30/11/10

Ιρλανδία: Σφοδρές αντιδράσεις για το ξεπούλημα από Ευρωπαίους "συμμάχους"

ΛΕΗΛΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Η ένταξη του πρώην «κέλτικου τίγρη» στο μηχανισμό της τρόϊκας έχει πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά  του ιρλανδικού λαού, των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης. 

altΤο Σάββατο έγινε μεγάλη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων Ιρλανδών στο κέντρο του Δουβλίνου, οι οποίοι βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στο τροϊκανό σχέδιο υποδούλωσης της χώρας και στα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που το συνοδεύουν.

Ενάντια στο πακέτο «διάσωσης» των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα». Το μέσο επιτόκιο των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ ορίσθηκε στο ληστρικό 5,8%! Και αυτό ακριβώς το ύψος του επιτοκίου είναι που σχολιάζουν ιδιαίτερα επικριτικά τόσο τα ΜΜΕ όσο και η αντιπολίτευση.

«Το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ΔΝΤ. Γιατί μας επιβάλλουν τιμωρητικό επιτόκιο;», δήλωσε ο Λίο Βαραντκάρ, εκπρόσωπος του κόμματος Φάιν Γκέιλ, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. «Είναι ξεπούλημα, όχι διάσωση. Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα Τζόαν Μπάρτον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό καταλήγοντας σε μια κακή συμφωνία, όπως την χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί.

Ο γενικός γραμματέας του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU) Ντέιβιντ Μπεγκ δήλωσε πως το επιτόκιο είναι "τιμωρητικό" και υπογράμμισε πως θα αντιταχθεί στη μείωση του ελάχιστου μισθού από 8,65 ευρώ σε 7,65 ευρώ την ώρα.

Ο πρόεδρος του ICTU Τζακ Ο' Κόνορ διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία προστατεύει αυτούς που έχουν πολλά τραπεζικά ομόλογα, "ενώ οι πιο χαμηλόμισθοι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια πρόκειται να σταυρωθούν".


Ενδεικτικό της βαρβαρότητας του τροϊκανού σχεδίου «διάσωσης» της Ιρλανδίας είναι ότι προβλέπει την άντληση 17,5 δις ευρώ από τα αποθεματικά του ιρλανδικού ταμείου συντάξεων, προκειμένου να στηριχτούν οι τράπεζες. Και όταν λέμε τράπεζες, εκτός από τις ιρλανδικές εννοούμε πρωτίστως τις γερμανικές και τις βρετανικές, οι οποίες έχουν τεράστια «ανοίγματα» στην ιρλανδική αγορά. Ουσιαστικά δηλαδή ληστεύονται τα αποθεματικά των ιρλανδικών ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διασωθεί το ευρωπαϊκό (και κατ’ επέκταση το διεθνές) χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική λεηλασίας του δημοσίου χρήματος, οι Ιρλανδοί είναι κάθετα αντίθετοι και εξοργισμένοι αλλά παρ’ όλ’ αυτά η ακραία νεοφιλελεύθερη ιρλανδική κυβέρνηση τους αγνοεί.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Μέχρι πότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν να αγνοούν τους λαούς τους;


Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου