19/10/11

Ο λαός μίλησε! Βούλιαξαν από την κοσμοπλημμύρα Αθήνα – Θεσσαλονίκη!


Η κυβέρνηση σε πλήρη και απόλυτη λαϊκή απομόνωση καταφεύγει στα ΜΑΤ και τους παρακρατικούς ''προβοκάτορες'' για να παραμείνει στην εξουσία!
Θάλαμος αερίων το σύνταγμα!
Οι μεγαλύτερες μεταπολεμικές πορείες και κινητοποιήσεις!

Ο γίγαντας ελληνικός λαός μίλησε σήμερα με την πάνδημη συμμετοχή του στην απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την απεργία του εμπορικού κόσμου αλλά και στις πρωτοφανείς συγκλονιστικές συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τις άνευ προηγουμένου ειρηνικές και ενωτικές συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μέγα το πλήθος, μέγα το πάθος!   Μεγάλα και ελπιδοφόρα τα αιτήματα:
-να φύγουν εδώ και τώρα τρόικα και μνημόνια,
- να φύγουν εδώ και τώρα κυβέρνηση και μνημονιακές πολιτικές
- να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης της χώρας!

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι βούλιαξαν οι πόλεις και οι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα από την απίστευτη συμμετοχή του λαού στις συγκεντρώσεις και πορείες.
Οι ίδιοι παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι ήταν τόσο μεγάλο και πρωτοφανές το πλήθος, που πραγματικά ήταν αμέτρητο και επομένως παρακινδυνευμένο να εκτιμηθεί αριθμητικά η λαϊκή συμμετοχή, η οποία στην Αθήνα πλημμύρισε στην κυριολεξία όλο το κέντρο και τους μεγάλους κεντρικούς δρόμους.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν με έμφαση αλλά και ως ευχάριστη έκπληξη ότι τόσο η απεργιακή κινητοποίηση, η οποία νέκρωσε στην κυριολεξία όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και πορείες ξεπέρασε κάθε μεταπολεμικό προηγούμενο σε όλη την Ελλάδα και πρώτα απ' όλα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!
  
Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία, και φυσικά το απεργιακό φουσκωμένο ποτάμι δεν ζητά απλά την πτώση της αλλά την αποτροπή σχηματισμού μιας οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που επιθυμεί τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής.
Η 48ωρη Γενική Απεργία πραγματοποιείται στην πιο τραγική και οριακή στιγμή που έχει βρεθεί η χώρα και ο εργαζόμενος λαός εδώ και δεκαετίες.  Η τεράστια και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει οδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα σε μια ελπιδοφόρα παράλυση... 
Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαγαζάτορες, αρνούνται τη μιζέρια, και επιλέγουν εμπράκτως το δρόμο της ανυπακοής και του αγώνα, τη στιγμή ακριβώς που το μνημονιακό πρόγραμμα γίνεται όλο και πιο άγριο ("εφεδρεία"/απολύσεις, χαράτσια, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μισθολόγιο - φτωχολόγιο κλπ) και ενώ οι ευρω-"εταίροι" (Γερμανία, Γαλλία, Κομισιόν, ΕΚΤ κλπ) προετοιμάζουν την μετατροπή της Ελλάδας αλλά και συνολικά της ευρωπεριφέρειας σε ευρω-προτεκτοράτα. Για αυτό άλλωστε και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα των ΜΜΕ διεθνώς...

 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

20.00 Θεσσαλονίκη 
Κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (πρώην νομαρχιακό μέγαρο) πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι από τους Δήμους της συμπρωτεύουσας για να αποτρέψουν την επίδοση των φύλλων επίταξης σε εργαζόμενους οδηγούς απορριμματοφόρων.
Μαζί τους βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
18:00 εδώ φωτορεπορτάζ από τα μπλοκ των εργαζομένων στην Αθήνα
17:35 Ατελείωτο φωτορεπορταζ της ιστοσελίδας ''Ναυτεμπορική'' από τα επεισόδια εδώ . Δεν καλύφθηκε με τον ανάλογο ζήλο βεβαίως η πρωτοφανής ειρηνική πανεργατική κινητοποίηση. Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην υπηρεσία του συστήματος! Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα σήμερα είπαν το ''ΟΧΙ''  σε κυβέρνηση, μνημόνια και τρόικα!
17:15 Τα μπλοκ της Νεολαίας Συνασπισμού με πανό '' Μας κλέβουν το μέλλον, ας τους κάνουμε παρελθόν'', του δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περνούν αυτή τη στιγμή μπροστά από το  μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

17:13 ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΔΩ
16:25 ο κόσμος δεν φεύγει απ ό το Σύνταγμα. Παραμένει συγκεντρωμένος κυρίως στο κάτω μέρος της πλατείας αλλά και μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη . Συνεχίζεται η αλόγιστη χρήση χημικών από την αστυνομία
16:02 Κουκολοφόροι εξακολουθούν να πετούν πέτρες και ξύλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και στήνουν πύρινα οδοφράγματα. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, λόγω χρήσης χημικών από την αστυνομία.
15:43 Αστυνομικοί με ντουντούκες καλούν τους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία Συντάγματος και να κατευθυνθούν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διό.
Καταγγελία τραυματία μέσω tweeter στο real-dempcracy.gr ότι στον ευαγγελισμό  άνδρες της ασφάλειας παίρνουν στοιχεία από τραυματίες διαδηλωτές 
15:42 Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει αυτή τη στιγμή από τη Σταδίου στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
 15:40 κόσμος έχει περάσει στον άγνωστο στρατιώτη και βρίσκεται κοντά στις σκάλες του κοινοβουλίου. Άμεση παρουσία των ΜΑΤ και ρίψη χημικών. 
15:20 Παρά τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα  γύρω από το Σύνταγμα τόσο από ομάδες κουκουλοφόρων όσο και από τις αστυνομικές δυνάμεις, δεκάδες χιλιάδες κόσμου παραμένουν στο Σύνταγμα (λεωφ. Αμαλίας) και στους δρόμους κάτω από την πλατεία. 
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ, τα πανελλαδικά ποσοστά συμμετοχής στις απεργιακές  κινητοποιήσεις κυμάνθηκαν από 70 % (Αθήνα) έως και 100% σε πολλές πόλεις (Θήβα, Σέρρες, Ζάκυνθος, Νιγρίτα, Σπάρτη)! Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε το 95% του εμπορικού κόσμου Ξάνθη, Αμφιλοχία, Βόλος, Κατερίνη η συμμετοχή έφτασε το 99%
15:00 Επεισόδια έχουν ξεκινήσει στη γωνία της Μεγάλης Βρετανίας, όπου ομάδες κουκουλοφόρων επιτίθενται με μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με χρήση δακρυγόνων. Προς το παρόν, τα ΜΑΤ δεν χρησιμοποιούν τις ανούσιες και ύποπτες αυτές επιθέσεις ως αφορμή για να ξυλοφορτώσουν και να πνίξουν στα χημικά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση επί της Πλατείας Συντάγματος, όπως έκαναν στο σύνολο σχεδόν των Γενικών Απεργιών στην Ελλάδα του Μνημονίου.
Εν τω μεταξύ, το μεγάλο ποτάμι  της απεργιακής πορείας, συνεχίζει να εισέρχεται στην πλατεία Συντάγματος, διαμέσου της οδού Σταδίου, ενώ οι πληροφορίες λένε πως τα τελευταία μπλοκ, βρίσκονται στις  παρυφές της πλατείας Ομονοίας!
14:20    Πριν από λίγα λεπτά άρχισαν να εισέρχονται αργά- αργά στην κατάμεστη Πλατεία Συντάγματος, τα πρώτα μπλοκ των εργατικών ομοσπονδιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΙΚΑ, ΕΛΤΑ κλπ). Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μετακινούνται συντεταγμένα προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός.
14:00  Συνεχώς καταφθάνουν νέες πληροφορίες, σχετικά με το μέγεθος και τον παλμό των απεργιακών κινητοποιήσεων σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο Ηράκλειο Κρήτης, πραγμαποιήθηκε μαζικότατη πορεία 10.000 ατόμων. Στο Αγρίνιο η απεργιακή συγκέντρωση είχε 3.000 άτομα, ενώ στην "κόκκινη" Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκαν δύο  χωριστές διαδηλώσεις (αλλού το ΠΑΜΕ αλλού όλοι οι υπόλοιποι), όπου η συνολική προσέλευση προσέγγισε τα 2.500 άτομα. Στην Κατερίνη η πορεία είχε  2.000 άτομα με μεγάλη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου.
13:50  Συνεχίζεται η ροή κόσμου από τους γύρω δρόμους προς την Πλατεία Συντάγματος, ενώ η μαζικότητα της διαδήλωσης είναι τόσο μεγάλη ώστε το μπλοκ του Δικτύου Συνδικαλιστών  ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ακόμη στο Πολυτεχνείο! Μικρή ένταση δημιουργήθηκε πριν από 5 περίπου λεπτά, όταν η Αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση κροτίδων κρότου - λάμψης έξω από τη Βουλή, αφού μερίδα διαδηλωτών άρχισε να σπρώχνει το γνωστό "φράχτη" στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος των λουλουδάδικων.
13:00  Πλημμυρισμένοι παραμένουν οι "βασικοί" δρόμοι που οδηγούν στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος. Στην οδό Πανεπιστημίου, το μπλόκ της ΠΟΕ -ΟΤΑ βρίσκεται κολλημμένο στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής ενώ ακινητοποιημένο βρίσκεται και το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβαθμίων Σωματείων στο ύψος της Πλατείας Σανταρόζα. Στην οδό Σταδίου, τα τελευταία τμήματα της ογκωωδέστατης διαδήλωσης του ΠΑΜΕ, ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα, ενώ τέλος, από την οδό Ακαδημίας, ανεβαίνουν οι ιδιοκτήτες ταξί και η ΓΣΕΒΕΕ. 
 12:15 Πριν από λίγα λεπτά έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Συντάγματος, τα πρώτα απεργιακά μπλοκ του ΠΑΜΕ. Η μαζικότατη διαδήλωση του ΠΑΜΕ ανεβαίνει ακόμα τη οδό Σταδίου, που είναι κατάμεστη σε όλο το ύψος της. Όσα μπλοκ του ΠΑΜΕ φτάνουν στο Σύνταγμα "διοχετεύονται" προς την οδό Φιλελλήνων.  
Παρά το γεγονός πως και αυτή τη φορά υπήρχαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, κυριαρχεί ένας πιο "ενωτικός αέρας", καθώς στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ κυριαρχούν τα πανώ των εργατικών ομοσπονδιών ενώ οι σημαίες του ΠΑΜΕ είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με άλλες φορές.
11:50 Πραγματικ ή λαοθάλασσα σχηματίζει αυτή τη στιγμή η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, έχουν γεμίσει το "πάνω" μέρος της πλατείας Συντάγματος (Αμαλίας κλπ), ενώ έχουν αρχίσει να γεμίζουν και οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία (Όθωνος κλπ).
Τη στιγμή αυτή η μαζικότατη διαδήλωση του ΠΑΜΕ ανεβαίνει ακόμα την οδό Σταδίου.
Η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στο Πεδίον του Άρεως, ήταν πραγματικά τεράστια, ενώ κόσμος πλημμυρίζει την οδό Σταδίου. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Έμπειροι συνδικαλιστές, τόνιζαν, πως μιλάμε ίσως για την μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της Μεταπολίτευσης!
Η αστυνομική παρουσία είναι πολύ μεγάλη ενώ έχει στηθεί και ο γνωστός "φράχτης" έξω από τα λουλουδάδικα της Βασιλίσσης Σοφίας. Μέχρι τώρα, η αστυνομία δεν έχει προβεί σε επιθετικές/προκλητικές κινήσεις, παρόλα αυτά εκδόθηκε αστυνομική διαταγή που απαγορεύει την επιβίβαση - αποβίβαση επιβατών στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα & Ευαγγελισμός, με προφανή σκοπό τη δημιουργία δυσκολιών σε όσους επιθυμούν να μεταβούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Με την απόφαση αυτή, διαφωνούν οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ, όπως δήλωσε στο Newsit ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Αντώνης Σταματόπουλος.  

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, αριθμούσε περίπου 5.000 άτομα!

Στην Πάτρα η απεργιακή διαδήλωση προς το κτίριο της Περιφέρειας ήταν πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα από τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στη Λάρισα. 

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου