12/8/10

Οι Ιδιωτικές Τράπεζες Uber alles

Της Καίτης Αναλυτή*

Σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται: «Στον οικονομικό τομέα τα «εύσημα» από την τρόικα για την πορεία των μεγεθών δημιούργησαν αισιοδοξία στους οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι μελετούν τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις, με στόχο την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών».
Το παραπάνω δημοσίευμα δημιουργεί την εντύπωση ότι οι υπολογισμοί των έμπειρων τεχνοκρατών της τρόικας είναι λανθασμένοι αφού η πραγματική πορεία των μεγεθών δεν πρέπει να δημιουργεί την οποιαδήποτε αισιοδοξία. Η πραγματικότητα είναι ότι για την ανάκαμψη θα πρέπει να προηγηθεί περίοδος τουλάχιστον 5ετίας με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4 - 5 %. Με τη λογική αυτή «τα εύσημα», που αποδίδονται, μοιάζουν μάλλον με παρηγορητικό χτύπημα στην πλάτη του ελληνικού λαού, ή το χειρότερο με προσπάθεια εφησυχασμού, για να μην υπάρχει αντίδραση στις επόμενες αποφάσεις για περισσότερες περικοπές μισθών και επιδομάτων καθώς και περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της έκθεσης του διοικητή θεωρεί ότι οι παράγοντες που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις συνθήκες σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και το 2010 συνδέονται πρωτίστως με τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής».

Οι παραπάνω προτροπές της τράπεζας της Ελλάδος, για απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονίου και επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τους πραγματικούς σκοπούς των κυβερνώντων και της τρόικας που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους μόνο στην αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία των τραπεζών λες και αυτές καθορίζουν την πορεία της οικονομίας, χωρίς να προβλέπεται καμία οικονομική ανάπτυξη αφού τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας επιβάλλουν ύφεση και δραστική μείωση της παραγωγής.

Εγγυήσεις στις Τράπεζες, αγνόηση του παραγωγικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με πρόσφατη απόφαση αυξήθηκαν οι εγγυήσεις που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες. «Την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα».

Δεν κρίθηκε σκόπιμο να παρασχεθούν εγγυήσεις για κεφάλαια σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας, (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες), που κυριολεκτικά βουλιάζουν κάτω από την πίεση της μείωσης του τζίρου τους, που φθάνει μέχρι και 90 %, λόγω των δραστικών περικοπών των εισοδημάτων των καταναλωτών, αλλά δίνονται αφειδώς εγγυήσεις στις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι εγγυήσεις αυτές στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς, αλλά για να κλείσουν μαύρες τρύπες ισολογισμών και ζημιών των τραπεζών από ζημιογόνες τοποθετήσεις (δομημένα κ.λπ.). Με την τακτική αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα νομιμοποιήσει μέρος των χρεών και των ανοιγμάτων των τραπεζών, αφού σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης (υποτιθέμενη χρεωκοπία τράπεζας) θα αναλάβει την πληρωμή του ποσού της εγγύησης. Και όλα αυτά με την ευλογία και τις προτροπές της τρόικας, που δεν κρατούν πλέον τα προσχήματα, αλλά, ενώ ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις (δηλαδή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις επιχειρήσεις), δίνουν την άδειά τους για διεύρυνση του ανοίγματος των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικούς οργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν ξένα κεφάλαια Ευρωπαίων και άλλων ξένων επενδυτών για να μη διακινδυνεύσουν απώλειες των κεφαλαίων τους.

Από τη άλλη πλευρά προτρέπουν σε αποκρατικοποιήσεις με σκοπό δήθεν τη μείωση των κρατικών δαπανών, χωρίς να λένε ότι με την πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων θα υπάρξει και δραστική απώλεια μείωση εσόδων του Δημοσίου και, το σημαντικότερο, θα χαθεί ο κρατικός έλεγχος σε ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η ενέργεια, οι συγκοινωνίες κ.λπ. Οι προτροπές αυτές θυμίζουν αντίστοιχες ενέργειες σε άλλες χώρες που έχει επέμβει το ΔΝΤ, όπως η Αργεντινή στην οποία ξεπουλήθηκαν όλες οι κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις (εταιρεία πετρελαίου, εθνικές αερογραμμές, εταιρία υδάτων κ.λπ.) με αποτέλεσμα την πρόκληση βαθιάς ύφεσης, που οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε τραγική κατάσταση και παρέδωσε τον πλούτο της χώρας στα ξένα κεφάλαια.

Η προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι θα πρέπει να εξετάσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών ή/και συγχωνεύσεων μεταξύ τους ενισχύει κινήσεις όπως η πρόσφατη πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής και του ΤΤ και σχετίζεται και με τις προτροπές της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις.

Πρόσφατο δημοσίευμα σε εφημερίδα για τα διενεργούμενα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας αναφέρει «Σχετικά με το «κόψιμο» της ΑΤΕ τραπεζικοί κύκλοι ομιλούν για μια ιδιόμορφη «συνωμοσία» κυβέρνησης και διοίκησης της τράπεζας με στόχο η τράπεζα να βρεθεί εκτός δοκιμασίας αντοχής και με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της ή στην «καλύτερη» περίπτωση τον έλεγχο της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βλ. «τρόικα»)! Με βάση τα κυβερνητικά σενάρια, η ΑΤΕ, μετά το «κόψιμο» από τα τεστ, ή θα γίνει θύμα εκποίησης και μάλιστα με τον πιο άγριο και ευτελιστικό τρόπο ή θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έσπευσε να υποβάλει μετά το «κόψιμο» της ΑΤΕ νέα «βελτιωμένη» πρόταση για εξαγορά της σε συνεργασία με ξένες τράπεζες!»

Επιβάλλεται άλλος δρόμος για την Αγροτική Τράπεζα

Η μεταχείριση της τράπεζας φαίνεται ότι είναι δυσμενής, και μάλλον η Αγροτική τράπεζα ήταν αποδεικνύεται το εξιλαστήριο θύμα. Η συστηματική δυσφήμισή της, όμως, στον καθημερινό Τύπο και η διαρροή δυσμενών στοιχείων για την κατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας δημιουργούν αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καταθέσεις της, και να προκαλείται η εντύπωση ότι η τράπεζα είναι προβληματική.

Η Αγροτική δεν είναι προβληματική και για την κεφαλαιακή της επάρκεια μπορεί άμεσα να δοθεί λύση μόνο με τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου, χωρίς να απαιτηθούν άλλα ποσά από τον προϋπολογισμό. Άλλωστε, σε μια δημόσια εγγραφή υπάρχει πιθανότητα να αντληθούν κεφάλαια από μικροεπενδυτές, συνεταιρισμούς, άλλους πελάτες της τράπεζας και γιατί όχι και υπαλλήλους της.

Υπάρχει όμως και προοπτική, αναπτυξιακή και κοινωνική για την ΑΤΕ ιδίως στην ύπαιθρο και θα είναι πολύ καλύτερα, αν μαζί με άλλους χρηματοπιστωτικούς φορείς που ελέγχονται από το Δημόσιο, όπως το Τ.Τ., το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Τράπεζα Αττικής, αποτελέσουν έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

* Η Καίτη Αναλυτή είναι μέλος τμήμ. Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ/Επιτροπή Χρηματοπιστ. Τομέα)

Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου