12/11/10

Ιρλανδία-Ελλάδα μαζί στο σφαγείο ΕΕ - ΔΝΤ!

Ο «ΚΕΛΤΙΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ» ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ «ΔΙΑΣΩΣΗΣ»!


Ραγδαίες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις για την, άλλοτε, χώρα-πρότυπο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, την Ιρλανδία, η κυβέρνηση της οποίας ετοιμάζει τον πιο σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες! 
alt
Βέβαια η Ιρλανδία ακολουθεί ήδη από το 2008 τις συνταγές της πιο αυστηρής λιτότητας κατ’ εντολήν της Ε.Ε., χωρίς να της έχει επιβληθεί μνημόνιο και χωρίς να έχει αντίστοιχο πρόβλημα δημοσίου χρέους με την Ελλάδα. Η κατάσταση όμως της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς καλείται να ξελασπώσει τις τράπεζες με χρήματα των φορολογούμενων αλλά και να ισοπεδώσει το ήδη ισχνό, για τα βορειοευρωπαϊκά δεδομένα, κοινωνικό της κράτος. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ιρλανδία, εξαιτίας της χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού της κεφαλαίου με ιλιγγιώδη ποσά δημόσιου χρήματος, των προκρούστειων κανόνων της ευρωζώνης και των συνταγών της Ε.Ε, έχει ουσιαστικά οδηγήσει τη χώρα – όπως ακριβώς οδηγήθηκε και η Ελλάδα- στο κατώφλι της τρόϊκας και των νεοαποικιακών δανείων της!

Από χθες βρίσκεται στο Δουβλίνο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν για «διαβουλεύσεις» επί του σκληρού πακέτου λιτότητας των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προανήγγειλε για τον προϋπολογισμό του 2011 η ιρλανδική κυβέρνηση. Τα αναλυτικά μέτρα λιτότητας των 6 δισεκατομμυρίων θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις ωστόσο που έχει στο Δουβλίνο ο Όλι Ρεν είναι καθοριστικές για την τελική διαμόρφωσή τους. Η πίεση, άλλωστε, στις αγορές κρατικών τίτλων συνεχίστηκε και χθες, με τα spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπερνούν τις 550 μονάδες!

Ο ιρλανδικός Τύπος είχε (και) αυτό το σαββατοκύριακο πληθώρα δημοσιευμάτων που έφεραν την χώρα προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης, ενώ για το ενδεχόμενο μίας διάσωσης «ελληνικού τύπου» ερωτήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Εάν η Ιρλανδία», απάντησε, «μπορεί να εγγυηθεί ότι το πακέτο προσαρμογής των 6 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε θα οδηγήσει και σε επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, τότε δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα».

Το ιρλανδικό έλλειμμα βρίσκεται στο 32% του ΑΕΠ λόγω του τεράστιου κόστους διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος, ενώ εάν εξαιρεθεί η επιβάρυνση για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αγγίζει το 12,5%. Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν έχει δεσμευτεί ότι θα το μειώσει στο 9% με 9,5% το 2011 και στο 3% έως το 2014. Συνολικά, μέχρι το 2014 προβλέπονται περικοπές 15 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε υπολογισθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου