17/5/12

Ισπανία, ώρα μηδέν

Aνταπόκριση απο την Ισπανία για το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

 

του Antonio Giovetti , Μαδρίτη

ΙΣΠΑΝΙΑ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ  


Η θύελλα που πρόκειται να σαρώσει την Ελλάδα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς προς τα δυτικά όρια της Ευρώπη. Η ανησυχητική κατάσταση των ισπανικών νομαρχιών - 13 από τις 17 περιφέρειες παρουσιάζουν τρομακτικά δεδομένα και ενδεχομένως θα είναι αναγκαία η διάσωση τους από το κράτος - και τα τεράστια ιδιωτικά χρέη - 300% σε σχέση με το ΑΕΠ - έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Η ώρα μηδέν έφτασε και στην Ισπανία αφού η κυβέρνηση δεν σταματάει να χρηματοδοτεί το υπό κατάρρευση εθνικό τραπεζικό σύστημα.
 
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ BANKIA
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της Bankia, δηλαδή του τέταρτου χρηματοοικονομικού ομίλου της χώρας, της οποίας η ανακεφαλαιοποίηση με 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από κρατικά κονδύλια αποτέλεσε πραγματικό σκάνδαλο. Ο κύριος Rodrigo Rato, πρώην πρόεδρος του ιδρύματος και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επί θητείας του δεξιού José María Aznar, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί με αποζημίωση 1.2 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα ο μισθός του εν λόγω κυρίου μειώθηκε από τα 2.3 εκατομμύρια μέχρι τα 600.000 ευρώ ετησίως! 
Η κατάρρευση του ομίλου Bankia είναι η συνέπεια της έκρηξης της φούσκας που είχε αναπτυχθεί στην ισπανική αγορά ακινήτων στην διάρκεια του 2008. Το 80% των εξώσεων που γίνονται στην περιφέρεια της Μαδρίτης γίνεται λόγω απλήρωτων στεγαστικών δανείων που οι πολίτες είχαν συνάψει με το ίδρυμα του οποίου οι μετοχές, από τότε που εισήλθε στο Χρηματιστήριο (Ιούλιος 2011), έχασαν το 70% της αξίας τους. 
Αυτήν την εβδομάδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ αποσύρθηκε από τα υποκαταστήματα της Bankia.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Χθες η διαφορά μεταξύ του ισπανικού και του γερμανικού ομολόγου έφτασε στις 500 μονάδες προξενώντας το πανικό στις εγχώριες αγορές. Η κυβέρνηση του κυρίου Ραχόι προσπαθεί να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα: ο κύριος Luis de Guindos, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, και ο υπουργός Εξωτερικών José Manuel García-Μargallo ενοχοποίησαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη Ευρώπη (πτώση της κυβέρνησης στην Ολλανδία, βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία) για τα δεινά της Ισπανίας, ενώ άλλες περικοπές - που ανέρχονται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ - προβλέπονται στην Παιδεία και στην Υγεία. 
Από την δωδέκατη μέχρι την δέκατη πέμπτη Μαΐου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συνελεύσεις εν όψει της πρώτης επετείου του κινήματος 15-M.
 
Ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία συνεχίζεται....

Πηγή: http://epitropesdiodiastop.blogspot.com, ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου