5/7/14

Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ; Κανένα άλλο «αστείο» έχετε;

δεη
Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ; Κανένα άλλο «αστείο» έχετε;

του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η ΔΕΗ διαχειρίζεται το ηλεκτρικό ρεύμα, το κατ' εξοχήν, μαζί με το νερό, δημόσιο αγαθό, οπότε η ιδιωτικοποίησή της είναι ούτως ή άλλως απολύτως απαράδεκτη. Δεν υπάρχει ποσό που θα μπορούσε να εξαγοράσει τη ΔΕΗ, είναι αξία ανεκτίμητη, που λέει και η σπαστική διαφήμιση.
Δεν υπάρχει καμία εξυγίανση της ΔΕΗ. Πουλάνε το κερδοφόρο κομμάτι, τη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ", με όρους αποικιοκρατικούς, χωρίς χρέη και με δύο εκατομμύρια έτοιμους πελάτες, και αφήνουν το υπόλοιπο να μαραζώσει, ώστε να πουληθεί αργότερα με ακόμη επαχθέστερους όρους. Ο ιδιοκτήτης της "μικρής ΔΕΗ" θα γίνει αργά ή γρήγορα ιδιοκτήτης ολόκληρης της ΔΕΗ.

Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας χωρίς τη ΔΕΗ. Οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης περνάει μέσα από τη διαχείριση της ενέργειας. Όποιος διαχειρίζεται την ενέργεια, έχει εξ ορισμού βαρύνοντα λόγο και ρόλο στον σχεδιασμό της ανάπτυξης, άρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ δεν είναι ζήτημα οικονομικό, είναι ζήτημα κατεξοχήν πολιτικό.
Η πώληση της ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας για τους δανειστές, γι' αυτό επιμένουν τόσο, ενώ φαινομενικώς δεν τους πέφτει λόγος. Ο δανεισμός είναι ο δούρειος ίππος μέσω του οποίου εγκαθίσταται στην οικονομία του δανειζόμενου, σφετερίζεσαι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του και τις μεταφέρεις σε δικές σου επιχειρήσεις, συνήθως κρατικές. Ο κρατικός ΟΤΕ πωλήθηκε στην κρατική Ντόιτσε Τέλεκομ, οπότε παρέμεινε κρατικός, αλλά του κράτους της Γερμανίας - αλήθεια, τι γίνεται με τις γερμανικές παρακολουθήσεις που αποκάλυψαν προσφάτως "Τα Νέα";. Η διείσδυση δεν είναι απλώς οικονομική, είναι πρωτίστως γεωστρατηγική.

Για να επιτευχθεί η διείσδυση του δανειστή, πρέπει να συναινέσει η ελίτ του δανειζόμενου και η δική μας ελίτ συναινεί κουνώντας την ουρίτσα της. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης, του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, παρακαλώ, ανακοίνωσε χθες περιχαρής ότι έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για τη "μικρή» ΔΕΗ μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες του εξωτερικού. Μην ανησυχείτε, όλο και κάποιο κοκαλάκι θα γλείψουν και οι παίκτες του εσωτερικού, δεν θα τα αφήσουμε έτσι τα δικά μας παιδιά.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα βλάψει καίρια τους πολίτες. Τα περί υγιούς ανταγωνισμού είναι βλακείες, η ΔΕΗ θα συνεχίσει, ως ιδιωτική επιχείρηση πλέον, να λειτουργεί μονοπωλιακά και οι ιδιοκτήτες της θα προσπαθήσουν να βγάλουν όσο μεγαλύτερο κέρδος μπορούν. Η αύξηση των τιμολογίων είναι θέμα χρόνου, το έχει δείξει άλλωστε και η διεθνής εμπειρία. Θέμα χρόνου είναι να γίνουν 500-600-700.000, από 300.000 που είναι σήμερα, και οι οικογένειες που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. 
Οι όποιες ευαισθησίες του κρατικού φορέα, που έκανε κανένα διακανονισμό, είχε και κοινωνικό τιμολόγιο, θα πάνε περίπατο, ο ιδιώτης θα κόβει αμέσως το ρεύμα, ακόμη και για λόγους παραδειγματισμού των υπολοίπων. 
Στον ΟΤΕ το τηλέφωνο το κόβουν σε δέκα μέρες.
Και στο φινάλε, η θνήσκουσα κυβέρνηση του 30% δεν δικαιούται να πουλήσει για πάντα τα δημόσια αγαθά μας. Αν το κάνει, θα διαπράξει έγκλημα.

Κινητοποιήσεις λαού και εργαζομένων, η απάντηση στα σχέδια για «μικρή ΔΕΗ»
Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ύστερα από τη νέα αυταρχική κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση τους. Ήδη ετοιμάζονται για έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία θα καθορίσουν τη στάση τους.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην κηρύξει νέα απεργία η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά τα σωματεία τα οποία τη συναπαρτίζουν. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την «αιγίδα» της ΓΣΕΕ, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να διωχθούν.
 «Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί»

Πηγή: avgi.gr, koutipandoras.gr

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

    Είναι εξοργιστική η επιμονή όλων εκείνων που επιμένουν να υποβαθμίζουν το εθνικής διάστασης ζήτημα της ΔΕΗ, σε ένα θέμα που κατά τη γνώμη τους εξαντλείται στην τιμολογιακή της πολιτική και στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους του κλάδου...

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8595.html

    Κι αυτή η επιμονή καθίσταται τραγική εκ των πραγμάτων, αφού προσφέρει ένα βολικό γήπεδο διαφυγής στην κυρία… "Το μαλλί πως είναι", και η οποία αίφνης μας προέκυψε ως επικαιροποιημένη (αναφορικά με το περιεχόμενο των απόψεών της) φερεφωνίζουσα λαχανίδα.

    Το λέμε λοιπόν και θα επιμένουμε…
    Η διαχείριση την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση των ανδρεικέλων να εμφανίσει ως πολιτική αναδιάρθρωση με ευνοϊκές (κατά τους ισχυρισμούς της) επιπτώσεις στον καταναλωτή, συνιστά πράξη εθνικής προδοσίας και ως τέτοια πρωτίστως οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε.

    Η επίκληση παραδειγμάτων θετικών ή αποστομωτικών για την άθλια συγκυβέρνηση, όπως αυτά της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Βουλγαρίας και άλλων, στην καλύτερη περίπτωση είναι ατυχής και στη χειρότερη νομιμοποιούν δια της πλαγίας την επικίνδυνη και εθνικά ύποπτη κυβερνητική επιχειρηματολογία. Και οι λόγοι είναι τρείς…

    Η ύπουλη, άθλια και προσκυνημένη συγκυβέρνηση, μέσα από αυτού του είδους την αντιπαράθεση αποκρύπτει με δόλιο τρόπο μια προστυχιά που προωθείται μέσα από αυτό το άθλιο αλισβερίσι, και η οποία δεν έχει προηγούμενο.

    Μέσα από την πώληση της ΔΕΗ αυτό που...

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8595.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή