26/6/14

«Δεν θα σωπάσουμε. Είμαστε η κακή σας συνείδηση. Το Λευκό Ρόδο δεν θα σας αφήσει σε ησυχία!»



The White Rose, Die Weisse Rose

    S. Scholl            H. Scholl                    Probst            Wittenstein




        Schmorell                  Graf                Huber
 
«Δεν θα σωπάσουμε. Είμαστε η κακή σας συνείδηση. Το Λευκό Ρόδο δεν θα σας αφήσει σε ησυχία!»


Στη χιτλερική Γερμανία μια ομάδα που είχε ως πυρήνα έξι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου και έναν καθηγητή τους αναλαμβάνει το παράτολμο έργο της έκκλησης για αντίσταση του γερμανικού λαού στη ναζιστική λαίλαπα. Η ομάδα έμεινε γνωστή στην παγκόσμια ιστορία της αντίστασης με το όνομα «Το Λευκό Ρόδο» ("The White Rose", "Die Weisse Rose", "Rosa Blanco") και κατάφερε να δημιουργήσει μια φοιτητική οργάνωση με παρακλάδια στο Αμβούργο, στο Φράιμπουργκ, στο Βερολίνο και στη Βιέννη.
 
Ο πυρήνας αποτελείτο από την Sophie Scholl, τον αδελφό της Hans, τον Christoph Probst, τον George Wittenstein, τον Willi Graf, τον Alexander Schmorell και τον καθηγητή Kurt Huber

Οι προκηρύξεις (εδώ και εδώ) που συντάχτηκαν και μοιράστηκαν από την ομάδα αποτελούν σήμερα σημαντικά ντοκουμέντα της αντιναζιστικής αντίστασης εντός της Γερμανίας. 

Οι πρώτες τέσσερις από αυτές γράφτηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 1942 και συντάκτες τους ήταν ο Hans Scholl και ο Alexander Schmorell με πιθανή τη συμμετοχή της Sophie και του Alexander. Κατ' άλλους ο Hans ήταν ο συντάκτης της πρώτης και τέταρτης ο δε Alexander της δεύτερης και τρίτης. Σχετικά με την πέμπτη προκήρυξη αναφέρεται η συνεισφορά του εμπειρότερου στην προπαγάνδα Falk Harnack, ενώ η έκτη γράφτηκε από τον καθηγητή Kurt Huber.

Τέλος η έβδομη ήταν αυτή που στοίχισε τη ζωή του Christoph Probst. 

Η ομάδα ανατύπωνε τις προκηρύξεις και τις άφηνε σε τηλεφωνικούς θαλάμους και δημόσια σημεία, τις μοίραζε χέρι με χέρι, ή τις ταχυδρομούσε σε επιλεγμένους παραλήπτες από διάφορα σημεία της νότιας Γερμανίας. Από τις πιο παράτολμες πράξεις της ομάδας ήταν η γραφή αντιχιτλερικών συνθημάτων στους τοίχους σπιτιών κοντά στο πανεπιστήμιο. 

Στις 18 Φεβρουαρίου του 1943 άφησαν προκηρύξεις μέσα στο πανεπιστήμιο σε σημεία όπου θα τις έβρισκαν οι σπουδαστές μετά το μάθημα. Η Sophie είχε την παράτολμη ιδέα να σκορπίσει από ψηλά αρκετές από αυτές στον αέρα. Την αντιλήφθηκε ένας φύλακας που ειδοποίησε την Γκεστάπο.

Τα περισσότερα μέλη του πυρήνα συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. 
Πρώτοι εκτελέστηκαν, με αποκεφαλισμό από τους ναζί, η Sophie και ο Hans Scholl μαζί με τον Christoph Probst, στις 22 Φεβρουαρίου του 1943. Οι τελευταίες λέξεις του Hans ήταν «Ζήτω η ελευθερία!»
Αργότερα συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι Alexander Schmorell, Willi Graf και Kurt Huber. Πολλοί άλλοι σπουδαστές που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή φυλακίστηκαν.


Αναφορές: 
George J. Wittenstein, Memories of the White Rose

http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007188 

http://www.holocaustresearchproject.org/revolt/whiterose.html

http://www.historylearningsite.co.uk/white_rose_movement.htm


πηγή: antifamuse.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου