9/1/13

Αυτοσχεδιάζουν με την υγεία μας

Θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού, που λέει κι ο πρωθυπουργός. Γιατί το κυβερνητικό αλαλούμ στον τομέα της Υγείας δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα. Έτσι, η μόνη ελπίδα όσων αρρωστήσουν είναι ο Κύριος ημών και όλοι οι Άγιοι.
της Ντάνι Βέργου

Στο πόδι ξανασχεδιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Γράφει τις προτάσεις των επιστημονικών συμβουλίων των νοσοκομείων στα παλιά της τα παπούτσια και τελικά αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα. Σβήνει κλινικές, κλείνει κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προσθέτει γιατρούς αχρείαστων ειδικοτήτων σε νοσοκομεία, μέχρι που ανοίγει κλινικές σε νοσοκομείο που η ίδια έκλεισε πριν από ένα μήνα!

Τα παραπάνω στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, που ξεκίνησαν επί υπουργίας Λοβέρδου και τελειοποιεί ο νυν υπουργός Υγείας. Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο δημοσιεύει απανωτά ΦΕΚ με τους νέους οργανισμούς (κλινικές, τμήματα, γιατροί, νοσηλευτές) των νοσοκομείων.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει τους οργανισμούς για 104 από τα 132 νοσοκομεία, καταφέρνοντας να αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο της χώρας και να φέρει κοντά την πλήρη αποδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.
Την πρωτιά στον (αυτο)σχεδιασμό παίρνει το άνοιγμα ούτε μιας ούτε δύο αλλά πέντε νέων κλινικών σε ένα νοσοκομείο στο οποίο πριν από ενάμιση μήνα ο υπουργός Υγείας έβαλε λουκέτο. Τον Οκτώβριο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπέγραψε το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ και χθες δημοσίευσε σε ΦΕΚ τη δημιουργία παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής, Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κλινικής, καθώς και δύο χειρουργικών κλινικών στο εν λόγω θεραπευτήριο, λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Β” χειρουργικής κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «Η Αγία Ολγα», Γιώργος Κότσαλης.

Ο ίδιος με έκπληξη διάβασε το άνοιγμα των κλινικών στο θεραπευτήριο που προτού καταργηθεί είχε συγχωνευτεί με το «Αγία Ολγα».

Το 30% των διαθέσιμων κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κλείνουν στη Ρόδο, όταν είναι γνωστό πως χιλιάδες βαριά ασθενείς αδυνατούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, χάνοντας τη ζωή τους, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για «διάλυση της δημόσιας υγείας», παρομοιάζοντας τους σχεδιαστές του νέου ΕΣΥ με παιδιά που τους δίνεις μαρκαδόρους και μουντζουρώνουν τα πάντα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου καταργείται η μοναδική στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου νευροχειρουργική κλινική, με περισσότερα από 250 χειρουργεία και 300 εισαγωγές τον χρόνο. Η ύπαρξη της κλινικής αυτής είχε μηδενίσει τις αεροδιακομιδές που ήταν 500 τον χρόνο.
Σημειώνεται ότι κάθε αεροδιακομιδή κοστίζει 60.000 ευρώ στο κράτος, όσο οι μισθοί δύο γιατρών του ΕΣΥ για ένα χρόνο! Στη Ρόδο, επίσης, έκλεισε και η ουρολογική κλινική, με περισσότερες από 2.200 εισαγωγές και 700 χειρουργεία τον χρόνο, καθώς και η μοναδική στον νομό νεφρολογική κλινική με περισσότερες από 1.000 εισαγωγές τον χρόνο και με χορήγηση πλήρους ειδικότητας.

«Έκτρωμα» χαρακτηρίζει τον νέο οργανισμό, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Νικήτας Μόσχος. Το συμβούλιο του νοσοκομείου συνήλθε σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου και εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση για τον νέο «επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών» οργανισμό, που «υποβαθμίζει την ήδη υπάρχουσα δομή υγείας της περιοχής», είναι δυσχερής στην εφαρμογή του και προκαλεί «διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τη δημιουργία πολλαπλών τμημάτων αχρείαστων στις σημερινές συνθήκες, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργείου για εξεύρεση πόρων βάσει της μνημονιακής πολιτικής».

Οι γιατροί μιλούν και για «πολιτική κατώτερη των περιστάσεων» και αποφάσεις που προκαλούν «αναρχία και αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου».
Στη Ρόδο, ενώ καταργούνται σημαντικά τμήματα και κλινικές, δημιουργούνται νέα που σήμερα λειτουργούν ως ιατρεία και έτσι, αντί μείωσης, προκαλούν αύξηση εξόδων του νοσοκομείου (τμήματα όπως το οδοντιατρικό, το δερματολογικό, το ωτολογικό κ.λπ.).

Και μία παγκόσμια πρωτοτυπία -σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί- είναι η δημιουργία αιμοδυναμικού τμήματος! Το συγκεκριμένο εργαστήριο σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου είναι κομμάτι της καρδιολογικής κλινικής. Για μία-δύο στεφανιογραφίες την ημέρα δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτόνομο τμήμα.

Στο «Ελενα Βενιζέλου», ένα μαιευτικό νοσοκομείο, διορίζονται του κόσμου οι νοσηλεύτριες τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μαίες. Στο νοσοκομείο θα πιάσουν δουλειά και 50 γυναικολόγοι, καθώς και 5 παιδοχειρουργοί, τη στιγμή που οι ανάγκες του είναι για ογκολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους και αναισθησιολόγους για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Επιπλέον, η ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου είχε ζητήσει γιατρούς ειδικοτήτων που δεν έχει και χρειάζεται, όπως ουρολόγος, πλαστικός χειρουργός για το Κέντρο Μαστού, δερματολόγος κ.λπ. Δεν θα τους έχει όμως, ενώ θα ξεχάσει και τη γαστρεντερολογική κλινική του, αφού το νέο οργανόγραμμα την καταργεί.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της προχειρότητας των σχεδιασμών του υπουργείου Υγείας. Σχεδιασμοί που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες κάθε περιοχής ή τις διαθέσιμες υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο πολυδιαφημισμένος από πολλούς υπουργούς Χάρτης Υγείας της χώρας που θα αποσαφήνιζε τις ανάγκες, τις ελλείψεις και την επάρκεια ανά περιοχή δεν έχει ολοκληρωθεί, παρ” όλο που τον κράτος τον έχει ακριβοπληρώσει.
Τώρα το υπουργείο Υγείας δημοσιοποιεί το οργανόγραμμα για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Θα ακολουθήσει μέσα στο ’13 και το οργανόγραμμα για τα συγχωνευμένα νοσοκομεία. Και τότε θα ολοκληρωθεί το αλαλούμ!

πηγή: efsyn.gr, Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου