10/1/13

Πρόβα «απάρτχαϊντ» στα δημόσια μαιευτήρια


L
της Στέλλας Μπεκιάρη

Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές στάλθηκε μια εγκύκλιος στα νοσοκομεία, όπου σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 3096/23.11.12 προβλέπεται διπλασιασμός του κόστους παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους «μη Έλληνες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών» . Επιχειρείται λοιπόν να περιοριστεί ή και να αποκλειστεί η πρόσβαση στα νοσοκομεία μεταναστών και ιδιαίτερα γυναικών.

Για να δούμε τι γίνεται για παράδειγμα στα δημόσια μαιευτήρια. Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο οποίο κατά κύριο λόγο καταφεύγουν για να γεννήσουν γυναίκες, ανασφάλιστες, άνεργες μετανάστριες, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τραγικές. Είναι πιθανό να οδηγηθούν να γεννούν πια στο δρόμο ή στο σπίτι με ανορθόδοξες τακτικές. Αυτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα, τον 21ο αιώνα!
Οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας, καλούνται να πληρώσουν λεφτά που δεν έχουν, σε δημόσια νοσοκομεία, όπου για κάθε μέρα παράτασης της νοσηλείας τους, στοιχίζουν όσο ένα πεντάστερο ξενοδοχείο!

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος στα δημόσια μαιευτήρια για μετανάστριες χωρίς χαρτιά διαμορφώνεται στα 1264 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό για 3 ημέρες, 2090 ευρώ για καισαρική τομή και 165 ευρώ για κάθε επιπρόσθετη μέρα. Το ύψος των νοσήλιων τόσο για τις μετανάστριες, όσο και για τις ανασφάλιστες ελληνίδες ήταν ούτως ή άλλως δυσβάσταχτο και τώρα γίνεται ανυπόφορο.
Πλέον πλήττεται καίρια το ΕΣΥ και η δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, αλλά και κάθε άνεργος ανασφάλιστος μετανάστης. Έχουμε να κάνουμε με την έλλειψη του στοιχειώδους ανθρωπισμού. Ο ισχυρισμός ότι τα ταμεία των ευκατάστατων Ευρωπαίων θα ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο τα έσοδα των ελληνικών νοσοκομείων είναι ανεδαφικός, καθώς καμία γυναίκα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα επέλεγε να προσέλθει στα σχεδόν τριτοκοσμικά νοσοκομεία της Ελλάδας για να γεννήσει.

Σε εφαρμογή της υπουργικής εγκυκλίου τα λογιστήρια των νοσοκομείων απαιτούν τη δήλωση του ασθενή για κάλυψη της δαπάνης, ως προϋπόθεση για την εισαγωγή. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του διπλάσιου από το αναλογούν στους Έλληνες κόστος, καλείται να αναλάβει την ευθύνη της εισαγωγής ο υπεύθυνος της εφημερίας γιατρός, χαρακτηρίζοντάς την ως επείγουσα. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετακυλύουν την ευθύνη για τη νοσηλεία, ή το πέταγμα στο δρόμο των ασθενών στους γιατρούς, που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν όλους αδιακρίτως τους ασθενείς χωρίς ανταπόδοση, καλλιεργώντας το ρατσισμό μεταξύ των γιατρών και αποδίδοντάς τους ευθύνες που σε καμία περίπτωση δεν τους ανήκουν.

Πηγή: exelixeis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου