19/5/14

Μεγάλη νίκη το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη


Συντριπτικό «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Κατά τάχθηκε το 98% όσων συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή έξω από εκλογικά κέντρα, παράλληλα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, σε 181 εκλογικά κέντρα ψήφισαν 218.002 πολίτες. Από αυτούς κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της ιδιωτικοποίησης 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα. Η καταμέτρηση των ψήφων, ολοκληρώθηκε στις 4:00 το πρωί. Από τα 192 σημεία στα οποία είχαν στηθεί κάλπες, σε δυο δεν έγινε ψηφοφορία και εννέα από αυτά, ήταν σε περιοχές που δεν υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη της ΠΕΔΚΜ και κινήσεων πολιτών και τη συμμετοχή εθελοντών.
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έγινε στην «αίθουσα νερού» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος στην οποία συμμετείχαν νομικοί, μέλη του δικηγορικού συλλόγου.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν, ως «παρατηρητές» και 30 συνδικαλιστές εργαζόμενοι σε τομείς σχετικούς με οργανισμούς ύδρευσης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), καθώς και μέλη ευρωπαϊκών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.α.).


Στην ψηφοφορία, συμμετείχε πλήθος κόσμου, παρά τις  απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Η συμμετοχή σε πολλά εκλογικά κέντρα ξεπέρασε το 80%. 
Στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ συμμετείχαν και απερχόμενοι δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι, καθώς και υποψήφιοι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρχαν όμως και μερικοί που απείχαν.


πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου