2/5/14

Αποχαιρέτα τις παραλίες που χάνεις...



Αποχαιρέτα τις παραλίες που χάνεις...
Ένα βήμα πριν την οριστική ιδιωτικοποίηση των παραλιών βρίσκεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. 

Η εκδίκηση της ξαπλώστρας

Με το σχέδιο νόμου αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική τους εκμετάλλευση.
Με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο η ίδια κυβέρνηση είχε φροντίσει από την αρχή της θητείας της να προσαρμόσει στις ορέξεις των επιχειρηματιών, είχαν ήδη μειωθεί οι περιορισμοί στην κατάληψη των παραλιών από ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, καντίνες κ.λπ. σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με το νέο σχέδιο νόμου όμως το υπουργείο φαίνεται πως ξεπέρασε και τον ίδιο τον εαυτό του.
Ακόμη και οι ανεπαρκείς περιορισμοί που είχαν απομείνει όπως το μέγιστο μήκος 500 μέτρων που μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, η υποχρεωτική ζώνη 100 μέτρων ελεύθερης πρόσβασης, η ελεύθερη ζώνη ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη μετακίνηση των κολυμβητών, πλέον δεν αναφέρονται στο νέο σχέδιο νόμου.
Ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν οι σαφείς αναφορές για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες κάτι που δείχνει τις προθέσεις του υπουργείου και ανοίγει το δρόμο για την περιορισμένη και επί πληρωμή πρόσβαση σε αυτές.

Όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν όριο στο κομμάτι του αιγιαλού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι αυτονόητο ότι σε παραλίες-φιλέτα η δωρεάν πρόσβαση πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Ξενοδοχεία, μπαρ, και γειτονικές στον αιγιαλό επιχειρήσεις, θα  μπορούν πλέον να εκμεταλλεύονται την παραλία με μόνο γνώμονα το κέρδος που μπορούν να αποκομίζουν, χωρίς μάλιστα να απαγορεύεται η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου είχε αρχικά μπει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Μαΐου, όμως το υπουργείο απ' ότι φαίνεται βιάζεται ιδιαίτερα και γι' αυτό μείωσε τις ημέρες της διαβούλευσης, βάζοντας ως τελικό όριο τις 2 Μαΐου. 

Πηγή: kefalonitikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου