22/1/12

Ορκοι πίστης στο συμβόλαιο χρεοκοπίας της χώρας και του λαού

Συνάντηση υποταγής στις εντολές τρόικας και δανειστών 

του Δημήτρη Υφαντή

Το  χειρότερο είναι πως με όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην κεντρική σκηνή του θιάσου των εντολέων, των εκτελεστών, των προθύμων και των χορηγών, γίνεται εύκολα πια αντιληπτό, που παραπέμπουν οι χαρακτηρισμοί. Και ότι όλα πια παρουσιάζονται ως... "φυσιολογικά".
 

Ο Καρατζαφέρης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη των αρχηγών δεν μας το έκρυψε: «Ήταν ένα ωραίο κλίμα». Ο ίδιος πριν από τις γιορτές είχε θέσει την ατζέντα της στοίχισης και των «τριών» σε νέα άγρια μέτρα και ταυτόχρονα είχε αξιώσει το δικαίωμα του Παπαδήμου σε ανασχηματισμό, παράλληλα με τον εξοστρακισμό των εκλογών στο φθινόπωρο, τουλάχιστον.
Φαίνεται να έχει ήδη επιβάλει τους δύο όρους του, για να μην πούμε τους...δυόμισι.
Βεβαίως και δεν πρόκειται για τη διαπραγματευτική δύναμη του Καρατζαφέρη, αλλά για το στυγνό καθεστώς, που έχει αναλάβει σε διατεταγμένη υπηρεσία να σαρώσει οτιδήποτε μπορεί ακόμη να στέκεται όρθιο ως εργατικό δικαίωμα, κοινωνικό κράτος και δημόσια περιουσία σε αυτό τον τόπο. 
Το σάρωμα προϋποθέτει, υποχρεωτικά, το γκρέμισμα ακόμη και των υπολειμμάτων της κοινοβουλευτικής "δημοκρατίας". 
Ένα κέλυφος, καλύτερα ένα κουφάρι σε αποσύνθεση, έχει καταλήξει στη διετία του ειδικού καθεστώτος το πολιτικό σύστημα.

«Σας παρακαλώ», επανέλαβε κατά λέξη ξανά και ξανά ο Ευ. Βενιζέλος, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν «αδιάβαστο» το πολυνομοσχέδιο ισοπέδωσης των επαγγελμάτων. Και για άλλη μία φορά, ούτε λίγο-ούτε πολύ αξίωσε σιωπητήριο. «Η σιωπή σας μπορεί να είναι πιο ηχηρή». 

Να, λοιπόν, τι αντηχεί απειλητικά στο πολιτικό στερέωμα: η παγερή ηχώ των τελεσιγράφων σφαγιασμού της κοινωνίας και άλωσης της χώρας. Οι μεθοδεύσεις και οι χειρισμοί είναι πλέον τόσο φτηνοί και αναμενόμενοι, που δεν έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα, παρά να ξεγυμνώνουν το εκτελεστικό επιτελείο του κατοχικού καθεστώτος στο εσωτερικό της χώρας, που δεν είναι άλλο από το δοτό πρωθυπουργό και τους έμπιστους υπουργούς και συμβούλους του.

 Είναι σκέτη θλίψη και ντροπή, αλλά αυτό είναι: Ο Παπαδήμος στο κέντρο να ορίζει χρονοδιαγράμματα και καθήκοντα και οι αρχηγοί γύρω του, αμήχανοι και προβλέψιμοι να σκιαμαχούν με μοναδικό αντικείμενο τη χίμαιρα της κομματικής, ούτε καν της πολιτικής τους, διάσωσης. Δεν ήταν γενική η αίσθηση την Πέμπτη της 19/01 πως η συνάντηση Παπαδήμου-Νταλάρα, που θα ακολουθούσε, σφράγιζε εκ των προτέρων τη δεδομένη συνομολόγηση και των «τριών» στο απόλυτο δικαίωμα του «πρωθυπουργού» να διεκπεραιώσει το συμβόλαιο της... σωτηρίας μας; Και
η αμείλικτη πραγματικότητα, είναι οτι δεν ήταν απλώς αίσθηση. Εννοείται, φυσικά, πως ο εκάστοτε πρωθυπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και έχει εξουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας και ανασχηματισμού. Αλλιώς, τι πρωθυπουργός είναι;

Είπαμε, φυσιολογικά πράγματα είναι αυτά, σε ένα κλίμα...ωραιότατο. Στη Ν.Δ. παριστάνουν πως ακόμα αντιπολιτεύονται κι αυτό μπορεί να στέκει μόνο αν, ως διά μαγείας, εξαφανιστούν και η άγρια ληστεία των αλλεπάλληλων χαρατσιών και το ξεπούλημα και τα νέα μέτρα. Η τρόικα απαιτεί, εδώ και τώρα, καρατόμηση συντάξεων και μισθών και η Ν.Δ. παραπέμπει σε αναλογιστικές μελέτες του ασφαλιστικού και στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Στο ΠΑΣΟΚ κανείς από τους επίδοξους διαχειριστές ενός πολιτικού ερειπίου -προς κατεδάφιση ή αναπαλαίωση(;)- δεν μπορεί να προσδιορίσει έναν ασφαλή δρόμο προς την πολιτική αυτοχειρία, που θα σημάνει η ανάληψη της ηγεσίας. Και στο ΛΑΟΣ συνειδητοποιούν πως η εργολαβία του βρόμικου ρόλου του πρώτου σωματοφύλακα του Παπαδήμου και της τρόικας καταλήγει, μοιραία, στη φθορά.

Το μεγαλειώδες πολιτικό σχέδιο με κωδικό «ψάξε τις εκλογές και βρες τες» ή «εκλογές, τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά», με το οποίο το πολιτικό κατεστημένο αυταπατάται ότι κερδίζει χρόνο, μπορεί να δουλευτεί μία χαρά από τον άξονα τρόικα-Παπαδήμος. 

Η πατέντα μπορεί πλέον να κατοχυρωθεί παγκοσμίως. Το πολιτικό πείραμα της κλωνοποίησης της τρόικας στο κυβερνητικό τιμόνι μιας χώρας θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένο. Και μάλλον αποδεικνύεται λειτουργικό και αποτελεσματικό, σύμφωνα με το «σχέδιο». 
Μένει μόνο να κριθεί αυτό πολύ σύντομα. Γιατί πλέον δεν υπάρχει χρόνος καθόλου. Τα πολιτικά ανδρείκελα, ο καταρρακωμένος δικομματισμός και οι συνοδοιπόροι του θα το συνειδητοποιήσουν οδυνηρά. 
Αλλά η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να οδηγηθεί παραδομένη στον απόλυτο εξανδραποδισμό της. Αυτό είναι και το ζωτικό και επείγον καθήκον για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Να διακυρήξουν με το λόγο τους και να το αποδείξουν με την πράξη τους, πως τη χώρα μπορεί να τη σώσει μόνον ο ξεσηκωμός του λαού. Και να στρατευτούν σε αυτή την υπόθεση με σοβαρότητα και συγκρότηση.

Στην Ελλάς του δυο χιλιάδες δώδεκα
 
Στην Ελλάδα κάποτε ευημερούσαν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα του 2012 έπαψαν να ευημερούν και οι αριθμοί ενώ οι άνθρωποι πίσω απ' αυτούς βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Αστεγοι

Η Ελλάδα του 2012 θρηνεί πλέον κάθε εβδομάδα και έναν άστεγο που πεθαίνει αβοήθητος στη μέση του δρόμου. Μετά τον άντρα που βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι στα Χανιά, ακόμα ένας 64χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στη Σητεία, μέσα σε ένα ερειπωμένο σπίτι που χρησιμοποιούσε ως κατάλυμα τον τελευταίο καιρό. 

Τα στοιχεία για τους άστεγους στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου από τη ΜΚΟ «Κλίμακα», οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο ή σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, ξενώνες κ.λπ. ήταν περίπου 20.000, με τον αριθμό πλέον να αυξάνεται ραγδαία όσο βαθαίνει και η οικονομική κρίση. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των κατοίκων της χώρας που έχουν επισφαλή κατοικία, καθώς πλέον κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Συσσίτια

Παράλληλα, η Ελλάδα του 2012 έχει πλέον να φροντίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προστρέχουν στα συσσίτια όλης της χώρας για ένα πιάτο δωρεάν φαγητό. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων αυτών είναι αδύνατο να υπολογιστεί καθώς είναι πάρα πολλοί οι φορείς που παρέχουν συσσίτια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκης και όλες τις πόλεις. (Ενορίες, Δήμοι, κοινωνικές οργανώσεις κ.λπ.). Σύμφωνα με την «Τράπεζα Τροφίμων» στην Αττική, μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια αυξήθηκε κατά 35%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Αποστολής (Αρχιεπισκοπή) στην Αθήνα, στα συσσίτιά της εμφανίζονται καθημερινά περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ στην αντίστοιχη δομή του Δήμου Αθηναίων σιτίζονται καθημερινά 1.200 άνθρωποι. Και αυτά χωρίς να υπολογιστούν τα συσσίτια δεκάδων άλλων φορέων και οργανώσεων στην Αττική. 
Σημείο των καιρών αποτελούν, επίσης, και οι «ταξιδιώτες» των συσσιτίων, άνθρωποι κυρίως στην επαρχία που αναγκάζονται να μετακινηθούν ακόμα και χιλιόμετρα μέχρι να παραλάβουν μία μερίδα φαγητό.

Φτώχεια

Αποκαλυπτικά ήταν τα επίσημα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα και μάλιστα με απόσταση δύο ετών από τη σημερινή πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2009 ο πληθυσμός της Ελλάδας που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (εισόδημα κάτω από τα 7.178 ευρώ ετησίως) ανερχόταν σε 3.030.900 άτομα. 

Το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι του 2009 αφήνει έξω από τον αριθμό αυτό ανθρώπους που υπέστησαν την περικοπή μισθών, δώρων και επιδομάτων που έχασαν τη δουλειά τους, μετά τα μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και όσους κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους, μετά την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή έκτακτης εισφοράς και χαρατσιών.
ΜΑ.

Πηγή: "Δρόμος της Αριστεράς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου