23/12/12

Λουκέτο σε 300 σχολεία την ώρα που πανηγυρίζουν για τη δόση


1921Πάνω από 300 σχολεία στην Δυτική Μακεδονία, που πλήττεται ιδιαίτερα από το κρύο τους χειμερινούς μήνες, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά από τις 7 Ιανουαρίου λόγω της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης

Λουκέτο θα βάλουν από τις 7 Ιανουαρίου πάνω από 300 σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, αφού τα κονδύλια για την ακριβή φέτος θέρμανση τελείωσαν πρόωρα και χρειάζονται άλλα 290 εκατ. –μόνο σε ένα νομό, αυτόν της Καστοριάς-, για την αγορά πετρελαίου.
Στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και στην Καστοριά ο χειμώνας διαρκεί, πολλούς μήνες, οι θερμοκρασίες είναι πολικές και τα καλοριφέρ ανάβουν όλη τη μέρα.
Ύστερα από συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων, ομόφωνα οι δήμαρχοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, καθώς «υπάρχει πλέον αδυναμία εφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώροι μάθησης των παιδιών μας θα πρέπει να μετατραπούν σε ‘ψυχικούς θαλάμους’. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πεθάνουν από το κρύο. 

Η κυβέρνηση δεν έστειλε την τελευταία δόση της χρηματοδότησης, που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εδώ το κρύο είναι αβάσταχτο και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα σε συνθήκες πολικές», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά το σύνολο των σχολείων, ακόμη και αυτών που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, τα οποία θα κλείσουν «αφενός γιατί έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα λειτουργίας από την έλλειψη κονδυλίων και αφετέρου σε ένδειξη συμπαράστασης», ενώ κανονικά θα λειτουργούν από την καινούργια χρονιά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Δόση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων ζητά η ΔΟΕ

Να δοθούν τα χρήματα της δ' δόσης του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων ζητά, στο μεταξύ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καθώς υποστηρίζει ότι πολλές σχολικές μονάδες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν την περσινή χρονιά είχαν δοθεί 100 εκατομμύρια. «Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δεν θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε ζητήσει εδώ και αρκετό διάστημα την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου