29/5/12

Χτυπάει «κόκκινο» η ισπανική οικονομία


Χτυπάει «κόκκινο» η ισπανική οικονομία   

της  Ναταλίας Δαφνή

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας, με την προσφυγή της χώρας στη σιδηρά «αγκάλη» των Ε.Ε./ΔΝΤ να μοιάζει πλέον αναπόφευκτη: Η πλουσιότερη επαρχία της Ισπανίας, η Καταλονία, ζήτησε το βράδυ της Παρασκευής οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ουσιαστικά αδύναμη να αναχρηματοδοτήσει άλλως πως το χρέος της, ο οίκος S&P ανέβασε στο «6» το οικονομικό ρίσκο της χώρας, βλέποντας την οικονομία της να εισέρχεται σε δεύτερη περίοδο ύφεσης (ή ύφεση διπλού πάτου), ενώ την ίδια ώρα υποβάθμιζε την αξιολόγηση πέντε ισπανικών τραπεζών.

Ναυάγιο 
 
Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα νέα προβλήματα της Ισπανίας, το ενιαίο νόμισμα «βούλιαξε» κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,25 δολ. (στο 1,2495 δολ.) στο χαμηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων μηνών, για να κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα με τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Δεκέμβριο. 
Το ότι η Καταλονία, η πλουσιότερη επαρχία της Ισπανίας που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο ολόκληρης της οικονομίας της χώρας, ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, αποτελεί από μόνο του προάγγελο κακών.
Αμέσως μετά την είδηση, το απόγευμα της Παρασκευής, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ισπανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6,3%, σημειώνοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης.

Πρόσφατα οι αγορές έμοιαζαν να είχαν καθησυχαστεί από την επιτυχία που είχαν οι δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων γραμματίων, με τις οποίες η Μαδρίτη είχε πετύχει να αντλήσει το 50% των κεφαλαίων που χρειαζόταν για την αναχρηματοδότηση του χρέους της φέτος.

Πλην όμως, αφότου ανακοινώθηκε πως οι επαρχίες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης των χρεών τους από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί (36 δισ. ευρώ από μόλις 8 δισ.), αυτό το ισχυρό «χαρτί» ενδεχομένως να χαθεί. Γιατί το κόστος δανεισμού τους κινδυνεύει να αυξηθεί έτι περαιτέρω. 

Εκτός από το υπέρογκο χρέος της, η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο τραπεζικό της σύστημα, με την προσφάτως κρατικοποιημένη Dexia να ζητά επισήμως επιπλέον έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ύψους 19 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχει λάβει 4,5 δισ. ευρώ. Εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση Ραχόι, θα είναι η υψηλότερη επιχορήγηση που έδωσε ποτέ ισπανική κυβέρνηση σε εμπορική τράπεζα της χώρας - κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η διοίκηση της Bankia θα περάσει κατά πλειοψηφία στο ισπανικό δημόσιο.

Η Bankia ήταν εξάλλου από τις πέντε τράπεζες που υποβάθμισε η S&P, μαζί με τις Banco Popular Espanol, Bankinter, Banco Financiero y de Ahorros και Bancia Civica.

πηγή: imerisia.gr και oikonomytod.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου