9/12/13

Προσπάθειες τρομοκράτησης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους!


Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στους πολίτες τις καθ’ όλα νόμιμες ομαδικές παραγγελίες «Χωρίς Μεσάζοντες», για την προμήθεια ποιοτικής τροφής σε συμφέρουσα τιμή για καταναλωτές και παραγωγούς.

του Ηλία Τσολακίδη

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι προσπάθειες τρομοκράτησης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» από συγκεκριμένους κύκλους εμπόρων/μεσαζόντων, με αποτέλεσμα την παρέμβαση κρατικών υπηρεσιών στις διανομές αγροτικών προϊόντων.

Οι έλεγχοι αυτοί υποτίθεται πως έχουν σκοπό μόνο τη διαπίστωση της νομιμότητας των παραγωγών και τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων. Όμως, στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια τρομοκράτησης, που ελάχιστα έχει να κάνει με τους ίδιους τους παραγωγούς και τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους.

Οι επιθέσεις που δέχτηκαν οι πρωτοβουλίες πολιτών από τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ΜΑΤ, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, έχουν ως στόχο να σταματήσουν τις δράσεις αλληλεγγύης που δεν μπορούν να ελέγξουν. 
Η παράκαμψη των μεσαζόντων μέσα από κοινές δράσεις, και ταυτόχρονα η καθολική στήριξη του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» από την κοινωνία, οδήγησαν τους «νταβαντζήδες» της αγοράς στις γνωστές προσπάθειες τρομοκράτησης των πολιτών.
Οι θέσεις του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», έτσι όπως διατυπώθηκαν στις δύο πανελλαδικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κατερίνη τους τελευταίους 12 μήνες από 65 πρωτοβουλίες πολιτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αποκρυσταλλώνονται στα εξής:
 
* Ενώ η κρίση, έχει επιφέρει δυσβάστακτες και δραματικές συνέπειες στο βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αντίθετα οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένουν υψηλές και δυσανάλογες με το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη.
* Η οικονομική θέση των παραγωγών εξαρτάται από τους εμπόρους και τους διάφορους μεσάζοντες, αφού οι ίδιοι δεν έχουν λόγο στη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων τους.
* Ενώ η πρωτογενής παραγωγή και η διατροφή μας στο σύνολό της επιχειρείται να ελεγχθεί από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και διεθνή «trust», αντίθετα, η Πολιτεία -εκούσια ή ακούσια- αδυνατεί μέχρι σήμερα να παρέμβει νομοθετικά για να θεσπίσει κανόνες που θα προστάτευαν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
* Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα, να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία της διάθεσης προϊόντων, μέσα στα πλαίσια του Νόμου.
* Είναι συνταγματικό δικαίωμα των παραγωγών να διαθέτουν τα προϊόντα τους -με τη βοήθεια και των Εθελοντικών Ομάδων- απευθείας στους καταναλωτές, σε προσιτές τιμές, τηρώντας τους νόμους και χωρίς πρόθεση κερδοσκοπίας.
* Είναι υποχρέωση όλων μας να αντισταθούμε στους μεσάζοντες, καθώς και σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς οικονομικά.
 
Θα συνεχίσουμε λοιπόν ακόμα δυναμικότερα τις δράσεις μας σε ολόκληρη τη χώρα, διότι αυτές έχουν ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, όπως και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βούληση των πολιτών και των εθελοντών που έως τώρα μας έχουν συμπαρασταθεί στο έπακρο και συνεχώς ανεβάζουν το δείκτη των προσδοκιών τους.

Το επόμενο μας βήμα είναι η συμβολαιακή γεωργία. Στις 22 Δεκεμβρίου 2013 θα συναντηθούν στο Βόλο πρωτοβουλίες πολιτών από Κατερίνη, Λάρισα, Λαμία, Βόλο, Βέροια και Πτολεμαΐδα με μοναδικό σκοπό την οργάνωση της 3ης Πανελλαδικής Συνάντησης και τη συνεργασία μας με παραγωγούς οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να διαθέσουν τη σοδειά τους «Χωρίς Μεσάζοντες».

Καλούμε όλους τους παραγωγούς, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της χώρας, όπως και κάθε πολίτη που υφίσταται τις συνέπειες του ολιγοπωλιακού καθεστώτος προώθησης των αγροτικών προϊόντων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κερδοσκοπία και τη συντελούμενη σε βάρος των παραγωγών - καταναλωτών αδικία. Τους καλούμε, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία των μεσαζόντων.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της στις πρωτοβουλίες πολιτών που δέχτηκαν αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις και ως απάντηση σ’ αυτή την πρωτοφανή προβοκάτσια, οργανώνει το επόμενο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, για πρώτη φορά, διάθεση τεσσάρων αγροτικών προϊόντων ταυτόχρονα (πορτοκάλια, αλεύρι, φακές, ρεβίθια) και καλεί τους πολίτες της Πιερίας να τη στηρίξουν.

Όσοι επαναπαύονται στο φόβο και στην κατάθλιψη που έχουν παγιδεύσει την κοινωνία, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στους πολίτες τις καθ’ όλα νόμιμες, ομαδικές παραγγελίες «Χωρίς Μεσάζοντες» για την προμήθεια ποιοτικής τροφής σε συμφέρουσα τιμή για καταναλωτές και παραγωγούς.


Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου