15/12/13

Όλα για τους μιντιάρχες!



Όλα για τους μιντιάρχες!
Ετοιμάζουν και την εκκένωση της ΕΡΤ3 εντός Χριστουγέννων 


της Ντίνας Ιωακειμίδου
 

Από το πρωί συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον «Ενιαίο φόρο ιδιοκτησία ακινήτων και άλλες διατάξεις». Τι θα πει το «και άλλες διατάξεις»; Η απαλλαγή από κάθε ευθύνη του Γκίκα Μάναλη, του γνωστού «εκκαθαριστή» της ΕΡΤ αλλά και τη μετάθεση για ακόμα έναν χρόνο της εφαρμογής της διάταξης που αφορά στην επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση.


Η απαλλαγή από κάθε αστική, πολιτική, διοικητική ή άλλη ευθύνη, του γνωστού ως «εκκαθαριστή» της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη προβλέπεται σε άρθρο του νομοσχεδίου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις»  που κατατέθηκε στη Βουλή. 
Ειδικότερα με το άρθρο 38 παρ. 3 ορίζεται ότι: 
«α. Ο ειδικός διαχειριστής υπέχει αστική ή άλλη ευθύνη έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά, την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης, 
β. Ο ειδικός διαχειριστής δεν υπέχει, αστική ή άλλη ευθύνη, έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν στην ειδική διαχείριση. Για τις πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, ενάγεται ή ενέχεται σε αποζημίωση το Δημόσιο. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται με παθητικώς νομιμοποιούμενο το Δημόσιο».


Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Για την ύπαρξη ευθύνης του Δημοσίου και της απαλλαγής του ειδικού διαχειριστή από την προσωπική ευθύνη του (αστική, πολιτική, διοικητική ή άλλης φύσης) για πράξεις ή παραλείψεις του στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του για θέματα που αφορούν στην ειδική διαχείριση και τις απαιτήσεις που γεννώνται εξ αυτής ή προϋπήρχαν της κατάργησης της ΕΡΤ και μεταβίβασης σε αυτήν κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι έχει μεταβιβαστεί στο δημόσιο το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της και έχει καταστεί αυτό διάδοχος του συνόλου των σχετικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. 
Ως εκ τούτου, νομικώς το δημόσιο δεσμεύεται από τις ενέργειες των οργάνων του και να ενέχεται σε αποζημίωση έναντι των τρίτων καθιστάμενο εναγόμενο στις σχετικές δίκες».


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο κ. Μάναλης απαίτησε την προσθήκη αυτού του άρθρου καθώς «μόνο αυτός γνωρίζει, καλύτερα από κάθε άλλον, το εύρος των κυβερνητικών παρανομιών και για να συνεχίσει να συνεργεί φροντίζει να διασφαλίσει και να θωρακίσει τη θέση του…όποιος κι αν είχε την πρωτοβουλία, το νομοθέτημα για την αθώωση του Γκίκα Μάναλη υπέχει πλήρους ευθύνης γι΄ αυτό το επιστέγασμα της σωρείας των παρανομιών της κυβέρνησης από τις 11 Ιουνίου μέχρι και σήμερα».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η νομοθέτηση της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΝΕPIT από  τη Διυπουργική Επιτροπή. Για «ασφυκτικό έλεγχο της NEPIT από την κυβέρνηση» κάνει λόγο η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται «σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα από τους Ευρωπαίους υπουργούς, αρμόδιους για τις Δημόσιες Ραδιοτηλεοράσεις στην Ε.Ε.». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η ερμηνεία που δίνεται μέσω της αιτιολογικής έκθεσης καθώς όπως σημειώνεται πρόκειται για την διόρθωση ενός λάθους. 
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση διορθώνεται η εσφαλμένη αναφορά για έγκριση του προϋπολογισμού της NEPIT από τη γενική συνέλευση των μετόχων καθώς η έννοια του προϋπολογισμού δεν απαντάται στις ανώνυμες εταιρίες και συναρτάται με την εποπτεία της εταιρίας ως Δημόσιας Επιχείρισης και η έγκρισή του ρητά προβλέπεται ότι δίνεται από την Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών». 

Ο Γκίκας Μάναλης που ενεπλάκη με τα της ΕΡΤ -παρά το γεγονός ότι συνιστά ένα τομέα με τον οποίο ουδεμία σχέση και γνώση διαθέτει- διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της FBBank του υπόδικου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Βίκτωρα Ρέστη. Διετέλεσε επίσης και εμπειρογνώμονας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στο νομοσχέδιο πάντως προβλέπονται και άλλα θαυμαστά, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας μετατίθεται για ένα χρόνο -ξανά!- η εφαρμογή της διάταξης που αφορά στην επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Πρόκειται για την πέμπτη αναβολή επιβολής του φόρου από τον καιρό του πρώτου μνημονίου: ο φόρος επρόκειτο να αρχίσει να αποδίδεται στο κράτος την 1η Ιουλίου του 2010, πήρε αναβολή για την 1η Οκτωβρίου του 2010, ύστερα αναβλήθηκε για την 1η Ιανουαρίου του 2012, έπειτα αναβλήθηκε για την 1η Ιανουαρίου του 2013 και λίγο πριν την εκπνοή του 2012 πήρε αναβολή για την 1η Ιανουαρίου του 2014. Τώρα, αναβάλλεται και πάλι.

Ως λόγο της αναβολής οι υπουργοί επικαλούνται την «δυσμενή οικονομική συγκυρία των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς». Οι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι εμφανίζουν υποχρεώσεις 818 εκ.ευρώ, με δάνεια ύψους 579 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η μόνη «δυσμενής οικονομική συγκυρία» που η κυβέρνηση μοιάζει να σέβεται είναι αυτή των μιντιαρχών, τη στιγμή μάλιστα που η διαφημιστική πίτα των καναλιών για το μήνα Νοέμβριο έχει σημειώσει αύξηση 23,55% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ε, τώρα. Μικρές εξυπηρετήσεις μεταξύ φίλων…
Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!

Τέλος, εντελώς ταυτόχρονα με την ασυλία σε αυτούς που ανέλαβαν να διαλύσουν την ΕΡΤ, όπως ο κ. Μάναλης, και το νέο μπόνους στους καναλάρχες με την αναβολή του φόρου 20%, αλλά και την παλαιότερη απόφαση βάσει της οποίας χάρισαν για ένα κομμάτι ψωμί τις ψηφιακές συχνότητες στους καναλάρχες και διέγραψαν τα παλαιότερα χρέη τους από την αναλογική εποχή, μετακυλώντας το κόστος της εγκατάστασης των ψηφιακών πομπών στις περιφέρειες και στους πολίτες, τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν και την εκκένωση της ΕΡΤ3 εντός Χριστουγέννων, καθώς ο υφυπουργός της δημόσιας τηλεόρασης Παντελής Καψής φέρεται να κινεί διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ΔΤ2 στη Θεσσαλονίκη.


Πηγή: unfollow.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου