7/11/12

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δικαστών

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη, έκρινε ομόφωνα (44 δικαστές) αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, που ανέρχονται από 19 έως 24%.

  
Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που νωρίτερα σήμερα ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της, μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, και δη οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών.

Την ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησαν εν γένει οι περικοπές στους μισθούς, ωστόσο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των μισθολογικών περικοπών των δικαστικών, οι οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές.


Η ολομέλεια θεωρεί ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν περικοπές σε συντάξεις θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για τους δικαστές να προσφύγουν στο Μισθοδικείο κατά των περικοπών που θα υποστούν με την εφαρμογή των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια), οι οποίοι μπορούν να στηριχτούν στην απόφαση αυτή.

Τα επίμαχα μέτρα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση και στους κόλπους της Δικαιοσύνης καθώς οι δικαστές θεωρούν ότι είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο οικονομικά καθώς μόλις εφαρμοστούν τα νέα μέτρα οι περικοπές στους μισθούς τους την τελευταία διετία θα αγγίζουν το 60%.


Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε επίσης αντισυνταγματικές, ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου όπως οι νέες μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η περικοπή των δώρων στο δημόσιο.


Πηγή: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου