13/11/10

Η ευρωζώνη σε διαδικασία αποσύνθεσης

Η ΕΕ ΕΙΤΕ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΕΙΤΕ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ» ΛΑΩΝ!

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στον πρώην «κέλτικο τίγρη» του νεοφιλελευθερισμού, στην Ιρλανδία.  


Οι τιμές των ιρλανδικών ομολόγων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι «επενδυτές» ουσιαστικά προεξοφλούν την προσχώρηση της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Αργά χθες το βράδυ, η απόδοση που αντιστοιχεί στην τιμή του 10ετούς τίτλου έφτασε το 9,26%! Η απόκλιση (spread) της απόδοσης αυτής από εκείνη στα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα «φλέρταρε» χθες με τις 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μόλις στις 26 Οκτωβρίου ήταν μικρότερη των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα τεκταινόμενα σε αυτό το μικρό κράτος της βόρειας Ευρώπης αποτελούν καταλύτη αλλά και προπομπό των όσων θα ακολουθήσουν αρχικά στην περιφέρεια και μετέπειτα στον ίδιο τον πυρήνα της ευρωζώνης. Διότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε Ιρλανδία αλλά και Πορτογαλία (τα spread της οποίας επίσης «πετάνε» πάνω από τις 400 μονάδες βάσης), αύριο θα επαναληφθούν στην Ισπανία, μεθαύριο στην Ιταλία κ.ο.κ.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια διάλυση «εκ των έσω» του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος της ευρωζώνης, η οποία αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» του παγκόσμιου καπιταλισμού. Η πλανητική επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων ενάντια στον κόσμο της εργασίας, προκειμένου να μετακυλιστούν οι ζημιές του κεφαλαίου στους εργαζόμενους, ξεδιπλώνεται με τον πιο ακραίο και κυνικό τρόπο στην ΕΕ, την άλλοτε κοιτίδα του κράτους πρόνοιας, η οποία πλέον, χωρίς καν να τηρεί τα προσχήματα, έχει μετατραπεί στο πλέον πειθήνιο όργανο του νεοφιλελευθερισμού και των μηχανισμών του.

Όμως η ευρωζώνη, στο πλαίσιο των σημερινών, ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλονται στους λαούς των χωρών-μελών της, μοιάζει καταδικασμένη σε αποσύνθεση. Κι αυτό διότι τα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας που προτείνονται ως «αντίδοτο» στην κρίση δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση τις βαθύτερες αιτίες της. Αιτίες, που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων αλλά και με τον ίδιο τον μηχανισμό του ευρώ, ο οποίος εντείνει και βαθαίνει τις ανισότητες ανάμεσα στον πυρήνα και στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αφού είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της  Γερμανίας αλλά και των άλλων ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά. Αντί λοιπόν να αυξηθούν μισθοί, συντάξεις, να ενισχυθεί το κράτος πρόνοιας και να προωθηθούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια σ’ ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης πέρα από τα όρια του νεοφιλελευθερισμού και τελικά του καπιταλισμού, ώστε να δοθεί «ανάσα» στις χειμαζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, επιλέγεται η ακριβώς αντίθετη πολιτική, η οποία εγκλωβίζει την Ευρώπη στον φαύλο κύκλο της ύφεσης: μείωση εισοδημάτων άρα μείωση της ζήτησης άρα μείωση της παραγωγής άρα απολύσεις και περαιτέρω μείωση εισοδημάτων κ.ο.κ.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η συστημική πρόταση διεξόδου από την παρούσα φάση της κρίσης με την έκδοση ευρωομολόγου (στην οποία βεβαίως αντιτίθεται προς το παρόν η Γερμανία) δεν μπορεί να έχει καμία μακροπρόθεσμη προοπτική – όπως και οι λοιπές προτάσεις που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση-, αφού μια τέτοια κίνηση μπορεί να «ανακούφιζε» προσωρινά την ευρωζώνη από την κατάρρευση αλλά θα έθετε μεσοπρόθεσμα σε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης ακόμα και τον σκληρό πυρήνα της!

Παρ’όλ’ αυτά, η σημερινή επιλογή των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ είναι η σκλήρυνση των μηχανισμών της, με έμφαση στον μηχανισμό της ευρωζώνης, προκειμένου το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο να «ξεφορτωθεί» τις ζημιές του στις πλάτες των λαών. Γι’ αυτό και η ΕΕ, στη σημερινή της ακραία νεοφιλελεύθερη μορφή, δεν είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί παρά μόνο να ανατραπεί!

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου