27/2/12

Από τη «σωτηρία» στην εξάρτηση και την εξαθλίωση

«…είμαι υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Πάντοτε υπήρξα υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, διότι είμαι Ευρωπαίος και κυρίως είμαι υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης». (Θ. Πάγκαλος, ρ/σ Europe 1, 23 – 2 – 2012)


του Γιώργου Κ. Καββαδία, 
εκπαιδευτικού –ερευνητή

Για άλλη μια ακόμα φορά οι κυβερνώντες θριαμβολογούν για την «σωτηρία της πατρίδος» με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. 
Η  «μεταβατική» κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που δεν προέκυψε με εκλογές και η θητεία της είχε οριστεί μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, αλλά φαίνεται ότι θα διαρκέσει όσο θέλουν οι ξένοι παράγοντες (Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.) οδηγώντας στον «μονόδρομο» των μνημονίων, με στόχο τη …σωτηρία της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την υποτίμηση της εργασίας εγκαθιδρύει ένα ταπεινωτικό  καθεστώς Εθνικής Υποτέλειας και απροκάλυπτης πια Ξενοκρατίας, όπως επιτάσσει η Νέο-αποικιακού τύπου δανειακή συμφωνία. 

Άλλωστε ο ζυγός των μνημονίων δεν είναι προσωρινός.
Οι ίδιοι οι κυβερνώντες μιλούν για υπερδεκαετή ορίζοντα μέτρων, χωρίς μείωση του χρέους στο τέλος που σημαίνει έναν ατέρμονα κύκλο αντιλαϊκών πολιτικών με άμεσο στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 19 δις ευρώ μέχρι το 2015) και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το δάνειο θα έχει υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο (από το ελληνικό που ήταν μέχρι τώρα)     έτσι ώστε οι δανειστές (τράπεζες, επιχειρήσεις, ΕΚΤ, άλλα κράτη) να έχουν εξασφαλίσει υπέρ τους τις δικαστικές αποφάσεις σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να κάνει μονομερή στάση πληρωμών. 

Υποθηκεύεται όλος ο πλούτος αυτού του τόπου, ό,τι παράγαμε οι εργαζόμενοι δεκαετίες τώρα αλλά και ό,τι η φύση παρέχει (κτίρια, γη, αέρας, ήλιος, νερό, πλουτοπαραγωγικές πηγές,  υπόγειος πλούτος, τα πάντα) παρέχονται στους δανειστές ως εγγυήσεις.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η «ελληνική οικονομία βρέθηκε σε αδιέξοδο» το 2009, όταν το δημόσιο χρέος αναλογούσε σε 120% του ΑΕΠ. 
Ύστερα από δυο χρόνια σκληρής λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και πάνω στα ερείπια του λεγόμενου «κράτους  πρόνοιας», το «επαχθές» ή «επονείδιστο» χρέος  αναλογεί περίπου σε 160% του ΑΕΠ , ενώ τα πιο επίσημα χείλη δηλώνουν ότι το 2020 θα είναι υποτίθεται στο 120,5% του ΑΕΠ, «ίσως  και μεγαλύτερο», δηλαδή μεταξύ 135% και 159% σύμφωνα με τα 65 πιο επίσημα σενάρια. Και το χειρότερο ότι κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤΝ θα χρειαστεί νέο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 50 δις. ευρώ για το διάστημα 2015 – 20! 
Άρα η νέα δανειακή σύμβαση, το περιβόητο Μνημόνιο 2 οδηγεί στην οικονομική καταστροφή των εργαζομένων και των μικρομεσαίων και χαλκεύει νέα δεσμά εξάρτησης με τοποθέτηση επιτρόπων και αυστηρούς ελέγχους από τη τρόικα που ουσιαστικά κυβερνά, επιβάλλει μια διεκπεραιωτή λειτουργία με ασφυκτικούς ρυθμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο για να θεσμοθετήσει μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων. Η ξενοδουλεία και η εθνική ταπείνωση σε όλο της το μεγαλείο και με τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως «πρώτης αποικίας της Ευρωζώνης» (Financial Times) 

Σύμφωνα με το μνημόνιο, από τα 130 δισ. ευρώ του δανείου, τα 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα ενταχθούν στο λεγόμενο PSI, τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις τράπεζες των άλλων χωρών, ενώ τα 5,7 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν για την εξόφληση τόκων ανεξόφλητων ομολόγων που έχουν ενταχθεί στο «κούρεμα». Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 39 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα προστεθούν στον προηγούμενο πακτωλό των δισεκατομμυρίων που από το 2009 έχουν, με την μορφή «πακέτων» και «ενισχύσεων», διατεθεί στους τραπεζίτες. 

Συνολικά εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα 110 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% του δανείου, επιστρέφει – και μάλιστα με τόκο που θα τον πληρώνει ο  ελληνικός λαός για δεκαετίες -στους δανειστές, στους τραπεζίτες, και σε κάθε είδους τοκογλύφους και κερδοσκόπους! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τόκοι του χρόνου θα ανέλθουν στο 6,3% του ΑΕΠ που είναι και η μεγαλύτερη επιβάρυνση από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Και βέβαια όλοι αυτοί «ξεχνούν» ότι το κατοχικό δάνειο της Γερμανίας προς την Ελλάδα και οι πολεμικές επανορθώσεις ξεπερνούν τα 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.

Στόχος, λοιπόν, δεν είναι η «σωτηρία της Ελλάδας», αλλά να σωθούν οι δανειστές και να οδηγηθεί η Ελλάδα στη χρεοκοπία και στην επιβολή ενός «κινεζικού» μοντέλου για όλη την Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας και οικονομικής εξαθλίωσης. Η ελληνική οικονομία περνά βίαια από τη φάση της κρίσης στη φάση της κατάρρευσης. Για αυτό και οι συμπιεσμένοι μισθοί κατά 23% στα δύο χρόνια μνημονιακής λιτότητας ψαλιδίζονται ακόμα περισσότερο από 22% έως 50%, οι συντάξεις έως 12% που υποβαθμίζονται σε επίδομα «φιλανθρωπίας», η απειλή λουκέτου είναι ορατή για 180.000 επιχειρήσεις το 2012, ενώ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 1.400.000 ή το 25%. Διαμορφώνεται μια γενιά εργαζομένων που πρέπει να αρκείται σε έναν εισαγωγικό μισθό 400 ευρώ, την απουσία δικαιωμάτων και τη διάλυση των συνδικάτων. Και τα μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης: νέοι φόροι, νέες απολύσεις, νέο Ασφαλιστικό…

Το Μνημόνιο εκφράζει μια στρατηγική για μια κοινωνία χωρίς δημόσιες υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα να προβλέπονται μέχρι το 2015 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, 15.000 άμεσα που θα οδηγήσουν σε λουκέτο ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες.  Η κοινωνική ασφάλιση θα μπει στην κλίνη του Προκρούστη, ώστε να περικοπούν μέσα στο 2012, 300 εκατ. Ευρώ επιπλέον και κατά 107,6 εκατ. Ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη. 

Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, η περίθαλψη, θα βρεθούν στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο τους. Ο τόπος θα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο! 
Χωρίς καμία χρηματοδότηση, χωρίς βιβλία, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς υλικά και φάρμακα, με παιδιά πεινασμένα.
Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που οδηγεί σε μια πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου και εξαθλίωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. 
Είναι η ώρα να τους σταματήσουμε!
πηγή: http://vathikokkino.com/2012/ και http://gkavadias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου