10/4/12

ΔΕΗ: συγκέντρωση συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στα χαράτσια

[...] η διοίκηση είναι υπόλογη για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της για την παροχή ρεύματος, για την αντικοινωνική πολιτική της με τις διακοπές που πλέον γίνονται για μικρές καθυστερήσεις και μικρά ποσά ρεύματος, για την παράνομη υπεξαίρεση χρημάτων που έχουν εισπραχτεί από αυτήν για άλλο σκοπό και για την υλοποίηση παράνομων και κοινωνικά άδικων νόμων. Ενώ, θα επιβαρύνει περισσότερο τα οικονομικά της αν γίνει υπεξαίρεση των χρημάτων του ρεύματος προς το χαράτσι, που θα αναγκάσει όσους αρνούνται να το πληρώσουν να μην πληρώνουν καθόλου το λογαριασμό. 

"ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ"
Επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων 
  e-mail : epitropi3den@gmail.com,    ιστοσελίδα : http://epitropi3den.blogspot.com


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/4 συγκέντρωση  συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στα χαράτσια στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ  επί της οδ. Χαλκοκονδύλη και μετά πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Συμμετείχαν από τις περιοχές Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αμπελοκήπων, 6ου διαμερίσματος Αθήνας, Βάρης-Βούλας, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γκύζη,  Ζωγράφου, Ίλιου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Μαρκόπουλου-Πόρτο Ράφτη, Ν. Σμύρνης, Πατησίων, Πευκακίων-Περισσού, Ωρωπού.
Στην παράσταση αντιπροσωπείας των συλλογικοτήτων στον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Ζερβό τέθηκαν τα αιτήματα για: την άρση των απειλών διακοπής ρεύματος για απλήρωτα χαράτσια, το σταμάτημα των διακοπών του ρεύματος σε παροχές που έχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή του ρεύματος, τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών χωρίς το χαράτσι στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, τον αποχωρισμό του ποσού του χαρατσιού πάνω στο έντυπο του λογαριασμού, να μην μεταφερθεί κανένα ποσό που έχει εισπραχθεί για την εξόφληση του λογαριασμού στο ανείσπρακτο χαράτσι, την εξυπηρέτηση των πελατών με δυνατότητες διακανονισμού για την πληρωμή του ρεύματος, την άρση της υποχρεωτικότητας εξόφλησης του λογαριασμού για αλλαγή του ονόματος χρήστη στην παροχή ή για την εγγραφή νέων πελατών προερχόμενων από τους παρόχους που έκλεισαν, την παράνομη είσπραξη του ΥΚΩ.
Ο διευθυντής της ΔΕΗ δήλωσε ότι : Δεν γίνονται διακοπές για το χαράτσι σε όλες κατοικίες και όχι μόνο σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης μέχρι να εξεταστεί και σε όσους έχουν κερδίσει προσωρινά ασφαλιστικά. Διακοπές γίνονται όταν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό του χαρατσιού κατά ένα ορισμένο ποσό διαφορετικού ύψους ανά περιοχή και η εκτέλεσή τους καθυστερεί γιατί είναι αδύνατον λόγω του όγκου να εκτελεστούν χιλιάδες διακοπές κάθε μέρα. Ότι για τα 1,5 εκ. νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι οι οφειλές θα μεταφερθούν στην εφορία στις 30/4, ωστόσο ότι τα ποσά που εισπράττονται καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις ανεξόφλητες οφειλές, που σημαίνει και το οφειλόμενο χαράτσι, ακόμα και παρά τις δηλώσεις που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ και γνωστοποιούν ότι το ποσό πληρωμής αφορά τα υπόλοιπα ποσά πλην του χαρατσιού. Είπε ότι θα προσπαθήσουν για τα χαράτσια του 2012 να υπάρχει διαχωρισμός του ποσού στο λογ/σμό και στην είσπραξη. Δήλωσε ότι θα έχουμε απαντήσεις για την απαίτηση του διαχωρισμού σε μια βδομάδα. Παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και με την εμπλοκή της στο χαράτσι.
Από πλευράς των συλλογικοτήτων δηλώθηκε ότι η διοίκηση είναι υπόλογη για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της για την παροχή ρεύματος, για την αντικοινωνική πολιτική της με τις διακοπές που πλέον γίνονται για μικρές καθυστερήσεις και μικρά ποσά ρεύματος, για την παράνομη υπεξαίρεση χρημάτων που έχουν εισπραχτεί από αυτήν για άλλο σκοπό και για την υλοποίηση παράνομων και κοινωνικά άδικων νόμων. Ενώ, θα επιβαρύνει περισσότερο τα οικονομικά της αν γίνει υπεξαίρεση των χρημάτων του ρεύματος προς το χαράτσι, που θα αναγκάσει όσους αρνούνται να το πληρώσουν να μην πληρώνουν καθόλου το λογαριασμό. Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ για την εφαρμογή των νόμων και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, συμμορφώνεται και τηρεί τους νόμους. Η αντιπροσωπεία διαμήνυσε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσφυγών απέναντι στον ίδιο και τη ΔΕΗ,  εφόσον αγνοηθούν οι δηλώσεις και τα εξώδικα που καταθέτουμε. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε τα αιτήματά της γραπτά και αποχώρησε.
Στη συνέχεια η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα και κατευθύνθηκε μέσω του εμπορικού κέντρου προς το Υπουργείο Οικονομικών. Το ψήφισμα παραδόθηκε στο γραφείο ασφαλείας της εισόδου για να διαβιβαστεί στον υπουργό Σαχινίδη. Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι απαιτούμε άμεσα: «Να καταργήσει το χαράτσι ακινήτων και να μην το επαναφέρει με άλλη μορφή. Αποσύνδεση οποιουδήποτε φόρου ακινήτων από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.  Απόσυρση της διάταξης για διακοπή παροχής στην περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού. Να μη μεταφερθεί κανένα ποσό, που έχει εισπραχθεί για την εξόφληση λογαριασμού ρεύματος, στο ανείσπρακτο χαράτσι.  Η παραπάνω ενέργεια είναι παράνομη και καταχρηστική και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί σημαίνει υπεξαίρεση χρημάτων που έχουν εισπραχθεί για άλλο σκοπό. Να σταματήσουν οι απειλές για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού. Θα σας λέγαμε φορολογήστε το κεφάλαιο και αφήστε το λαό, αλλά σας λέμε κάτι που ίσως το καταλάβετε καλυτέρα, δεν σας θέλει ο λαός πάρτε τις βαλίτσες σας και μπρός. Όλες οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε  για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθούν η κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και όλο το καθεστώς σε όφελος των «δανειστών», των τραπεζών και των κερδών του κεφαλαίου,  θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.».
Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή ο συναγωνιστής Δ. Χριστούλας, απέτισε φόρο τιμής με σιγή ενός λεπτού, κατέθεσε λουλούδια και  βροντοφώναξε με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας. 
Χαρακτηριστικό της στάσης της κυβέρνησης ήταν η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ έξω από τη ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη και στο Υπουργείο Οικονομικών και η παρουσία 2 ασφαλιτών με πολιτικά μέσα στην πορεία, που εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν.
Οι συλλογικότητες όρισαν επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 19/4, ώρα 6.30 στα γραφεία του ΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου