμανικής κυβέρνησης.
Ενώ υπογράφουν όλες οι χώρες του ευρώ, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης υπογράφει η γερμανική τράπεζα KfW.


Η δανειακή σύμβαση αυτή, αφορά καθαρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έπρεπε να διέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όμως, με μεγάλη έκπληξη, διαπιστώνεις ότι η σύμβαση αυτή διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο (Σύμβαση Όρος 14, παρ. 1). Δηλαδή, μιας χώρας που δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης αλλά το Δίκαιό της είναι πολύ πιο κοντά στο Αμερικανικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διευκόλυνση της ανάμιξης του ΔΝΤ.
Σημαντικότατος όρος της δανειακής αυτής σύμβασης, η οποία αφορά άμεσα την εθνική μας κυριαρχία, αναφέρεται στο Παράρτημα 4, παρ. 11. Υπόδειγμα Νομικής Γνωμοδότησης του Μνημονίου: «ούτε ο Δανειολήπτης, (δηλαδή η Ελλάδα) ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω της εθνικής κυριαρχίας ή, διαφορετικά, λόγω της δικαιοδοσίας κατάσχεσης -συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση».

Είναι, δηλαδή, ολοφάνερο ότι αν, για κάποιο λόγο, δεν μπορέσουμε να πληρώσουμε τα δάνεια, θα έρθουν κάποιοι κύριοι με πανάκριβα κοστούμια και θα απαιτήσουν να κατάσχουν ό,τι έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο: τη Βουλή, την Ακρόπολη, ένα νοσοκομείο, κάποιο νησί ή ό,τι άλλο θέλουν. Ψάχνω στο λεξικό να βρω μια λέξη που να χαρακτηρίζει το μέγεθος της παραπάνω εκχώρησης, αλλά δεν μπορώ να βρω την κατάλληλη.

Με απόλυτη λεπτομέρεια υπάρχουν τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το φορολογικό, τη νέα διάρθρωση του ελληνικού Δημοσίου.
Η ανάλυση των μέτρων είναι τόσο μεγάλη, που δεν επιδέχεται καμία παρέμβαση από κανέναν υπουργό και υπουργείο. Είναι όλα κοστολογημένα και σε απόλυτους αριθμούς ανά έτος.
Το σύνολο των μέτρων, που είναι καταγεγραμμένα στο μνημόνιο, αποδίδουν το ποσό των 19,15 δισ. Υπάρχουν, όμως, και τα λεγόμενα «μη καθορισμένα μέτρα», τα οποία πρέπει να αποδώσουν, για το 2012, 0,9 δισ., για το 2013, 4,2 δισ., και το 2014, 5,75 δισ. Συνολικά, δηλαδή, υπάρχουν μέτρα 10,85 δισ., που δεν τα ξέρουμε ακόμα. Με μια άλλη ματιά, μας έχουν πει μόνο το ένα τρίτο από τα μέτρα που θα πάρουν τα επόμενα 4 χρόνια.

Σε συνέχεια του κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας. Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτερους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτερο μισθό (sub-minima) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.
Η κυβέρνηση θα αλλάξει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας, παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας είναι εύγλωττο.

Σαν αισιόδοξο επίλογο στη μίζερη προοπτική του ΔΝΤ παραθέτω αποσπάσματα από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη 1974: «Κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό, εκφράζει το λαό και υπηρετεί το λαό. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

* Ο Χρήστος Καπάταης ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου