14/4/12

Γ.Ν. Κιλκίς: εφαρμόζουμε το νόμο σας για να σας εκθέσουμε!

Από τη σύνταξη του Διακυβέρνηση και Πολιτική

Καμιά φορά η αλαζονεία της εξουσίας γίνεται τόσο προκλητική και προφανής που καθιστά περιττό  οποιοδήποτε σχολιασμό και καταγγελία της. Δεν έχεις παρά να αναφέρεις απλώς τα κυβερνητικά μέτρα για να καταλάβει κι ο τελευταίος πολίτης την απύθμενη ανευθυνότητα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας μας και να συνειδητοποιήσει την ανεπάρκεια αλλά και τις πραγματικές τους προθέσεις.

Ακόμα πιο αποτελεσματικό είναι μερικές φορές το να δεχτείς να εφαρμόσεις τα μέτρα αυτά κατά γράμμα, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ο αντικοινωνικός χαρακτήρας τους, που ιδίως σε περιπτώσεις μέτρων που αφορούν βασικά κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, μπορεί να πάρει να πάρει τη μορφή ταξικού ρατσισμού σε βαθμό γενοκτονίας.

Έτσι σκέφτηκαν οι γιατροί της ΕΝΙΚ όταν αποφάσισαν να εκθέσουν εμπράκτως στο λαό του Κιλκίς και στην κοινή γνώμη, τους πραγματικούς στόχους και τα σχέδια της κυβέρνησης για ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ και του νοσοκομείου τους, μέσω σταδιακής συρρίκνωσής τους και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Τηρώντας κατά γράμμα το νόμο και την κυβερνητική πολιτική καταρτίζουν προγράμματα εφημεριών που επαρκούν μόνο για κάλυψη του νοσοκομείου τους μέχρι τις 15 εκάστου μηνός και φροντίζουν να αδειάζει το νοσοκομείο λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού το δεύτερο μισό του μήνα! Εν ολίγοις αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στο νοσοκομείο για ένα δεκαπενθήμερο κάθε μήνα.

Καταδεικνύουν έτσι ότι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει εξυγείανση του ΕΣΥ ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στον τομέα της δημόσιας υγείας που έχει συμβεί μεταπολεμικά, μια οπισθοδρόμηση απολύτως μελετημένη και σχεδιασμένη στα νεοφιλελεύθερα σχεδιαστήρια της τρόικας και των κέντρων της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Με δύο λόγια το συγκεκριμένο σχέδιο απαξίωσης και τελικής κατάργησης του ΕΣΥ από μέρους της κυβέρνησης έχει ως εξής: 
1) Επιβάλλεται μείωση των προσλήψεων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, άρα και στα νοσοκομεία με την αναλογία της μιας πρόσληψης για κάθε 5 ή περισσότερες αποχωρήσεις.
2) Καθορίζεται ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός εφημεριών και δηλώνεται ότι πέραν του ορίου αυτού οι εφημερίες δεν θα πληρώνονται.
3) Στη συνέχεια εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης του «εντέλεσθαι» προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που αφήνει η λαίλαπα της δημοσιονομικής «εξυγίανσης» με απλήρωτη υποχρεωτική εργασία, δηλαδή με δουλεία.

Άρα πολλά νοσοκομεία της χώρας, ιδίως στην περιφέρεια όπου πρέπει να εφημερεύουν ολόκληρο το μήνα, αντιμετωπίζουν από τη μία έλλειψη προσωπικού και από την άλλη απαγόρευση στο υπάρχον προσωπικό να καλύψει αυτά τα κενά των εφημεριών όπως έκανε μέχρι σήμερα. Αν το κάνει θα πρέπει να δουλεύει εντελώς δωρεάν. Ακόμα και δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Άρα ο πολίτης, ιδίως της επαρχίας, που βάσει του παραπάνω σχεδίου θα στερηθεί τη νοσοκομειακή περίθαλψη που είχε ως τώρα, θα πρέπει να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο αλλά θα γίνει ακόμα πιο κατανοητό μέσα στους επόμενους μήνες. Το ερώτημα είναι πλέον πότε οι πολίτες θα αποφασίσουν να αντιδράσουν και ποιες θα είναι ακριβώς οι αντιδράσεις τους.

Παραθέτουμε ολόκληρη την απόφαση της ΕΝΙΚ που πάρθηκε παμψηφεί και που προβλέπει επίσης συνέχιση των επισχέσεων, ενημέρωση των πολιτών ακόμα και πόρτα-πόρτα, της εισαγγελείας, του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για τα όσα πρόκειται να συμβούν, καταγγελία των κυβερνητικών μέτρων και περαιτέρω κινητοποιήσεις, παραστάσεις στο Δήμο Κιλκίς, μομφές στο διοικητή του νοσοκομείου αφενός για την απόσπαση συναδέλφου τους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αφετέρου για επίδειξη αυταρχισμού με το κατέβασμα του διάσημου πλέον πανό από την είσοδο του νοσοκομείου κ.τ.λ. 


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΝΙΚ

Τετάρτη 11-4-2012

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου προέβη στις παρακάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις.

1. Βάσει του νόμου 3984/2011 ο αριθμός των επιτρεπόμενων  εφημεριών ανά βαθμίδα είναι ο εξής:
 
Διευθυντής: 4 ενεργές και 3 ετοιμότητος,
Επιμελητής: Α και Β:  5 ενεργές και 2 ετοιμότητος  
Ειδικευόμενοι: 7 ενεργές.

Βάσει των παραπάνω, τα οποία δεν επιδέχονται οποιαδήποτε μεταβολή, ορίζεται με ακρίβεια ο ανώτατος αριθμός των εφημεριών που θα πληρώνονται. Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης στην κατά γράμμα τήρηση αυτών των ορίων ανακύπτουν δύο αντικειμενικά και ουσιώδη προβλήματα:

Το πρώτο και κυριότερο είναι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού όλες πλέον οι κλινικές και τα τμήματα του  νοσοκομείου αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών κατά το  δεύτερο 15θήμερο εκάστου μηνός. 

Το δεύτερο πρόβλημα είναι οικονομικό, καθώς η χρηματοδότηση του ιδρύματος είναι τόσο ελλειμματική που δεν επαρκεί για να πληρωθούν ακόμη και αυτές οι λίγες προβλεπόμενες από τον νέο νόμο εφημερίες.  Έτσι οι γιατροί θα υποστούν για ακόμη μια φορά τον εξευτελισμό να παρέχουν υπηρεσίες υγείας απλήρωτοι και απαξιωμένοι.
Αυτά σημαίνουν ότι οι Έλληνες πολίτες γενικότερα και ο λαός του Κιλκίς και των γύρω περιοχών ειδικότερα, θα στερούνται πλέον την υγειονομική τους κάλυψη από το νοσοκομείο μας για τουλάχιστον 15 μέρες το μήνα.

2. Η πρόταση που έγινε παμψηφεί αποδεκτή από την συνέλευση έχει δύο σκέλη:
Πρώτον, να εφαρμοστεί ο νόμος ως έχει αλλά να ενημερωθεί ο εισαγγελέας και όλος ο κόσμος ότι το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργεί για ολόκληρο το μήνα και ότι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές από την ανάλγητη, σαφέστατα ταξική και αντιλαϊκή, δολοφονική πολιτική λιτότητας των δυνάμεων κατοχής της χώρας.
Δεύτερον, να φροντίσουμε να αδειάσουμε εντελώς το νοσοκομείο από νοσηλευμένους και να μην γίνει καμιά εισαγωγή που θα προϋποθέτει νοσηλεία πέραν της 15ης Μαΐου.

3. Η απόφασή μας θα κοινοποιηθεί στο ΕΚΑΒ και στα νοσοκομεία. της Θεσσαλονίκης.  ώστε να βρίσκονται εν γνώσει του ζητήματος που προκύπτει και σε ετοιμότητα για διακομιδές των έκτακτων περιστατικών που δεν θα είναι πλέον δυνατόν να νοσηλευτούν στο Γ.Ν. Κιλκίς ώστε να γίνονται αποδεκτά από νοσοκομεία όμορων περιοχών. Επίσης η απόφαση θα κοινοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ, στους κατοίκους του νομού, στον Δήμο και στην Περιφέρεια, όπως και στους λοιπούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό την αποφασιστική δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής και όλων των πολιτών.  Οι πολίτες οφείλουν να είναι γνώστες της κατάστασης, να συνειδητοποιήσουν ότι η υγειονομική και γενικότερη πολιτική λιτότητας μέσω των μνημονίων πλέον παίρνει μορφή γενοκτονίας. Τους καλούμε σε εκδηλώσεις αντίστασης κατά της αδιέξοδης, και αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, τους θέλουμε αλληλέγγυους στις κινητοποιήσεις μας και συν-διεκδικητές μιας σωστής δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους, τους καλούμε σε έναν παλλαϊκό αγώνα διαρκείας μέχρι την οριστική ακύρωση του σχεδίου εξαθλίωσης του λαού και καταρράκωσης του ΕΣΥ, μέχρι την τελική νίκη.

4. Συνεχίζουμε τις επισχέσεις εργασίας εξυπηρετώντας μόνον τα έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο, μέχρις πλήρους αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας.

5. Αποφασίστηκε να γίνει μομφή προς την διοίκηση που αποφάσισε την απόσπαση του συναδέλφου μας Κ. Ανδρεόπουλου που είχε σαν αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση της ήδη προβληματικής λειτουργίας του άκρως νευραλγικού αναισθησιολογικού τμήματος, το οποίο πλέον αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες ακόμη και του τρέχοντος μηνός, και να απαιτηθεί η άμεση επαναφορά του στο δικό μας νοσοκομείο. 

6. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει μομφή στον διοικητή για την απαράδεκτη ύπουλη και φασιστική διαταγή του να κατεβάσει το πανό της πύλης του νοσοκομείου μας που αναφέρει ότι η δημόσια και δωρεάν υγεία είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους και ότι εδώ οι ασθενείς περιθάλπονται δωρεάν.

7. Σε περίπτωση που η διοίκηση στείλει «ΕΝΤΈΛΕΣΤΕ», δηλώνουμε ότι θα προβούμε στη λήψη όλων των νόμιμων μέσων ώστε να ακυρωθεί η εντολή και η διοίκηση και η ηγεσία του υπουργείου να υποστούν τις νομικές συνέπειες.  Ο εισαγγελέας έχει ήδη ενημερωθεί για το ενδεχόμενο αυτό, όπως εξάλλου  περιμένει και την κοινοποίηση των προγραμμάτων μας για τον μήνα Μάιο, όπως ήδη του υποσχεθήκαμε, στην συνάντηση που είχαμε μαζί του πριν από την συνέλευση μας.

8. Εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην άρνηση πλήρους στελέχωσης του νοσοκομείου μας  ώστε να εξασφαλίζονται ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και των συνταγματικών της υποχρεώσεων, θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, με δυναμικές κινητοποιήσεις  ακόμα δυναμικότερες από αυτές του προηγούμενου διαστήματος, επιδιώκοντας επιπλέον την ενεργό στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί σε επαναστατικές περιόδους. 

Με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής μας αποστολής και των ηθικών δεσμεύσεων που σχετίζονται με το λειτούργημά μας, προειδοποιούμε τους πολίτες ότι η κυβέρνηση, με τους αντισυνταγματικούς νόμους και τις αποφάσεις της, ουσιαστικά μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να παρέχουμε ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη στους πολίτες, ακολουθώντας την γενοκτονική πολιτική της τρόικας και των δανειστών μας. Ενημερώνουμε όμως πως για τον Μάιο, τα προγράμματα εφημέρευσης είναι μόνον μέχρι τις 15 του μήνα, πέραν δε της εν λόγω ημερομηνίας αδυνατούμε (ή άλλως ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ από την ηγεσία του υπουργείου) να νοσηλεύσουμε κανέναν εντός του νοσοκομείου, γιατί δεν θα υπάρχει εφημερεύων γιατρός σε κανένα τμήμα ή κλινική του ιδρύματος.
Για τον λόγο αυτό θα φροντίσουμε να δώσουμε εξιτήριο σε όλους τους εσωτερικούς αρρώστους που θα υπάρχουν μέσα στο ίδρυμα, μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Παρ’ όλα αυτά εμείς δηλώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών που προσέρχονται στο νοσοκομείο μας, παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη σε όλους, μέχρι τις 15 Μαΐου και καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της υπερβαίνοντας έστω και την τελευταία ώρα την άμετρη κοινωνική της αναλγησία.

Όλες τις ανωτέρω αποφάσεις θα τις κοινοποιήσουμε, στην διοίκηση, στο ΔΥΠΕ,  το υπουργείο, στον εισαγγελέα, στον Δήμο, σε όλους τους φορείς του νομού, στα ΜΜΕ και σε στους κατοίκους του νομού με κάλεσμα για συμπαράταξη και δυναμική συμμετοχή στον αγώνα μας κατά της σκόπιμης υποβάθμισης, της απαξίωσης του ΕΣΥ και των σχεδίων κλεισίματος του νοσοκομείου μας. Εν ανάγκη θα καλέσουμε τους δημότες σε αντίσταση κατά των σχεδίων αυτών βγαίνοντας στο δρόμο και πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα! Θα υποχρεώσουμε όλοι μαζί το Δήμο να πάρει ανοιχτά θέση κατά της γενοκτονικής αυτής πολιτικής και αν χρειαστεί να στηρίξει με δικές του πρωτοβουλίες και δυνάμεις το νοσοκομείο μας, ανταποκρινόμενος στις ηθικές και υλικές υποχρεώσεις του και στα καθήκοντα και τις δεσμεύσεις του  απέναντι στο λαό του Κιλκίς.

Οι προτάσεις ψηφίστηκαν παμψηφεί από το σώμα της συνέλευσης.


Η Πρόεδρος  Λ. Ζωτάκη                     Ο Γραμματέας Π. Χρονόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου