10/11/12

Ψήφισμα Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Εμείς, κάτοικοι και μαζικοί φορείς της Ικαριάς και των Φούρνων, μαζευτήκαμε σήμερα 3 Νοέμβρη του 2012 στο Παλιό Δημαρχείο του Αγίου Κηρύκου μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας για να συζητήσουμε για τα ζητήματα και τα σοβαρά προβλήματα Υγείας στον τόπο μας και να αποφασίσουμε πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης.

Τα νησιά μας έχουν πληρώσει βαρύ φόρο ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς απ΄ τις πολιτικές επιλογές των κέντρων εξουσίας. 

Ως απάντηση στην τραγική αυτή κατάσταση, με σκληρή προσωπική εργασία των κατοίκων και προσφορές κυρίως σε χρήμα των ομογενών συμπατριωτών μας, καταφέραμε να χτίσουμε το Νοσοκομείο μας (όπως και το Γηροκομείο, δρόμους, σχολεία, ιατρεία κι άλλες υποδομές) που συνεχίζουμε να ενισχύουμε με δωρεές κάθε είδους. 
Παρότι μετά από προσπάθειες χρόνων η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε την λειτουργία του η υπόθεση κάλυψης των στοιχειωδών υγειονομικών αναγκών μας χρειάστηκε να περάσει από "χίλια κύματα" (ανάμεσα στα οποία και πάλι η υποβάθμιση – μετατροπή του σε παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου). 

Χρειάστηκαν μεγάλες και επανειλημμένες κινητοποιήσεις μέχρι πρόσφατα για να πετύχουμε, έστω και με εύθραυστο τρόπο, να ζούμε με μια βασική ασφάλεια στον τόπο μας. Αρχές του 21ου αιώνα τα νησιά μας πάσχιζαν και πασχίζουν για αυτά που στη χώρα μας και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο θεωρούνταν δεδομένα στον τομέα της Υγείας από δεκαετίες.

Πρέπει να θυμίσουμε πως τα νησιά μας περιβάλλονται απ' το Ικάριο πέλαγος, μια από τις δυσκολότερες και πιο άγριες θάλασσες. Ακόμα και το καλοκαίρι οι αποκλεισμοί είναι πολύ συχνοί σε συνδυασμό και με την προβληματικότατη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οδικό δίκτυο προβληματικό έως κάκιστο, οι διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών συνηθισμένο φαινόμενο. 

Άρα η μόνη λύση για όποιον άνθρωπο αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας είναι οι πλήρως στελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας.
Τα τελευταία χρόνια χάρη στις λιγοστές προσλήψεις, την προμήθεια κάποιου βασικού εξοπλισμού και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του, το Νοσοκομείο μας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών. Δεν θεωρούμε άσχετο ότι αυτή η βελτίωση στην περίθαλψη συμβαδίζει με την αυξητική τάση του πληθυσμού στα νησιά μας το ίδιο διάστημα. 

Συγχρόνως οι βελτιωμένες υγειονομικές υπηρεσίες αποτελούν κλειδί για την υποστήριξη του τουρισμού ειδικά του στοχευμένου στις παγκόσμιας σημασίας ιαματικές πηγές. Άλλωστε όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου (πχ το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας μετά την εγκληματική πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ το 2003) η ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων υγείας για την παροχή θεραπείας στον τόπο μας αποτελούν την ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση. 

Χαρακτηριστικότατη απόδειξη αυτής της αναντίρρητης αλήθειας αποτελεί η κατακόρυφη μείωση των διακομιδών, ιδίως των αεροπορικών, η οποία παρατηρείται ιδίως στα τελευταία χρόνια της ανάπτυξης του Νοσοκομείου.

Όμως, την ώρα που εμείς με μεγάλο κόπο κερδίζαμε σιγά- σιγά τα στοιχειώδη, στο στόχαστρο των ακολουθούμενων πολιτικών είχε ήδη μπει το δικαίωμα στην περίθαλψη, είχε ξεκινήσει η κατεδάφιση του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας – πρόνοιας. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας την εποχή των πολιτικών των απανωτών Μνημονίων που καθοδηγούνται απ' την τρόικα και απειλεί άμεσα όλες μας τις προσπάθειες και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σ' αυτή την ακριτική περιοχή του Αιγαίου. Μόνο τους τελευταίους μήνες να αναφέρουμε την προσπάθεια για κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών (με πρώτη την ΔΟΥ) και του Γηροκομείου, την πλήρη αποσάθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την εγκατάλειψη της μεταφοράς των μαθητών και της στελέχωσης των σχολείων, τον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου. Και σε λιγότερο από δυο μήνες, από 1-1-2013, ολοκληρώνεται η μνημονιακή "υποχρέωση" για συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με το Νοσοκομείο Σάμου, η μετατροπή του σε παράρτημα και η συνακόλουθη σίγουρη υποβάθμισή του οικονομικά, λειτουργικά και σε προσωπικό.

Μπροστά σ' αυτή την ζοφερή προοπτική, προς κάθε κατεύθυνση δηλώνουμε ότι:

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας μια ζωή κάτω από συνθήκες πλήρους ανασφάλειας, ταλαιπωρίας κι εγκατάλειψης την ίδια ώρα μάλιστα που γινόμαστε μάρτυρες ενός διαγωνισμού ανέξοδης ρητορικής ευαισθησίας περί "νησιωτικότητας" από τα χείλη των υπευθύνων.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στην προοπτική να δούμε τα νησιά μας να ξαναγίνονται συνώνυμα της εξορίας και της εγκατάλειψης.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να ξαναζήσουμε ιδιότυπες σύγχρονες ανθρωποθυσίες των δικών μας στο όνομα του κέρδους, της "κακής οικονομικής συγκυρίας", όπου μόνο για το λαό και τις ανάγκες του δεν υπάρχουν λεφτά και προϋπόθεση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των μνημονιακών πολιτικών είναι η κατάργηση κάθε στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Γι' αυτό απαιτούμε απ' την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το Υπουργείο Υγείας :

• Να παραμείνει αυτοτελές – αυτόνομο το Νοσοκομείο Ικαρίας - Να ακυρωθεί η συγχώνευση- μετατροπή του σε παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου.
• Να μην ισχύσει ο νέος οργανισμός συρρίκνωσης και κατάργησης θέσεων προσωπικού και υπηρεσιών του Νοσοκομείου
• Να αναβαθμιστούν οργανικά, λειτουργικά κι από άποψης στελέχωσης κι εξοπλισμού οι μονάδες της περιφέρειας (ΚΥ Ευδήλου, πολυδύναμα κι αγροτικά ιατρεία) σύμφωνα και με τις χρόνιες κυβερνητικές υποσχέσεις. Μέχρι να καλυφτούν οι θέσεις με ειδικευμένους γιατρούς να ισχύσουν διαδικασίες που σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζουν τουλάχιστον την άμεση κάλυψη με αγροτικούς γιατρούς.
• Να προχωρήσουν οι διαδικασίες κάλυψης των κενών σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό που θα εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου όσο και των περιφερειακών μονάδων. Όχι σε λύσεις μπαλώματα με συμβασιούχους – επικουρικούς -μπλοκάκια. 

Να δοθεί προτεραιότητα σε κρίσιμες ειδικότητες που αυτή την στιγμή καλύπτονται από μόνο 1 γιατρό (αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, παιδιατρικής) και σε αναγκαίες ειδικότητες που δεν καλύφτηκαν ποτέ (ψυχίατρος, οφθαλμίατρος κ.α.)
• Ανάπτυξη, στελέχωση, εξοπλισμός νέων τμημάτων – μονάδων με πρώτους στόχους Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν οι δεκάδες νεφροπαθείς συμπατριώτες μας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Αξονικό Τομογράφο .
• Παροχές Υγείας δωρεάν και δημόσιες δηλαδή με ελεύθερη πρόσβαση σε πλήρεις και σύγχρονες υπηρεσίες σ' όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως οικονομικής κι ασφαλιστικής δυνατότητας, χωρίς περιορισμούς και χαράτσια ως απάντηση στο δεδομένο ότι αυτή την εποχή θερίζουν η φτώχεια, η ανεργία κι η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης.

Επειδή οι προφορικές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις παραγόντων του Υπουργείου Υγείας καθόλου δεν μας καθησυχάζουν, απέναντι στα μέτρα που απειλούν τις ζωές μας παίρνουμε κι εμείς ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑ : αυτά που μας υπαγορεύουν οι ανάγκες μας, αυτά που μας έχει διδάξει η εμπειρία μας, αυτά που μας επιτάσσει η παράδοση του "Ούλοι εμείς αφέντη". 

Αποφασίζουμε :

1) Διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη με την συμμετοχή των συλλόγων της παροικίας (αλλά κι ενεργοποίησης των πολυπληθών φίλων των νησιών μας).
Παράλληλη κινητοποίηση στην Ικαρία την ίδια μέρα με κατάληψη των διοικητικών
υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
2) Προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης με κατοίκους και φορείς άλλων περιοχών, ιδίως νησιωτικών, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τα Νοσοκομεία τους.

πηγή: Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου