11/6/12

Που πάνε Ευρώ και Ε.Ε.;

σκιαχτροτου Γιώργου Δελαστίκ

Με τις μισές χώρες της ευρωζώνης στο μνημόνιο και τον πληθυσμό τους να ασφυκτιά από τη λιτότητα, το μέλλον του ενιαίου νομίσματος ξεθωριάζει και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα διαφαίνονται οι πρώτες ρωγμές.

Φαινόμενα αποσύνθεσης εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά στην Ευρωζώνη. Τρεις χώρες έχουν ήδη τεθεί υπό καθεστώς μνημονίου – Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία. Δύο ακόμη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού – η Ισπανία και η Κύπρος. Στο βάθος διαγράφεται η απειλή μνημονίου και για την Ιταλία. Κάτι που αν συμβεί θα σηματοδοτήσει τη διάλυση της Ευρωζώνης και το τέλος του ευρώ – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος ακόμη και αν δεν υπαχθεί η Ρώμη σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας. Η προπαγανδιστική ταύτιση εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών του ευρώ με την εξοντωτική λιτότητα των μνημονίων, οδηγεί φυσικά στην αποξένωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης από την ασκούμενη πολιτική της ΕΕ.

«Ευρώ ίσον μνημόνιο» διαβεβαιώνουν οι ηγέτες της ΕΕ για να εκβιάσουν τους υπηκόους τους να αποδεχτούν την καταβαράθρωση του βιοτικού τους επιπέδου, αν θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Αποδεικνύεται όμως ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί αρνούνται να δεχτούν τη λιτότητα ως υπέρτατη ευρωπαϊκή αξία. Παραμένουν αμετακίνητοι στο «Όχι στο μνημόνιο» παρά τους εκβιασμούς.

Θέματα χωρίς νόημα θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος, αν ληφθεί υπόψη το προαναφερθέν πλαίσιο. «Το ζήτημα τώρα είναι πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε, αναφερόμενη στην αποδοχή της πολιτικής του μνημονίου από τους Έλληνες και εξήγησε τι εννοεί: «Υπάρχει ταύτιση στην Ελλάδα με αυτό που έχουμε προτείνει; Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον που έχουμε μπροστά μας. Έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα, με την πολιτική κουλτούρα». Όταν το 80% έως 90% των Ελλήνων διαφωνεί ριζικά με το μνημόνιο, είναι προφανές ότι όχι «ταύτιση» δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως υπάρχει πλήρης διάσταση, καθολική αντίσταση.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν οι Γερμανοί δεν αλλάξουν στάση; Θα διαλυθεί το ευρώ! Αυτή είναι η απάντηση, αν το Βερολίνο συνεχίσει την ίδια γραμμή. Τα μνημόνια δεν συνιστούν πολιτική σωτηρίας κρατών. Αποβλέπουν στην υπαγωγή των χωρών της Ευρωζώνης στην επικυριαρχία της Γερμανίας. Γι' αυτό και με εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου που έβαλε οικειοθελώς τη χώρα μας υπό καθεστώς μνημονίου, κανένα άλλο κράτος δεν μπήκε με την θέλησή του. Κάτω από αφόρητες γερμανικές πιέσεις υπέκυψαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Με το ζόρι μπήκαν υπό τον ζυγό των μνημονίων. Εφιαλτικές είναι οι πιέσεις που τώρα ασκούν οι Γερμανοί για τον ίδιο λόγο επί της Ισπανίας.

Ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει με τις μισές χώρες της Ευρωζώνης υπό καθεστώς μνημονίων. Με τον πληθυσμό τους δηλαδή να φτωχαίνει βίαια και σκόπιμα και με το πέρασμα των κρατών αυτών υπό γερμανική επικυριαρχία. Από ένα σημείο και έπειτα, αυτό καταντά αφόρητο για τους ευρωπαίους πολίτες. Οι πρώτες ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα διαφαίνονται ήδη. Στη Βρετανία ανακινείται το θέμα δημοψηφίσματος για να εγκαταλείψει η χώρα την ΕΕ. Στην Ιταλία έχουμε τα πρώτα σημάδια κινήσεων ανατροπής της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

«Κίνδυνο νούμερο ένα» για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε ακόμη και έκθεση του ΟΗΕ την παρούσα κρίση στην Ευρωζώνη. Περιθώριο μόλις τριών μηνών της έδωσε ο διάσημος κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος για να διορθώσει τα λάθη της. Μέχρι στιγμής και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε τρεις «τρελές», όπως τις ονόμασε ο ίδιος, προτάσεις. Να φύγει η Ιταλία από το ευρώ! Να φύγει η Γερμανία από το ευρώ! Να αρχίσει η Ρώμη να τυπώνει μόνη της ευρώ!

Και η Ελλάδα; Ποια μοίρα μας περιμένει μέσα σ' αυτό το δραματικό πλαίσιο; Σχεδόν οι πάντες στο εξωτερικό προεξοφλούν ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει πριν από το τέλος του χρόνου. Αυτό ανεξάρτητα από το αν θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς.

Δεν είναι αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη, κατά τη γνώμη μας. Το μνημόνιο μας οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση, άρα το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πάψει να υλοποιείται. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει να δώσουν χρήματα για την πραγματική ελληνική οικονομία και οι Ευρωπαίοι. Αμέσως! Αν δεν το κάνουν, η διάλυση της Ευρωζώνης θα αρχίσει στην Ελλάδα. Πολύ σύντομα.

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ισπανία: ιδού η... τέταρτη νέα «Ελλάδα» της Ευρωζώνης

Ανάστατη η γαλλική «Λιμπερασιόν» στην πρώτη σελίδα της: «SOS Ισπανία» ο κεντρικός τίτλος της. «Στραγγαλισμένη από την πτώση του τραπεζικού της συστήματος, η Μαδρίτη κάλεσε την Ευρώπη σε βοήθεια. Μια νέα Ελλάδα;» αναφέρει ο βαθύτατα αγχωμένος υπέρτιτλος. Κάθε άλλο παρά πιο ψύχραιμοι οι τίτλοι στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας. «Τράπεζες: η Ισπανία σωριάζεται, η Ευρώπη πανικοβάλλεται» γράφουν. «Είναι δυνατόν να διαβεβαιώσουμε ότι η τύχη της Ευρώπης για μια ακόμα φορά παίζεται στη Μαδρίτη, όπως το 1936 (σ.σ.: χρονιά έναρξης του ισπανικού εμφυλίου πολέμου)» γράφει το κύριο άρθρο της γαλλικής κεντροαριστερής εφημερίδας. «Αν η πυρκαγιά της κρίσης επεκταθεί και στη τέταρτη δύναμη της Ευρώπης, τότε η απειλή γίνεται συστημική» τονίζει η «Λιμπερασιόν» και προσθέτει: «Μόνο μια πλήρης και ολοκληρωτική αλληλεγγύη μπορεί να σώσει μια νομισματική ένωση πολύ αλλόκοτη για να αντισταθεί στους κακούς ανέμους».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ Κυριακής 10/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου