18/9/10

ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


ΝΟΜ/ΔΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

ΚΑΘ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΩΝ!


Θα συμφωνήσουμε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη πως το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε για τις μεγάλες επενδύσεις αποτελεί μια τομή για την Ελλάδα. Αποτελεί μια πρωτοφανή επιχείρηση νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυβέρνησης να προβαίνει σε σκανδαλώδεις παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο υπογράφοντας προς τούτο συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα.


Δεν μπορεί σε καμία σε περίπτωση να θεωρηθεί τυχαία η παρουσίαση του νομοσχεδίου αυτού στη σημερινή συγκυρία: το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ξεκάθαρα την υποχρέωση της χώρας να πραγματοποιεί έργα μεγάλων υποδομών με συντομότερες διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κλπ. Επομένως είναι προφανές, (και θα γίνει μάλιστα ακόμα πιο ξεκάθαρο παρακάτω), πως το νομοσχέδιο του κου Παμπούκη αποτελεί προϊόν υπόδειξης από τη μεριά της τρόϊκας.


Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στην ΙΣΚΡΑ το νομοσχέδιο αυτό αφορά καταρχήν μεγάλες επενδύσεις άνω των € 200 εκ ή άνω των € 75 εκ. εφόσον όμως δημιουργούν τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας. Επομένως είναι προφανές πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου την ίδια μάλιστα στιγμή που κλείνουν κατά χιλιάδες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.


Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά σοκ είναι οι ειδικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου:


1. Τα εν λόγω μεγάλα επενδυτικά σχέδια θα εντάσσονται στην «δικαιοδοσία» του νομοσχεδίου με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών. Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών προς την εν λόγω Επιτροπή αλλά και γενικότερα η συμπλήρωση των δικαιολογητικών για τις σχετικές άδειες πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 15 ημερών το αργότερο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πειθαρχικά μέτρα εναντίον των εμπλεκόμενων δημοσίων υπαλλήλων εκβιάζοντας τους ουσιαστικά (καθώς οι προθεσμίες είναι αδύνατον να καλυφτούν με τις υφιστάμενες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό) να γνωμοδοτούν υπέρ του κάθε αετονύχη, προκειμένου να μην χάσουν τη θέση τους!


2. Προβλέπεται η εξαίρεση των σχετικών επενδυτικών έργων από τους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους με μια απλή Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα!


3. Προβλέπεται η παραχώρηση πυθμένα (!), παραλιών και γενικότερα παραθαλάσσιων χώρων για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των εν λόγω έργων


4. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα απαλλοτρίωσης δασικών εκτάσεων χωρίς καμία διαδικασία χαρακτηρισμού ή την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας.


5. Προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στους αετονύχηδες με σκοπό τη διενέργεια μεγάλων έργων. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για εκποίηση δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο! Πλέον μπορούμε να μιλάμε για...χάρισμα!


6. Η προθεσμία προσφυγών κατά των πράξεων απαλλοτρίωσης μειώνεται στις...30 ημέρες.


7. Τέλος, ως κερασάκι στην τούρτα προβλέπεται η κατάφωρα αντισυνταγματική απογύμνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη δυνατότητά του να εκδικάζει προσφυγές που αναφέρονται στο εθνικό και όχι στο δίκαιο της ΕΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς: το ΣτΕ αποτελεί ίσως τον μόνο «θύλακα» της Δικαιοσύνης που έχει υπερασπιστεί μέχρι τέλους το Σύνταγμα και τη νομιμότητα, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον.


Από τα παραπάνω, γίνεται προφανές πως η αντίληψη της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για τις επενδύσεις είναι αυτή του... ιθαγενή. Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο αποτελεί προϊόν του Μνημονίου, προβλέπει, χωρίς καμία δόση υπερβολής, συμβάσεις νέοαποικιοκρατικού χαρακτήρα! Αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως η περιοδεία του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο εξωτερικό τις ημέρες αυτές είχε μεταξύ άλλων ως σκοπό και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό...


Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου