14/11/12

Τι αλλαγές έρχονται άμεσα στην Υγεία λόγω μνημονίου!

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλεπάλληλες είναι οι αλλαγές που φέρνουν τα μνημόνια αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο στην υγεία. Η περίθαλψη αλλάζει άρδην και λαμβάνει μάλλον …ιδιωτική μορφή καθώς οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος από την τσέπη τους αν τουλάχιστον θέλουν να δουν την υγεία τους. Διαβάστε αναλυτικά τα 5 βασικά μέτρα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο.

Φάρμακα χωρίς …ονοματεπώνυμο

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα δούνε οι Έλληνες ασθενείς το αμέσως επόμενο διάστημα είναι στα φάρμακα. Δε θα λαμβάνουν πια τα γνώριμά σε εκείνους σκευάσματα καθώς ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία. Έτσι ο φαρμακοποιός μπορεί να χορηγήσει τελικά το φθηνότερο ή κάποιο άλλο. Γι αυτό άλλωστε και ο κλάδος ήταν ο μοναδικός που δεν αντέδρασε στο νέο μέτρο.
Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί το 15% των συνταγών του κάθε γιατρού οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κανονικά την εμπορική ονομασία των φαρμάκων.

Δημόσια Νοσοκομεία αλλά με …εισιτήριο

Όσο κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να αποφευχθεί, η αλήθεια είναι πως η τρόικα περιμένει από 1.1.2014 οι Έλληνες ασθενείς να πληρώνουν χαράτσι 25 ευρώ για την είσοδό τους και μόνο στα νοσοκομεία. Αντίστοιχο χαράτσι θα πέσει και στις συνταγές φαρμάκων καθώς θα καταβάλλεται 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι στιγμής πάντως το «εισιτήριο» ήταν 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και πολλοί ασθενείς που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υγείας δεν είχαν τη δυνατότητα να το πληρώνουν. Γι αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην εισπράττεται.

Νοσοκομειακοί γιατροί με τσεκουρωμένους μισθούς

Μία επίσης από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το μεσοπρόθεσμο αφορά τις τσέπες των γιατρών. Τα ειδικά μισθολόγια δέχονται το μεγαλύτερο ψαλίδι με αποτέλεσμα ακόμη και γιατροί 20ετίας να λαμβάνουν κοντά στα 1500 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον; Είτε ότι μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού θα αποχωρήσει από το δημόσιο σύστημα είτε ότι κάποιοι θα σκεφτούν περισσότερο το δρόμο με τα …φακελάκια για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Αυτό βέβαια μάλλον δεν αφορά την τρόικα…

ΟΓΑ και με το παραπάνω…

Διπλασιάζεται τα ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ προκειμένου να επέλθει μια σχετική ισορροπία με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Έτσι το υποτιθέμενο Ταμείο της κοινωνικής πρόνοιας για τους αγρότες λαμβάνει σταδιακά κανονικού Ταμείου χωρίς ελαφρύνσεις.

Απελευθέρωση στην Ιδιωτική υγεία

Με το μεσοπρόθεσμο αλλάζει και ο τρόπος χορήγησης των αδειών στον ιδιωτικό τομέα και έτσι πλέον μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) μπορεί να ανοίξει ο καθένας. 

Ο νόμος προβλέπει ότι άδεια λειτουργίας ΠΦΥ μπορεί να δοθεί σε εταιρείες οποιασδήποτε μορφής ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα. Προϋπόθεση είναι να ορισθεί επιστημονικά υπεύθυνος γιατρός.
Μέχρι σήμερα για να δημιουργηθεί μία μονάδα υγείας έπρεπε το 51% να ανήκει σε γιατρό. 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι πλέον υγειονομικό φορέα μπορεί να διαθέτει ο καθένας και χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

πηγή:iatropedia.com

1 σχόλιο: