18/4/12

Η Αργεντινή εθνικοποίησε την εταιρεία πετρελαίων!


Γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο;

«Σύρραξη» προκαλεί η Ισπανία για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού της!

Η Αργεντινή (που εμείς λέμε "να μην γίνουμε Αργεντινή", τρομάρα μας) εθνικοποίησε τον πετρελαϊκό κολοσσό YPF-Repsol, ισπανικών συμφερόντων, η διοίκηση του οποίου κατηγορείται από το Μπουένος Αϊρες ότι τα κέρδη που βγάζει στην Αργεντινή δεν τα επενδύει εκ νέου! 
Δηλαδή όπως κάνουν όλες οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα! 

Για απατεώνες τύπου Siemens ή ThyssenKrupp Marine Systems, ΜΑΝ κλπ δεν συζητάμε, φυσικά, είναι αυτονόητο.
Ήδη, αρκετές επαρχίες της χώρας όπως το Τσουμπούτ, το Νεουκέν και η Σάντα Κρους, αποφάσισαν να διακόψουν τα συμβόλαια εκμετάλλευσης που είχε η ισπανική εταιρεία, επικαλούμενες την έλλειψη επενδύσεων. 


Η YPF-Repsol (την οποία ελέγχουν οι Ισπανοί της Repsol σε ποσοστό 57,43%) είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος και πλάτος της αργεντινής επικράτειας, με 13.500 εργαζόμενους.

Πριν από μερικά χρόνια ήταν η απόφαση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες να εθνικοποιήσει τις ελεγχόμενες από την Ισπανία Αργεντινές Αερογραμμές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ισπανική κυβέρνηση δέχθηκε την είδηση της εθνικοποίησης με ιδιαίτερο εκνευρισμό. Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση -ταυτίζοντας τα συμφέροντα της ισπανικής κυβέρνησης (και της Ισπανίας εν γένει!) με τα συμφέροντα πολυεθνικών κολοσσών- λέγοντας ότι: «αν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου εκδηλωθεί πράξη εχθρική έναντι ισπανικής επιχείρησης, αυτή θα θεωρηθεί πράξη εχθρική έναντι της κυβέρνησης και της Ισπανίας».

Ο Πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Repsol, Αντόνιο Μπρουφάου, με δηλώσεις τους όξυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα δηλώνοντας ότι «oι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν ατιμώρητες». O όμιλος θα ζητήσει «μια αποζημίωση μέσω της διεθνούς διαιτησίας, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αξία του μεριδίου της κατά 57,4% στην YPF, το οποίο ο Repsol υπολογίζει σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια (8 δισεκ. ευρώ)».

Tα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, παρουσίασαν τον πρόεδρο του πετρελαϊκού κολοσσού της Repsol, πρόθυμο να αυξήσει τις επενδύσεις στην Αργεντινή κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ, χορηγώντας και περαιτέρω δικαιώματα στις Αρχές των επαρχιών, όπου γίνονται οι έρευνες για νέα κοιτάσματα

Οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται να ενθουσίασαν την πρόεδρο της Αργεντινής, η οποία δεν καταδέχθηκε ούτε καν να τον συναντήσει.

Πριν περάσει στα χέρια των ιδιωτών, το 1992, η YPF ήταν το καμάρι της χώρας

Έκανε έρευνες για υδρογονάνθρακες και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας. Έφτιαχνε δρόμους, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια για να δουλέψουν και να ζήσουν οι εργαζόμενοι.
Η ίδια ισπανική πηγή δηλώνει με νόημα στην El Pais: όταν η Repsol αγόρασε την YPF, το 1999, κανείς δεν έφερε αντίρρηση. 
Ούτε καν οι νυν κυβερνώντες...
 
Πηγή Defencenet.gr, με πληροφορίες από in.gr

1 σχόλιο:

  1. χρειάζεται μάλλον να διευκρινιστεί αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ιδιοκτησία σε "ξένα" χέρια ή η μοιρασιά των αγαθών...η αργεντινή δηλώνει "λόγους ασφαλείας" για να επαναφέρει το 51% στο κράτος αλλά ούτε οι ντόποιοι μεγαλοβιομήχανοι ούτε οι αμερικάνοι δεν ενοχλούνται:

    η Αργεντινή θέλει να απαλλοτριώσει την ισπανική Repsol κύριο ιδιοκτήτη, των κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας, που κατείχε στο παρελθόν 57%, είπε η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ (Cristina Fernández de Kirchner). Στην ισπανική εταιρεία θα παραμένει μόνο το 6%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους τόσο η Αργεντινή επιχειρηματική οικογένεια Εσκενάζι (Eskenazi) όσο και τα αμερικανικά κεφάλαια επενδυτών.
    (πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/200658/se-kratika-heria-epistrefei-i-megaluteri-etaireia-petrelaiou-tis-argedinis-/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή