14/7/10

Δημοσκοπήσεις και πραγματικότητα

του Κώστα Ανδριανόπουλου

Οι πάντες γνωρίζουν ότι μέσα από τις δημοσκοπήσεις γίνεται «πολιτική» και πως αυτά από καιρό έχουν πάψει να είναι μια απλή τεχνική αποτίμηση της πραγματικότητας που εξαντλείται στην ενημέρωση. Φυσικά, μέσα από τις δημοσκοπήσεις οργανώνονται παιχνίδια, επιδιώκονται κατευθυνόμενες απαντήσεις ή ακόμη και χειραγωγήσεις. Υπάρχει, όμως, πάντα κι ο αντίλογος.
Στη φάση που διανύουμε είναι ένα είδος λαϊκών διαθέσεων και διαθεσιμότητας. Στην περίοδο πολιτικής απονομιμοποίησης, είναι ένα είδος εκπροσώπησης και ακόμη ένα είδος απάντησης στην οργανωμένη μιντιο-ομοφωνία. Ενώ αν τα συμπεράσματά τους ξεφεύγουν από τα κοινότοπα προσφέρουν ενδείξεις σε οπτικές/πρακτικές που ερμηνεύουν, αλλά και συνέχουν κατά τρόπο εναλλακτικό τα πράγματα. Έχουμε λοιπόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Βήμα (4/7), πρόθεση ψήφου ΠΑΣΟΚ 23%, Ν.Δ. 15%. Εκθρονίζονται βδομάδα με τη βδομάδα. Τα ποσοστά αυτά που ακόμη και με καθεστωτικούς όρους δηλώνουν πρόβλημα όχι μόνο πολιτικής εκπροσώπησης αλλά και νομιμοποίησης. Πιο δραματικά εκφράζεται η έλλειψη εναλλακτικής.

Πρώτο κόμμα είναι ο «κανένας» που οδεύει μάλιστα προς την απόλυτη πλειοψηφία (πάνω από 40%). Στις συνθήκες αυτές είναι αναγκαία η άμεση παρουσία του λαού για όλα όσα από τα μεγάλα κρίνονται σήμερα με δημοψηφισματικό τρόπο. Τη δυναμική αυτής της απαίτησης κανείς δεν θα μπορέσει να αγνοήσει για πολύ καιρό. Παράλληλα αποδομείται η σχέση των κομμάτων με την κοινωνική και εκλογική τους βάση, και αυτά πρέπει να την ξαναδιεκδικήσουν, κάτι που αφήνει ανοιχτό και απροσδιόριστο το ζήτημα της έκβασης των ενδεχόμενων εκλογών.

Η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές της, μετά από μια περίοδο διατήρησης δυνάμεων, φαίνεται να πέφτει.
Πώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι μετά από τέσσερις μήνες μεγάλων κινητοποιήσεων η Αριστερά βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά της να μειώνονται; Μία ερμηνεία είναι πως αποκαλύπτεται πολιτική καχεξία και έλλειψη ιδεολογικής προπαρασκευής στις συνθήκες της νέας εποχής.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές. ΠΑΣΟΚ 15%, Ν.Δ. 10%, τυχόν ανεξάρτητος υποψήφιος 20,6%. Διαφαίνεται ότι όπου μπορεί να υπάρξει έστω και υποθετικά εναλλακτική συγκεντρώνει την προτίμηση των πολιτών.
Τέλος, φαίνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές και δεν μοιάζει να επικροτεί τους νεοεμφανισθέντες σχηματισμούς (Μπακογιάννη, Κουβέλης). Παρότι η στάση αυτή, το «όχι στις εκλογές», εμπεριέχει μια συντηρητική αντίληψη, π.χ. «οι εκλογές κοστίζουν, δεν αντέχουμε κ.λπ», κυρίως δείχνει ότι ο λαός δεν πιστεύει στην πολιτική ανακύκλωση που του προσφέρουν οι κατεστημένες δυνάμεις και όχι μόνο.
Ο κόσμος απορρίπτει τις πολιτικές κινήσεις που δημιουργήθηκαν αγωνιώντας να βρουν τη θέση τους στον εκλογικό χάρτη και την πολιτική γεωγραφία με σκοπούς που εν πολλοίς είναι ιδιοτελείς, ενώ παραμένει ανοιχτό το αίτημα για πολιτικές κινήσεις που θα κατέγραφαν τη δυναμική τους στο χώρο των ιδεών και των πραγματικά φιλολαïκών λύσεων.

Πηγή: e-dromos

11 σχόλια:

  1. Γεια σας, για όποιον χρειάζεται χρήματα για οποιαδήποτε κατάσταση, γράψτε για τις προσωπικές σας ανάγκες. Παίρνω δάνεια και επενδύσεις για κάθε είδους προσφορές. Παρακαλώ πείτε μου σε αιτήσεις δανείων τους το ακριβές ποσό και την ημερομηνία που θέλετε, έτσι ώστε με τη σειρά του, πίεσε, συνθήκες, υπολογισμούς αποσβέσεων, να προσκομίσει έγγραφα, να επωφεληθούν από την προσφορά μου. Το ονομαστικό επιτόκιο μου 3% ετησίως, ανεξάρτητα από το ποσό, επειδή είμαι ιδιωτικός, δεν θέλω να παραβιάσω το νόμο περί τοκογλυφίας. Μπορείτε να πληρώνουν από 6 μέχρι 15 ετών κατ 'ανώτατο όριο, ανάλογα με το δάνεισε ποσό ... Για περισσότερες πληροφορίες, ανταποκρίνεται γρήγορα στο email: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Χρειάζεστε χρηματοδότηση για το σπίτι σας, για την επιχείρησή σας, για την αγορά αυτοκινήτων,
    Χρειάζεται χρηματοδότηση για το σπίτι σας, για την επιχείρησή σας, την αγορά ενός αυτοκινήτου, για να αγοράσει μια μοτοσικλέτα, για τη δημιουργία δική σας επιχείρηση, για τις προσωπικές σας ανάγκες, τις περισσότερες αμφιβολίες. Χορηγώ προσωπικά δάνεια που κυμαίνονται από € 5.000 έως € 50.000.000 με ονομαστικό επιτόκιο 2%, ανεξάρτητα από το ποσό. Καθορίστε στις αιτήσεις δανείων τους το ακριβές ποσό που θέλετε και μέσα amortización.Para περισσότερα παραδείγματα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μόνο σε αυτή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Χρειάζεται χρηματοδότηση για το σπίτι σας, για την επιχείρησή σας, την αγορά ενός αυτοκινήτου, για να αγοράσει μια μοτοσικλέτα, για τη δημιουργία δική σας επιχείρηση, για τις προσωπικές σας ανάγκες, τις περισσότερες αμφιβολίες. Χορηγώ προσωπικά δάνεια που κυμαίνονται από $ 5.000 έως $ 50.000.000 με ονομαστικό επιτόκιο 2.36% ανεξάρτητα από το ποσό. Καθορίστε στις αιτήσεις δανείου σας το ακριβές ποσό που θέλετε και τον όρο αποπληρωμής.
    Για περισσότερα παραδείγματα, επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Καλημέρα
    Υποβάλετε αίτηση για το δάνειο που ταιριάζει με την ικανότητα αποπληρωμής σας.
    Οι ιδιωτικές προσφορές δανείων σε ασυναγώνιστα επιτόκια κυμαίνονται από 1,5% έως 3%, ανάλογα με το ποσό του δανείου σας. Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια και βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
    Για όλα τα έργα που απαιτούν ώθηση, είμαστε διαθέσιμοι για το ποσό δανείου που επιλέγετε.
    Προσφέρουμε δάνεια ύψους μέχρι 2.000.000 ευρώ για μέγιστη περίοδο αποπληρωμής 30 ετών.
    Θα θέλατε επίσης να κάνετε το βήμα και να ολοκληρώσετε τα έργα σας; Περιμένετε να πάρετε μια γρήγορη πίστωση; Αυτό είναι μεγάλο, προσφέρουμε γρήγορα δάνεια μεταξύ ατόμων εντός 48 ωρών.
    Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. Γρήγορο και αξιόπιστο προσωπικό δάνειο
    Είμαι ένας ιδιωτικός ιεροκήρυκας που μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να ζήσετε πλήρως τη ζωή σας. Ο επαγγελματίας ιεροκήρυκας και ο σημερινός διευθυντής μιας ομάδας δανείων που ονομάζεται "finance plus-group"
    Η επιλογή του Προσωπικού Δανείου σημαίνει σταθερό επιτόκιο 2%
    για τη διάρκεια του δανείου σας. Μπορείτε να δανειστείτε το ποσό της
    Η επιλογή σας σε μια περίοδο της επιλογής σας. Τι προσφέρετε τις διακοπές του
    Γάμος των ονείρων σας, να αποκτήσετε το αυτοκίνητο των ονείρων σας, να αγοράσετε το σπίτι των ονείρων σας κλπ ...
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου χωρίς μηνύματα: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Καλημέρα
    Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
    Είμαι μέτοχος της τράπεζας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες των δανείων στην Ελβετία και τη Γαλλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, μετά την οικονομική κρίση που απειλεί την προσωρινή οικονομιών, με αυξανόμενη σπίτια στα έθνη μας, σουίτες αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών
    Μειώνω συνεχώς, σε συνεργασία με τους τραπεζίτες μου, αποφασίζω να χορηγήσω βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια σε τίμιους ανθρώπους που, παρά το μηνιαίο εισόδημά τους, δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Το επιτόκιο των δανείων είναι πολύ επωφελές και οι όροι της προσφοράς δανείου είναι πολύ απλοί και τα απαιτούμενα δάνεια μπορούν να ληφθούν μέσα σε 48 ώρες αν όλα είναι καλά. Εάν χρειάζεστε χρήματα για προβλήματα υγείας με την υποστήριξη της δικής μου
    Ασφαλιστές Είμαι πρόθυμος να σας χορηγήσω ένα εξαιρετικό δάνειο το ποσό του οποίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ € 1.000 και € 500.000. Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
    Επικοινωνήστε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Προσφέρω δάνεια σε εμπορικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς.

    Προσφέρω δάνεια σε εμπορικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, με επιτόκιο 3% και θα έχουν τα χρήματα μέσα σε 48 ώρες. Προσωπικά δάνεια, δάνεια ενοποίησης χρέους, επιχειρηματικά κεφάλαια, εμπορικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια ή δάνεια για οποιοδήποτε λόγο. Προσφέρω δάνεια που κυμαίνονται από 3000; έως 10.000; Για όλα τα αιτήματά σας σχετικά με τις χρεώσεις και τις αμοιβές των πληρωμών και θα είμαι με τη βοήθειά σας. Τέλος, για καλύτερη κατανόηση, επικοινωνήστε μαζί μου στη διεύθυνση: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ψάχνετε για ένα δάνειο για να αναζωογονήσετε τις δραστηριότητές σας.
     
    Γεια σου κύριε / κυρία
    Είμαι ένα άτομο που προσφέρει δάνεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη με κεφάλαια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από το 1000; σε 3000.000; σε όποιον θέλει σοβαρά αυτό το δάνειο. 5% τόκους ετησίως, ανάλογα με το ποσό που δανείστηκε ως ιδιώτης, δεν θέλω να παραβιάσω το νόμο περί στεγαστικών δανείων. Μπορείτε να πληρώσετε από 2 έως 20 χρόνια κατ 'ανώτατο όριο, ανάλογα με το ποσό που δανείστηκε. Εξαρτάται από εσάς τις μηνιαίες πληρωμές. Δεν ζητώ από το χρέος να πιστοποιείται η αναγνώριση χειρογράφων. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου: marta.mansila02@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου,

    Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

    Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

    Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

    Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω: Email: easyloanfirm2020@gmail.com

    Είμαστε πιστοποιημένοι,
    αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

    Τις καλύτερες ευχές,
    Ντέρεκ Ντάγκλας
    easyloanfirm2020@gmail.com



    3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου,

    Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

    Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

    Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

    Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω: Email: easyloanfirm2020@gmail.com

    Είμαστε πιστοποιημένοι,
    αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

    Τις καλύτερες ευχές,
    Ντέρεκ Ντάγκλας
    easyloanfirm2020@gmail.com



    3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας αγαπητό πρόσωπο. Θέλετε να μειώσετε τα οικονομικά σας έξοδα; Δεν υπάρχουν άλλες ανησυχίες, προσφέρουμε δάνεια (από 5.000 έως 10.500.000 ευρώ ή δολάρια) σε όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν σοβαρή ανάγκη και είναι σε θέση να αποπληρώσουν την πίστωση τους. Σας παραχωρούμε επιτόκιο 3% κατά την περίοδο πληρωμής. Οι υπηρεσίες μας: Χρηματοδοτικό δάνειο - Κτηματικό δάνειο - Επενδυτικό δάνειο - Ατομικό δάνειο. Αν σας ενδιαφέρει, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ικανοποίησή σας.
    Email: giovanniebuia@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή