15/6/12

Ανακοίνωση της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ για την εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε στις 11/06

Φωτογραφία
Τη Δευτέρα 11/06/2012 και γύρω στη 1:30 τη νύχτα η κατάληψη Φάμπρικά Υφανέτ δέχτηκε επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς στην πόρτα της. Παρόμοια επίθεση έγινε λίγο αργότερα και στην κατάληψη του Ορφανοτροφείου.

Η καπιταλιστική κρίση δημιουργεί κοινωνικά ερείπια. Όπου και αν κοιτάξει κανείς βλέπει την εξαθλίωση να εξαπλώνεται. Οι άνεργοι συνωστίζονται κάθε πρωί στον ΟΑΕΔ για να επικυρώσουν την κάρτα ανεργίας ή για να πάρουν κάποιο επίδομα ώστε να βγάλουν το μισό μήνα. Οι ασφαλισμένοι καθηλώνονται στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για να πάρουν πίσω χρήματα από την πληρωμή φαρμάκων.

Οι ψυχικά ασθενείς έχουν αρχίσει να στοιβάζονται στα παγκάκια λόγω των δομών που κλείνουν. Τα νοσοκομεία δε διαθέτουν στοιχειώδη υλικά αλλά, ακόμη και έτσι, πρέπει κανείς να πληρώσει το πεντάευρω και τις εξετάσεις του για να έχει πρόσβαση σε μια περίθαλψη που απλώς επιδιορθώνει ανθρώπους. 

Στην εργασία, ο εκβιασμός της ανεργίας οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου υποτίμηση, με τα αφεντικά να μεταφέρουν ένα κλίμα ότι μας κάνουν και χάρη που συνεχίζουν να μας δίνουν δουλειά.

Παράλληλα με τη βίαιη καπιταλιστική επίθεση, εφεδρείες του συστήματος όπως η Χρυσή Αυγή εμφανίζονται ώστε να κάνουν σαφές ότι όποιος δεν πειθαρχήσει θα έχει να αντιμετωπίσει τη βία της εθνικής κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτούς που ήδη γεύονται αυτή τη βία, κεντρικές φιγούρες είναι οι μετανάστες που κυνηγιούνται από τις φασιστικές και κρατικές ορδές.

Από την άλλη, η παγωμένη αυτή εικόνα ευτυχώς δε λέει όλη την αλήθεια. Η πραγματικότητά μας, ζοφερή όπως προβάλλει, είναι επίσης ο τόπος των αρνήσεων και των αγώνων μας. Και πράγματι, υπάρχει μια πλειάδα από πολιτικές και κοινωνικές συλλογικοποιήσεις που κινούνται ενάντια στην πραγματικότητα αυτή.

Συλλογικοποιήσεις που στέκονται αλληλέγγυες σε ανταγωνιστικές κινήσεις, στήνουν διαδικασίες αγώνα στις γειτονιές, κυνηγούν τους φασίστες, κρατούν ζωντανούς κατειλημμένους χώρους ως σημεία συνάντησης και οργάνωσης της αντίστασης· όλα αυτά με τεράστιο κόπο και προσπάθεια. Επιθυμούμε να είμαστε κομμάτι αυτών των ανταγωνισμών και σε αυτούς ελπίζουμε.

Τη Δευτέρα, μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, δύο τέτοιοι χώροι αντίστασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης δέχθηκαν επίθεση. Όσοι σε αυτή τη συγκυρία βρίσκουν τον εαυτό τους σε τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν βάλει τις δικές τους προτεραιότητες. Τους υπενθυμίζουμε ότι ο πόλεμος μαίνεται αλλά βρίσκεται αλλού: στην προσπάθεια να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι σε όσους μας κλέβουν τη ζωή, στην αντιπαράθεση και τις ρήξεις με τις σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην αναμέτρηση με τις καθημερινές μας αντιφάσεις. Τέλος, όσοι κάνουν πολιτικές πλάτες στις λογικές που οδηγούν σε τέτοιες επιθέσεις, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ούτε βήμα πίσω

Συνεχίζουμε αταλάντευτα ενάντια στον παλιό κόσμο, σε κάθε του έκφανση

κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου