20/5/12

Ξεπούλημα μαμούθ λίγο πριν από τις εκλογές

Ελληνικό, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και άλλοι φορείς πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης

του Μάριου Διονέλλη

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν εκφραστεί η σαρωτική αντίδραση των πολιτών στις επιταγές του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης η κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκίνησε τη διαδικασία για το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων. Οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 25 Απριλίου, μιάμιση εβδομάδα πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου.
 
Το πρώτο βήμα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η μεταβίβαση μέρους ή συνόλου των μετοχών δημόσιων οργανισμών στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο συστάθηκε κατ’ επιταγή της τρόικας και ανέλαβε τη βρόμικη δουλειά της εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

Τι πωλείται
 
Οι μαζικές δημοσιευμένες εκχωρήσεις προκαλούν, τουλάχιστον, την εντύπωση της «βιασύνης» να κλείσουν οι δουλειές λίγο πριν από τις εκλογές. Αναλυτικά, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα στο Ταμείο Αξιοποίησης: Το 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το 50,9% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, το 34% της ΕΥΔΑΠ, το 34% της Εταιρίας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το 13,7% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών. Επίσης μεταβιβάζονται, κατά πλήρη κυριότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης, μετοχές των εταιριών: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ποσοστό 30%), Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ποσοστό 35,4%), Γενική Μεταλλευτική και μεταλλουργική Ανώνυμος Εταιρία ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ποσοστό 55,2%).

Η περίπτωση του Ελληνικού
 
Μεγάλη είναι, ως γνωστόν, και η βιασύνη για το Ελληνικό, ειδικά μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εννέα Έλληνες και ξένους επενδυτές προς την «αξιοποίησή» του. Η αποικιοκρατικού τύπου παραχώρηση παραδίδει στα χέρια των εργολάβων τα 6.200 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου προβλέποντας κατά κύριο λόγο τσιμεντοποίηση, με αυξημένους συντελεστές δόμησης, ουρανοξύστες και ελάχιστους χώρους πρασίνου. Και ενώ στις 17 Απριλίου ο (εξωκοινοβουλευτικός πλέον) υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλοδεχόταν τους επενδυτές, λίγες μέρες μετά -στις 25/4- υπέγραφε την παραχώρηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να γίνει ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η δουλειά.

Και διά της πλαγίας…
 
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, παίρνει τη μορφή της εκχώρησης στο Ταμείο Αξιοποίησης του δικαιώματος ψήφου που απορρέει από την κυριότητα του Δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
- Για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Ε. παραχωρούνται δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 80,97%.
- Για την εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παραχωρούνται δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 25,00%.
- Για τη ΔΕΗ παραχωρούνται δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 17% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.
- Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραχωρούνται δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 34% του μετοχικού του κεφαλαίου
- Για την Αγροτική Τράπεζα παραχωρούνται δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 92,7% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τι κάνει το Ταμείο Αξιοποίησης
 
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου συστάθηκε κατ’ επιταγή της τρόικας και είναι από τους βασικούς όρους που προβλέπει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σταθερότητας. Βασική αποστολή του, όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική του πράξη, είναι η μεγιστοποίηση της τιμής που θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο η αξιοποίηση ή/και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του. Με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην κορυφή τους ταμείου τέθηκαν στελέχη του τραπεζικού κλάδου. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τέθηκε ο Κώστας Μητρόπουλος, πρόεδρος της χρηματιστηριακής της Eurobank και παλαιότερα βασικός μέτοχος της εταιρίας συμβούλων Cantor AE. Τον άνθρωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο έβαλε και η Νέα Δημοκρατία, προτείνοντας τον Αντώνη Βαρθολομαίο, ο οποίος επίσης προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο (Atlantic Bank of New York, Interbank, Εγνατία Τράπεζα κ.λπ).

Αποφάσεις εξωκοινοβουλευτικών
 
Τις επίμαχες παραχωρήσεις στο Ταμείο Αξιοποίησης, που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, υπογράφουν υπουργοί που σχεδόν στο σύνολό τους εξέπεσαν ακόμα και από το βουλευτικό τους αξίωμα και συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ στις βουλευτικές θέσεις τους από εκείνη την επιτροπή παραμένουν μόνο ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Μάκης Βορίδης.

Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου