28/1/12

10σέλιδο φιρμάνι - φωτιά της τρόικας για το μνημόνιο - 2!

Ευελιξία απολύσεων και μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα!
 
150.000 απολύσεις στο δημόσιο!
 
Νέα μέτρα λεηλασίας ύψους €2,2 δις με αύξηση αντικειμενικών αξιών από 01.01.2012!
 
Μέτρα - φωτιά περιλαμβάνει το 10σελιδο κείμενο με τις υποδείξεις της τρόικας προς την συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για τα νέα μνημονιακά μέτρα.  

Είναι σαφές ότι οι επόμενες μέρες μπορεί να αποδειχθούν άκρως κρίσιμες αφού η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς πτώχευσης, αγριότερου μνημονίου, εκποίησης και απόλυτης παράδοσης στα νύχια της τρόϊκα, μέσω του Αγγλικού δίκαιου! 
Το υπόμνημα αυτό, σύμφωνα με το Έθνος φέρει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου και έχει διανεμηθεί στον Λ. Παπαδήμο και στους ΓΑΠ - Σαμαρά - Καρατζαφέρη.

Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει και τον κορμό του πρώτου κύματος μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την συνυπογραφή του μνημονίου - 2 και της νέας δανειακής σύμβασης.
Μείωση επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνησης εν όψει του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
 

Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν το κενό του 2011. 
Η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί από περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, από τον τομέα της Άμυνας και από κλείσιμο φορέων.
 
Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί, ένστολοι κ.ά.), το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον συναινέσει και η τρόικα
Την Πέμπτη, στην κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το 10σέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου Μνημονίου, το οποίο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
 
Οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι έντονες, ειδικώς στο θέμα της μείωσης των μισθών, όπου εμφανίζονται αμετακίνητοι. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.
Για τα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε ότι για την επόμενη 3ετία απαιτούνται 650 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.
 
Οι νέες εντολές της τρόικας
 
1) Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014.
2) Άνοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου, να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.
3) Δημόσιοι Υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5», με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.
4) Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου καθώς και του 13ου - 14ου μισθού.
5) Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
6) Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.
7) Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ώστε να επιτραπεί/απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες.
Επίσης, προτείνεται η Τράπεζα της Ελλάδας να εισάγει κανονισμό με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.
8) Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Πηγή: "Έθνος" και "ίσκρα",  Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου