10/6/14

Καλώς ήλθατε στο Μπομπολιστάν!

statheri-web-1
Σκουριές Χαλκιδικής: Καλώς ήλθατε στο Μπομπολιστάν
 
του Νίκου Αναστασιάδη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Ακόμα και ένα τοιχάκι ή μια αποθηκούλα να θέλεις να χτίσεις έξω από το σπίτι σου χρειάζεσαι άδειες και ένα σωρό χαρτιά. Στην περίπτωση όμως που θέλεις να χτίσεις ένα εργοστάσιο μέσα σε ένα δάσος δεν υπάρχει πρόβλημα, γίνεται και χωρίς άδεια. Αν δε κάποιοι διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη κατασκευή έρχονται τα ΜΑΤ να σε προστατέψουν. Καλωσήλθατε στο Μπομπολιστάν.

Αυτά γίνονται τις τελευταίες μέρες στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η Eldorado Gold (κατά κόσμον Ελληνικός Χρυσός) αποδεικνύεται ότι παρανομεί συστηματικά καταστρέφοντας το περιβάλλον, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις όλων των υπευθύνων ότι «θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι». 
Διανοίγουν δρόμους στο λάκκο Καρατζά (το σημείο που σχεδιάζουν να φτιάξουν λίμνη εναπόθεσης των τοξικών αποβλήτων) χωρίς να έχουν σχετική άδεια [1]. Ρίχνουν τα θεμέλια του εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς να έχουν άδεια δόμησης [2]. Και πολλά άλλα.

Πού είναι τώρα όλοι αυτοί που τσιρίζαν στα κανάλια για την τήρηση της νομιμότητας; Γιατί σε αυτή την περίπτωση αντί να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να τηρηθεί ο νόμος οι δικηγόροι του κινήματος έψαχναν και πίεζαν για μέρες μέχρι να βρουν κάποιον υπεύθυνο και να τον πείσουν να κάνει κάτι; Όταν είναι να κατηγορήσουν τους κατοίκους για παρανομία όλη η αστυνομία είναι απίκο. Πόσες εργατοώρες έφαγαν στέλνοντας τους σύγχρονους Κλουζώ να μαζεύουν γόπες και πλαστικά μπουκάλια μέσα στο δάσος για να ταυτοποιήσουν DNA και να σύρουν σε δίκες τους κατοίκους [3];

Στην περίπτωση λοιπόν των παρανομιών της εταιρίας η δικαιοσύνη παίζει καθυστερήσεις, κωλυσιεργεί και αργεί χαρακτηριστικά να πάρει το οποιοδήποτε μέτρο.
Στην περίπτωση όμως των διώξεων κατά των κατοίκων έχουμε την ταχύτατη εξέλιξη της «βιομηχανίας διώξεων» που έχει στηθεί, παρόλο που τα κατηγορητήρια είναι εντελώς στον αέρα, χωρίς στοιχεία και γεμάτα από «τρύπες».

«Ερωτώ: Τι δεν καταλαβαίνεις; Ερωτώ: Εξακολουθείς να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτή την ελληνική δικαιοσύνη;» όπως γράφει και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου [4].
Το πρέσινγκ πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα.
Και μπορεί να έχει κάποια σημαντικά προσωρινά αποτελέσματα, όπως η αναστολή εργασιών που διατάχθηκε από εισαγγελέα την προηγούμενη Παρασκευή μετά από παρέμβαση της επιθεώρησης μεταλλείων! Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε – μόνο η μαζική και διαρκής πίεση του κινήματος μπορεί να επιβάλει τις όποιες θετικές αποφάσεις στο δικαστικό επίπεδο.

Την Κυριακή 8/6 το βουνό ξαναζωντάνεψε με την πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Το κλίμα ήταν και πάλι ζεστό και δυναμικό, παρά την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζεται ήδη από την αρχή του δάσους. Η εταιρία χτίζει ένα τεράστιο αυτοκινητόδρομο από τη Μεγάλη Παναγιά μέχρι τις Σκουριές κάνοντας επίδειξη δύναμης. 

Η διάθεση του κόσμου όμως είναι σαφώς πιο ανεβασμένη μετά την ήττα του Πάχτα στις δημοτικές εκλογές και την διαταγή αναστολής των εργασιών της εταιρίας.
Υπήρχε όμως μια απουσία που καταγράφηκε, αυτή του νέου Δημάρχου Γιάννη Μίχου, που θα έπρεπε να παρευρίσκεται σε μια τέτοια κινητοποίηση.

Το διάστημα αυτό μέχρι το Σεπτέμβρη θα είναι κρίσιμο. Από την μια η εταιρία και ο Πάχτας θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα επισπεύδοντας διάφορες εργασίες γιατί έχουν ανησυχία στο τι θα προκύψει μόλις ο Πάχτας παραδώσει το Δήμο. Από την άλλη θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν «κλίμα συνεννόησης» με τη νέα δημοτική αρχή ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Γι' αυτό δεν είναι ώρα τώρα για εφησυχασμό. Θα πρέπει το κίνημα να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε κίνηση της εταιρίας. Ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες συνθήκες και να βγει δυναμικά μπροστά οργανώνοντας σημαντικά κινηματικά γεγονότα που θα μπορέσουν να βάλουν τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις.

πηγή: antigoldgr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου