3/1/13

Ο δήμαρχος των μεταλλείων


της Γεωργίας Βορύλλα

Στα «μανταλάκια» κρεμούν Γάλλοι δημοσιογράφοι τον δήμαρχο του Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, βάζοντας νέα ερωτηματικά για τον ρόλο του στη διευκόλυνση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

Ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού France2, που βρέθηκαν στη περιοχή για επιτόπια έρευνα, επισκέφθηκαν τα μεταλλεία, την περιφραγμένη περιοχή στο δάσος των Σκουριών και, εκτός από τη γνώμη του εκπροσώπου της καναδικής εταιρείας, ζήτησαν και τη γνώμη του κ. Πάχτα προσπαθώντας να διερευνήσουν τις καταγγελίες κατοίκων για υπόγειες συναλλαγές. 

«Σχετικά με την υποστήριξη των καναδικών σχεδίων, ο δήμαρχος είναι πολύ άνετος. Για εκείνον επρόκειτο κυρίως για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας» αναφέρει το γαλλικό κανάλι. 
Στο πλάνο εμφανίζεται πράγματι ο δήμαρχος Αριστοτέλη να μιλά σε άπταιστα γαλλικά για 1.500 με 1.600 θέσεις εργασίας, αλλά και για άλλες 3.500 έμμεσες θέσεις που θα αναπτυχθούν.

Είναι η στιγμή όμως που έρχεται η κρίσιμη ερώτηση: «Κερδίσατε κάτι για τη στήριξή σας στους Καναδούς;» ρωτά η Γαλλίδα δημοσιογράφος προκαλώντας εκνευρισμό στον κ. Πάχτα.

Αντί λοιπόν απάντησης σε μια ευθεία ερώτηση, ο δήμαρχος διακόπτει τη συνέντευξη και λέει στην έκπληκτη δημοσιογράφο, αφήνοντας κατά μέρος τα γαλλικά του, ότι είναι ανεπίτρεπτη και προσβλητική μια τέτοια ερώτηση. Στο επόμενο πλάνο βέβαια βλέπουμε την ίδια δημοσιογράφο να μιλά στο τηλέφωνο με έναν υπεύθυνο της καναδικής εταιρείας. Ο συνομιλητής της, της αποκαλύπτει αυτό που περιμένει ο δήμαρχος: «Σε ό,τι μας αφορά, ο Πάχτας υποστήριξε πάντα τη μεταλλευτική εκμετάλλευση, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν είναι πολύ καλό για εμάς. Μας ζητά να προσλάβουμε όλους τους δικούς του. Να τους βρούμε δουλειά. Αλλά δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε τον οποιονδήποτε» ακούγεται στο ρεπορτάζ του France2.

Πέρα όμως από τις απαντήσεις που δεν έδωσε ο Χρήστος Πάχτας, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι επιμένουν να ρωτούν ποιος είχε συμφέρον να κάνει στους Καναδούς αυτό που οι ίδιο αποκαλούν επικριτικά «δωράκι». Στην ουσία αναφέρονται στο δάσος των Σκουριών. Προκαλεί έκπληξη, λέει το ρεπορτάζ, ότι στην πραγματικότητα πρόκειται γι’ αυτό το δάσος, για όλα αυτά τα δέντρα που πριν από δέκα μήνες ανήκαν στο ελληνικό κράτος. Σήμερα όμως αυτό το τεράστιο κομμάτι, όπως και το υπόγειο μεταλλείο, είναι ιδιοκτησία της καναδικής εταιρείας.

«Δεν καταφέραμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για την πώληση του μεταλλείου και του δάσους» καταλήγει το France2. Το βίντεο κλείνει με το ερώτημα ποιοι επωφελήθηκαν από την έλλειψη διαφάνειας στις συναλλαγές, την ώρα που όλα πωλούνται στην Ελλάδα.


Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου