28/12/12

Ισημερινός: Ο Ρ. Κορέα αυξάνει 9% τον κατώτερο μισθό!


Πριν λίγα χρόνια είχε διαγράψει το επαχθές χρέος!

Αύξηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 9% το 2013, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, μία κίνηση που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου στη χώρα, δεδομένου ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει με μεγάλη διαφορά

Ο Κορέα, ο οποίος απολαμβάνει ευρεία λαϊκή υποστήριξη χάρη σε μια σειρά μέτρων όπως η διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βελτιωτικά οδικά έργα κ.ά., ανακοίνωσε ότι ο κατώτερος μισθός αυξάνεται από τα 292 στα 318 δολάρια τον μήνα, από 292.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού έλαβε την απόφαση αυτή μονομερώς, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, οι οποίοι του καταλογίζουν ότι στραγγαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ερχόμενος διαρκώς σε σύγκρουση με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Κορέα ο κατώτερος μισθός στη χώρα πρέπει να φθάσει σταδιακά στα 368 δολάρια, ώστε να είναι «αξιοπρεπής» και να μπορεί να καλύπτει το κόστος των βασικών αναγκών - των τροφίμων, της ένδυσης και της εκπαίδευσης.

Τα τελευταία έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει αυξήσει τον κατώτερο μισθό επανειλημμένα και επιμένει πως οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να ανακοινώνουν κέρδη την ώρα που οι εργαζόμενοι δεν εξασφαλίζουν αρκετά χρήματα για να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
Δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον Κορέα εν όψει των εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου με διαφορά έως και 30 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του.

Να σημειωθεί , επίσης, ότι πριν λίγα χρόνια μετά από Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους με διεθνή επιτροπή , ο Ρ. Κορέα διέγραψε ως επαχθές το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρέους, πράγμα που έδωσε ανάσα στον Ισημερινό για να ακολουθήσει αντιυφεσιακούς και αναπτυξιακούς δρόμους, πέρα από επιλογές λιτότητας.

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου