22/12/12

Ισπανία: Οι Αγανακτισμένοι κηδεύουν τον προϋπολογισμό

Όχι στις περικοπές φωνάζουν οι ΙσπανοίΜε μια "νεκρώσιμη πομπή" του κινήματος των Αγανακτισμένων οι Ισπανοί υποδέχθηκαν χθες στη Μαδρίτη τον προϋπολογισμό του 2013 που εγκρίθηκε απ' το Κοινοβούλιο και ο οποίος προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο την "εξοικονόμηση" 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα σ' ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής αναταραχής, η έγκριση του προϋπολογισμού έρχεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αντιδράσεων, καθώς προβλέπει περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και ουσιαστικό πάγωμα των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 8,9%, με "πρωταθλητή" αυτόν του υπ. Γεωργίας με 25,4%, ακολουθούμενο απ' το υπ. Βιομηχανίας με 21,3% και το Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλημάτων με 17,2%, ο προϋπολογισμός για τον βασιλικό οίκο μειώνεται μόνον κατά 4%...
(AP Photo/Burhan Ozbilici) Οι περιφέρειες καλούνται κι αυτές να συμβάλουν στις περικοπές, με βαριές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και τη παιδεία, τους οποίους διαχειρίζονται οι ίδιες βάσει του καθεστώτος αυτονομίας που έχουν. 

Όμως και οι συνταξιούχοι πλήττονται. Αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έσπασε το ταμπού και αποφάσισε ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν σε ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.

Ο προϋπολογισμός εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου περικοπών που υπαγόρευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία και το οποίο προβλέπει "εξοικονόμηση" 150 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, που έφτασε στο 9,4% του ΑΕΠ το 2011. Ο στόχος για το 2012 είναι το 6,3%, ποσοστό που είναι "δύσκολο" να επιτευχθεί, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση, και στη συνέχεια το 4,5% για το 2013 και το 2,8% το 2014.

(AP Photo/Alvaro Barrientos)Οι Αγανακτισμένοι κάλεσαν όλους τους πολίτες να διαδηλώσουν το βράδυ στη Μαδρίτη με κεριά και πένθιμη ενδυμασία για να καταγγείλουν τον "προϋπολογισμό πείνας και φτώχειας". Στο μεταξύ, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας με τις "λευκές" τους πορείες, για να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία, η οποία τίθεται σε κίνδυνο, όπως δηλώνουν, από τον προϋπολογισμό του 2013. 
Χθες επίσης είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις των δικαστών και των δικηγόρων.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου