30/11/10

Τράπεζες: τσεπώνουν 25 δις με την εγγύηση του δημοσίου

[..]το αίτημα για εθνικοποίηση των τραπεζών αποτελεί τη μοναδική πολιτική πρόταση που μπορεί να προσφέρει άμεσα μια κάποια αναπτυξιακή ανάσα και να αποτελέσει μοχλό για την παραγωγική και πραγματικά οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.



78 ΔΙΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ "ΔΩΡΟ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

   Συνάντηση με τους τραπεζίτες είχε χθες, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ζητήματα αυτά, συμπυκνώνονται στα εξής τρία: ρευστότητα, συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους μετά το 2013 και τα stress tests του Δεκεμβρίου.

   Ο πιο άμεσος βραχνάς των τραπεζιτών, έχει να κάνει με την πρόσβασή τους σε ρευστότητα. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προσανατολίζεται στη συνεδρίαση του ΔΣ της Την Πέμπτη, να αλλάξει το καθεστώς χορήγησης ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.
   Μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ χορηγούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα απεριόριστη ρευστότητα εβδομαδιαίας, μηνιαίας, τρίμηνης και ετήσιας διάρκειας με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%, μιας και η διατραπεζική αγορά ήταν πρακτικά «κλειστή» λόγω της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης. Με αυτά τα λεφτά οι τράπεζες έβγαζαν αμύθητα κέρδη δανείζοντας το Ελληνικό Δημόσιο με επιτόκια 7% και 8%...

   Όπως μετέφερε στους τραπεζίτες ο κ. Προβόπουλος, την Πέμπτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει την επιβολή σχετικού πλαφόν ενώ όπως όλα δείχνουν η σχετική ρευστότητα θα παρέχεται μόνο σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

   Κάτω από αυτό πρίσμα, στη σχετική συνάντηση επικυρώθηκε πρακτικά η απόφαση για τη χορήγηση τελικά των εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους € 25 δις στις ελληνικές τράπεζες. Οι σχετικές εγγυήσεις τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζιτών ήδη από το Καλοκαίρι με τροπολογία της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό με το οποίο έχουν επωφεληθεί οι τραπεζίτες από το 2008, στα € 78 δις!
    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη έχει κάνει τη σχετική κατανομή, προβλέποντας τη χορήγηση €3 – 4 δις σε κάθε μια από τις 4 μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς).

   Την ίδια βέβαια στιγμή που η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ασκεί, από κοινού με την ΤτΕ, κοινωνική πολιτική για τους «αναξιοπαθούντες» τραπεζίτες, η εικόνα της χορήγησης ρευστότητας από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, αποκαλύπτει τον παρασιτικό ρόλο του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά τον Οκτώβριο, η πιστωτική επέκταση, (δηλαδή η καθαρή μηνιαία ροή χορηγήσεων σε ετήσια βάση), προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξήθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009. Μάλιστα η εικόνα της μηνιαίας μεταβολής της καθαρής ροής, σε σχέση δηλαδή με το Σεπτέμβριο είναι αρνητική: - 0,29%!

   Το δεύτερο θέμα, που απασχόλησε τη συνεδρίαση ήταν και αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το 2013. Στη βάση αυτής της διαδικασίας όσα κρατικά ομόλογα εκδοθούν από χώρες της Ευρωζώνης από το 2011, θα συνοδεύονται από τη Ρήτρα Συλλογικής Δράσης - Collective Action Clause. Η ρήτρα αυτή θα προβλέπει ότι το σύνολο των πιστωτών θα δεσμεύεται από οποιονδήποτε τύπο αναδιάρθρωσης συμφωνηθεί (επιμήκυνση, κούρεμα κλπ) από το 75% των πιστωτών, με το εκάστοτε κράτος μέλος υπό την αιγίδα του μόνιμου μηχανισμού «στήριξης».

   Ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε ενδελεχώς τους τραπεζίτες για τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από αυτό το ζήτημα.

   Το τρίτο θέμα, ήταν τα stress tests τα οποία θα διεξάγει η τρόικα μέσα στο Δεκέμβριο, στις 6 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα συγκεκριμένα stress tests θα είναι πιο αυστηρά από αυτά του Καλοκαιριού και θα είναι ειδικώς εστιασμένα στη ρευστότητα. Συνεπώς, μέχρι τη διεξαγωγή των tests αυτών θα έχουν ενεργοποιηθεί και οι εγγυήσεις των € 25 δις. Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Προβόπουλο στη σχετική συνεδρίαση, τα αποτελέσματα των tests αυτών δεν θα δημοσιοποιηθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με ανάλογα tests διεξάγει η ΤτΕ ανά δίμηνο.

   Διαβάζοντας τα παραπάνω, ένας απλό αναγνώστης θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως οι μόνος τομέας για τον οποίο ασκείται κοινωνική πολιτική είναι οι εμπορικές τράπεζες. Σε αυτές εισρέει εδώ και 2 χρόνια πακτωλός δημοσίου χρήματος και δημοσίων εγγυοδοτήσεων τη στιγμή που η αγορά έχει στεγνώσει και η ύφεση φτάνει το 4,2% μόνο για το 2010! Επομένως, το αίτημα για εθνικοποίηση των τραπεζών αποτελεί τη μοναδική πολιτική πρόταση που μπορεί να προσφέρει άμεσα μια κάποια αναπτυξιακή ανάσα και να αποτελέσει μοχλό για την παραγωγική και πραγματικά οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου