24/3/12

Ανακοίνωση Συντονιστικού Συνελεύσεων ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά

Είμαστε οι γιατροί που εργαζόμαστε στα δημόσια νοσοκομεία.
Πολλοί από εμάς πιθανοί μελλοντικοί μετανάστες, κομμάτι μιας γενιάς που θέλουν να είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς μας.

Τα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα μέτρα, οι περικοπές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. έχουν οδηγήσει σε φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία και μεγάλη αύξηση των  νοσημάτων στη χώρα μας. Ακριβώς αυτή τη περίοδο που η κοινωνία έχει απόλυτη ανάγκη την ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο, υψηλής ποιότητας, καθολικό σύστημα υγείας για να την στηρίξει, το Ε.Σ.Υ. καταρρέει. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών και χρηματοδότησης σε σημείο που κρίνεται επικίνδυνη η λειτουργία τους για τους ασθενείς. 

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα των νοσοκομείων, προωθεί την υποβάθμιση τους και το κλείσιμο πολλών εξ’ αυτών, έχοντας ως ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ την πληρωμή του χρέους. Σχεδιάζουν να κλείσουν ακόμα και ένα από τα παλιότερα και μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ,το μόνο ειδικό πνευμονολογικό, το ΄΄Σωτηρία΄΄.

Ειδικά το τελευταίο μνημόνιο επιβάλλει τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. ως ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση και τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. 
Μας αναγκάζουν να συνταγογραφούμε φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος. Το 30% του πληθυσμού που είναι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν διαρκώς υπέρογκα ποσά στο ΕΣΥ για υπηρεσίες που έχουν ξαναπληρώσει σε εισφορές και φόρους και σταδιακά εξωθούνται εκτός περίθαλψης.

Σε αυτές τις συνθήκες η θεραπευτική μας προσπάθεια υπονομεύεται διαρκώς. Εμείς οι ίδιοι έχουμε ήδη απωλέσει το 30% του εισοδήματος μας λόγω των περικοπών ενώ πλέον δεν μας πληρώνουν τις δεδουλευμένες εφημερίες μας. Μάλιστα σχεδιάζουν την αυθαίρετη περικοπή ως 30% της πληρωμής των εφημεριών, χωρίς καν να το έχουν ψηφίσει σε νόμο!
Με αφορμή αυτά, αλλά με αιτία το αίσθημα ότι θέλουν να κλέψουν τις ζωές και τις δικές μας αλλά και των ασθενών μας(αυτές κυριολεκτικά με τα μέτρα που παίρνουν) είμαστε σε επίσχεση εργασίας.

Όταν ο κ.Λοβέρδος λέει στους εργαζόμενους του Σωτηρία ότι ΄΄είστε ένα πείραμα΄΄ και ο κ.Πολύζος μας παρακαλάει να σταματήσουμε τις επισχέσεις, εμείς απαντάμε:

-Ο δεύτερος γύρος των επισχέσεων, πανελλαδικός με πιο πολλά νοσοκομεία και πιο αποφασισμένους τους συναδέλφους, είναι γεγονός.

- Ως πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν ερωτηθεί για τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά μας αφορούν, δεν αναγνωρίζουμε καμία υπογραφή στα μνημόνια και στα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

-Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν το δημιουργήσαμε εμείς ούτε οι ασθενείς μας και δεν το βάζουμε πάνω από το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

-Διεκδικούμε δημόσια, δωρεάν, ποιοτική, ισότιμη περίθαλψη για όλους.

-Απαιτούμε την πληρωμή των εφημεριών με μισθοδοτική κατάσταση κάθε μήνα χωρίς καμιά άλλη γραφειοκρατική διαδικασία και χωρίς καμιά περικοπή.

-Καλούμε τους συναδέλφους όλων των νοσοκομείων σε επίσχεση εργασίας για τις δεδουλευμένες εφημερίες Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2012 όπως είναι νόμιμο δικαίωμά μας και καθήκον μας απέναντι στο μέλλον και το παρόν το δικό μας και των ασθενών μας. Να πλαισιώσουν τις επισχέσεις με δράσεις όπως κλεισίματα ταμείων, κλεισίματα πύλης, σταμάτημα απογευματινών ιατρείων, μη εφαρμογή των Κ.Ε.Ν., συσκέψεις και διαδηλώσεις με φορείς για τη λαϊκή υγεία κ.α.

-Καλούμε σωματεία, συλλόγους, φορείς, όλη την κοινωνία σε ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας υγείας, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την ανατροπή όλων των μέτρων.

Καλούμε τους συναδέλφους σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις των παρελάσεων Κυριακή 25-3-2012 10πμ Στήλες Ολυμπίου Διός.
Καλούμε σε συγκέντρωση υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του νοσοκομείου Σωτηρία την Τετάρτη 28-3-2012 1μμ στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Καλούμε στη συγκέντρωση μαζί με σωματεία νοσοκομείων Πέμπτη 29-3-2012 πλατεία Μαβίλη και πορεία στον ΕΟΠΥΥ.

Υπογράφουν οι συνελεύσεις από τα νοσοκομεία: 
Γεν.Κρατ.Νίκαιας, Ευαγγελισμός, ΚΑΤ,  Σωτηρία,  ΨΝΑ, νοσοκομεία ΙΚΑ(1ο και 7ο), ΝΙΜΙΤΣ, Ελπίς, Αττικόν, Ιπποκρατείου, Ασκληποιείου Βούλας, Γεν.Κρατικό Γ.Γεννηματάς, Ερυθρός, Σισμανόγλειο και η 3μελής ΕΙΝΑΠ Παίδων Πεντέλης
Παραβρέθηκε  εκπρόσωπος συνέλευσης του Γεν.Νοσ.Κέρκυρας
Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά μας έστειλαν μήνυμα ότι είναι σε επίσχεση Τζάννειο, Πατησίων, Αγ.Όλγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου