26/11/10

Το «ενοχλητικό» Σίγμα


thumb
του Δημήτρη Μυ

Στο υπουργικό συμβούλιο (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός, μαζί με την λεπτομερή περιγραφή των σκληρών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνησή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, προειδοποίησε τους υπουργούς του να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν με πυγμή τις κοινωνικές αντιδράσεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι έτοιμη όχι μόνο να συντρίψει το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και κάθε αντίδραση.
Το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι βγαλμένο από βιβλίο οδηγιών του ΔΝΤ . Πρόκειται για τις θεραπείες σοκ μέσα από τις οποίες απορρυθμίζονται οι οικονομικές- κοινωνικές δομές για να οικοδομηθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των πολυεθνικών.

Αυτά που ακολουθούν για το επόμενο εξάμηνο είναι τα εξής:

* Συμπίεση στο ελάχιστο των Δημόσιων Δαπανών
* Μείωση (κατάργηση) των Δημόσιων Οργανισμών
* Ελαχιστοποίηση των δαπανών για την υγεία
* Κατάργηση των κανόνων στις εργασιακές σχέσεις
* Ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας

Ειδικότερα:
1. Κατάργηση τομέων από ΔΕΚΟ
2. Αναδιάρθρωση (πρώτο βήμα για ξεπούλημα) ΟΑΣΑ
3. Αναδιάρθρωση (ξεπούλημα) ΟΣΕ
4. Διάλυση του Δημοσίου με την μη ανανέωση του προσωπικού
5. Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
6. Κατάργηση εμποδίων για fast track επενδύσεις (ταχύτατες απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές άδειες)
7. Αναλυτικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Μετά λοιπόν το μαχαίρι με το κόψιμο μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση πριονίζει το κόκαλο με στόχο την απόλυτη αποδόμηση (διαρθρωτικές αλλαγές) της οικονομικής ζωής. Πρόκειται, μετά το αρχικό σοκ, για το επόμενο μελετημένο χτύπημα, προκειμένου να παραλύσει κάθε κοινωνική αντίδραση στην εφαρμογή του άγριου νόμου των πολυεθνικών.
Αν και όλα αυτά μας φαίνονται ακόμη «ξένα» και «πρωτόγνωρα» αποτελούν δοκιμασμένες συνταγές που η νεοφιλελεύθερη παγκόσμια κλίκα έχει επιβάλλει με δικτατορίες (σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία κλπ) και πολέμους (στα Βαλκάνια, το Ιράκ).
Σήμερα, στο πλαίσιο του άγριου οικονομικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση παρέδωσε τη χώρα στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, αμαχητί. Πιθανότατα γιατί ο σοσιαλισμός είναι απλώς ένα ενοχλητικό γράμμα στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/11811

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου