13/12/13

Oι γειτονιές της Θεσσαλονίκης οργανώνονται ενάντια στους πλειστηριασμούς

Oι γειτονιές της Θεσσαλονίκης οργανώνονται ενάντια στους πλειστηριασμούς

Να αντισταθούν με κάθε δυνατό τρόπο στους πλειστηριασμούς σπιτιών πρώτης κατοικίας και να σταθούν στο πλευρό κάθε πολίτη προκειμένου κανείς να μην μείνει χωρίς νερό ρεύμα και στέγη αποφάσισαν χθες συνελεύσεις και πρωτοβουλίες γειτονιών στην συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην ΕΔΟΘ.

Στην συνέλευση συμμετείχαν κάτοικοι από τις συνελεύσεις γειτονιάς στην Τούμπα, Καλαμαριά, το Κέντρο, στους Αμπελόκηπους, το Ωραιόκαστρο, την Μαρτίου- Καλλιδοπούλου, την περιοχή της Ευζώνων-Σχολής Τυφλών και την Θέρμη βάζοντας τα θεμέλια μιας μεγάλης καμπάνιας συσπείρωσης των πολιτών σε κάθε γειτονιά που δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.  

Όπως αναφέρθηκε χθες το 84% των δανειοληπτών δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ενώ σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις 150.000 ακίνητα αναμένεται να βγουν «στο σφυρί» με βάσει τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Από αυτά τα 27.000 πρόκειται να κατασχεθούν ή να βγουν σε πλειστηριασμό το 2014.  
Όπως τόνισαν μέλη των επιτροπών η άρση των προϋποθέσεων για την προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και της κατάργησης του ορίου προστασίας για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ που μπορεί να αφορούν χρέη από λογαριασμούς προς την ΔΕΗ, ΕΥΑΘ μέχρι και χρέη προς το δημόσιο, πρόκειται να καταργήσουν το τελευταίο δικαίωμα που έχει απομείνει στους ήδη εξαθλιωμένους από τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας πολίτες, το δικαίωμα στην στέγη.

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα  σε έναν συντονισμό πρωτοβουλιών και κινημάτων γειτονιάς σε όλες τις πόλεις σε κάθε επίπεδο, κινηματικό και νομικό, προκειμένου να μην μείνει όπως κάποιοι δήλωσαν εμφατικά «κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ανθρώπους». Κατά την διάρκεια της συνέλευσης μεταφέρθηκαν εμπειρίες από άλλες χώρες όπου το πρόβλημα των πλειστηριασμών είναι πολύ έντονο ενώ έγιναν ποικίλες τοποθετήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουν από κοινού οι  πολίτες που χάνουν "το κεραμίδι πάνω απ`το κεφάλι τους"

Συν τοις άλλοι κοινή διαπίστωση όλων ήταν η δυσπιστία που κυριαρχεί στον κόσμο σχετικά με τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξαγγέλλονται από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τις διακοπές ρευμάτων. Όλα δείχνουν ότι πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο από την κυβέρνηση αυτή δήλωναν μέλη των επιτροπών αναφερόμενα στον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σάρας που έμεινε αβοήθητη χωρίς ρεύμα από το κράτος να πεθάνει από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου ήταν διάχυτη στις τοποθετήσεις των κατοίκων της πόλης αυτής που δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην υποτίμηση της ίδιας της ζωής μας και την προσβολή της αξιοπρέπειας.

Οι συνελεύσεις γειτονιών πρόκειται να συναντηθούν ξανά την επόμενη Παρασκευή μεταφέροντας τις αποφάσεις που θα πάρουν το άμεσο διάστημα τα μέλη τους σε κάθε γειτονιά ενώ ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα των κινήσεών τους όπως η ενημέρωση και ο συντονισμός με εργατικά σωματεία, συλλόγους γονέων, αθλητικούς συλλόγους  και η σύνδεση του ζητήματος των πλειστηριασμών με άλλα προβλήματα όπως η διακοπή του ρεύματος, η σίτιση κ.α που συνθέτουν το ζοφερό τοπίο των ημερών μας.  
Σ.Π.

πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου