17/7/12

Καταρρέουν τα νοσοκομεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

nos.jpg
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν ξεμείνει από ανθρώπινο δυναμικό. Κλινικές-κλειδιά έχουν ήδη βάλει λουκέτο ή λειτουργούν οριακά, με τις εφημερίες να βγαίνουν με δυσκολία, ενώ νευραλγικά τμήματα παραμένουν ζωντανά χάρη σε… δανεικούς γιατρούς από κέντρα υγείας ή γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, οι εναπομείναντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον εφημερίες απ’ αυτές που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να μην αφήσουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία και τους ασθενείς. Ωστόσο, η πολιτεία όχι μόνο δεν τους πληρώνει καν για τις εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο αλλά αρνείται να τους καταβάλει και τα οφειλόμενα για τις επιπλέον εφημερίες, τις οποίες χαρακτηρίζει… παράνομες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου της Νάουσας, όπου η μαιευτική κλινική έβαλε λουκέτο καθώς έφυγε και η μοναδική γιατρός που εργαζόταν εκεί. Οριακά λειτουργεί και η παθολογική κλινική, η οποία διαθέτει μόλις δύο γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο χρόνο και η ορθοπεδική κλινική που διαθέτει τρεις γιατρούς.

Όπως επισημαίνουν στη «Μ» οι γιατροί του νοσοκομείου, μετ’ εμποδίων λειτουργεί και η παιδιατρική κλινική, στην οποία εργάζονται μόνο δύο γιατροί, με αποτέλεσμα στην εφημερία να καλύπτονται μόνο οι μισές ημέρες κάθε μήνα. Τις υπόλοιπες μισές, οι μικροί ασθενείς αναγκαστικά διακομίζονται στο νοσοκομείο της Βέροιας, το οποίο αναλαμβάνει να καλύψει τις εφημερίες και για το νοσοκομείο Νάουσας.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι γιατροί δεν είναι Τσιγγάνοι για να πηγαινοέρχονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Χωρίς να γίνουν προσλήψεις, τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Σταδιακά θα κλείσουν μόνα τους. Είχαμε ζητήσει 15 επικουρικούς γιατρούς, εκ των οποίων δέκα για το νοσοκομείο Βέροιας και πέντε για το νοσοκομείο Νάουσας, αλλά τελικά εγκρίθηκαν μόλις τέσσερις θέσεις. Απ’ αυτές, οι τρεις θέσεις αφορούν τη Βέροια και η μία τη Νάουσα, για την οποία όμως δεν εκδηλώθηκε καν ενδιαφέρον», εξηγεί στη «Μ» ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νάουσας και Βέροιας Μάκης Προδρομίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει και η μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Βέροιας, στην οποία εργάζονται δύο γιατροί, ενώ για να βγουν οι εφημερίες του Μαΐου είχε επιστρατευτεί γυναικολόγος από τα Γιαννιτσά.
Με δανεικούς γιατρούς από τα κέντρα υγείας του νομού Πέλλας προσπαθούν να βγάλουν τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών. Όπως τονίζει στη «Μ» το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας Σάκης Γεναρίδης, στο νοσοκομείο Έδεσσας υπηρετούν δύο παιδίατροι και για να καλυφθούν οι εφημερίες έρχεται δανεικός παιδίατρος από το κέντρο υγείας Σκύδρας. Επίσης, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου έπρεπε να υπάρχουν τέσσερις γιατροί, αλλά είναι 2-3. Εξάλλου, στο νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν δύο παιδίατροι, αλλά οι εφημερίες δεν βγαίνουν, οπότε έρχεται παιδίατρος από το κέντρο υγείας Κρύας Βρύσης.

Δεν βγαίνουν οι εφημερίες

Οριακή είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπου οι ελλείψεις σε γιατρούς δυσκολεύουν τις εφημερίες. Όπως δηλώνει στη «Μ» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς Λέτα Ζωτάκη, οι περισσότερες κλινικές θα καταφέρουν να καλύψουν τις εφημερίες έως τις 23 Ιουλίου κι από κει και μετά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.
«Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο, την ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Μέχρι τώρα οι εφημερίες βγαίνουν χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Αυτήν τη στιγμή οι εφημερίες μπορούν να καλυφθούν έως τις 18 Ιουλίου για το μικροβιολογικό τμήμα κι έως τις 20 Ιουλίου για το καρδιολογικό. Επίσης, με λουκέτο απειλείται το γναθοχειρουργικό τμήμα, αφού υπάρχει μόνο ένας γναθοχειρουργός, τον οποίο θέλουν να μετακινήσουν σε άλλο νοσοκομείο», τονίζει η κ. Ζωτάκη.

Για υπολειτουργία του 60% - 70% των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου Σερρών κάνει λόγο στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Σερρών Χαράλαμπος Βελιώτης κι εξηγεί ότι μόνο οι δύο χειρουργικές και οι δύο παθολογικές κλινικές είναι σε καλύτερη μοίρα, καθώς διαθέτουν από πέντε γιατρούς καθεμία. Οριακά λειτουργούν η ουρολογική, η ΩΡΛ και η οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπάρχει καν εκδήλωση ενδιαφέροντος από ειδικευόμενους για να κάνουν την ειδικότητά τους εδώ, αφού προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό.

«Αγκάθι αποτελεί και η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, όπου προβλέπονται επτά οργανικές θέσεις επιμελητών, αλλά οι στελεχωμένες είναι μόνο δύο. Όσο για τους ειδικευόμενους, αντί να είναι έξι, είναι μόλις τρεις, συν ένας που εργάζεται με παράταση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα κέντρα υγείας του νομού, όπου προβλέπονται οργανικές θέσεις 13 παιδιάτρων, αλλά υπηρετούν μόλις τέσσερις. Και πάλι, αυτοί ενισχύουν την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, η οποία διαφορετικά θα είχε κλείσει», εξηγεί ο κ. Βελιώτης.
Την ίδια στιγμή μόλις μία γιατρός έχει απομείνει στη μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Κατερίνης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το νοσοκομείο Βέροιας, προκειμένου να στείλει δύο δανεικούς νεφρολόγους.

Στο ίδιο έργο θεατές

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως εξηγεί στη «Μ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας, οριακά λειτουργεί η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου εργάζονται τρεις γιατροί (μαζί με τον διευθυντή), με αποτέλεσμα το πρόγραμμα των εφημεριών να βγαίνει έως τις 23 Ιουλίου.
«Από κει και πέρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μέχρι τώρα το κενό καλυπτόταν με δανεικούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία, όπως των Γιαννιτσών, της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Βέροιας, με στόχο να μην μπει λουκέτο. Ο ίδιος ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ είχε παραδεχτεί ότι για την ασφαλή λειτουργία της παθολογικής κλινικής χρειάζονται έξι γιατροί. Ωστόσο, προσλήψεις δεν έχουν γίνει», λεει ο κ. Κατσίνας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μονάδες τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία Κοζάνης και Φλώρινας έχουν μόνον από έναν γιατρό η καθεμία, ενώ στις αντίστοιχες μονάδες της Πτολεμαΐδας, της Καστοριάς και των Γρεβενών υπάρχουν από δύο γιατροί.
Προβληματική είναι και η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, όπου υπηρετούν μόλις δύο γιατροί.

Εξάλλου, τρεις παιδίατροι στελεχώνουν την αντίστοιχη κλινική στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ τρεις εργαζόμενους διαθέτει και το μικροβιολογικό τμήμα του ίδιου νοσοκομείου.
«Αυτήν τη στιγμή λειτουργούμε χάρη στην καλή θέληση των γιατρών, οι οποίοι κάνουν επιπλέον εφημερίες και δεν τις πληρώνονται. Έχουμε εξαντληθεί πλέον. Έτσι αποφασίσαμε ότι από τη 1 Αυγούστου και μετά θα κάνουμε μόνο όσες εφημερίες προβλέπει ο νόμος κι όχι επιπλέον. Ας βρει επιτέλους λύση η πολιτεία», επισημαίνει ο κ. Κατσίνας.

Κομοτηνή: Εξώδικο από τον διοικητή του Σισμανόγλειου

Εξώδικη δήλωση προς τον διοικητή του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής, με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, κατέθεσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, με αφορμή τις απλήρωτες εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει τα μέλη της από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2012. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι ότι πλέον κάθε γιατρός-μέλος της Ένωσης (ειδικός και ειδικευόμενος) θα πραγματοποιεί κατ' ανώτατο όριο τέσσερις εφημερίες το μήνα, δηλαδή όσες προβλέπονται από το νόμο. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει απόπειρα εξαναγκασμού για περισσότερες εφημερίες, θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

Αναβάθμιση του ΕΣΥ ζητά η ΕΝΙΘ

Αυστηρή προειδοποίηση στη νέα κυβέρνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Υγεία στέλνει η  Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ). Όπως αναφέρει, το ΕΣΥ χρειάζεται αναβάθμιση, στελέχωση και υποδομές, ενώ ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται να κλείσει κανένα κρεβάτι, αλλά απαιτείται άμεσα η σύνταξη ολοκληρωμένου υγειονομικού χάρτη.
Πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η διασφάλιση της λειτουργίας του νοσοοκομείου Β' ΙΚΑ «Παναγία» ως ενιαίας λειτουργικής μονάδας, μέχρι να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του «Αγίου Παύλου», που είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ εδώ και χρόνια.

Η ΕΝΙΘ καλεί τις νοσοκομειακές επιτροπές σε ανοιχτή συνεδρίαση του δ.σ. την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο «Λοιμωδών» και οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 10.30 και στις ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 11.30 π.μ.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου