29/6/12

«Η ιδέα της κατάληψης της Ελλάδας στοχεύει στην αρπαγή της περιουσίας της»

Με πρωτοσέλιδο την αποκλειστική συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης από τον οικονομολόγο – αναλυτή Μάξ Κάιζερ κυκλοφορεί το σημερινό περιοδικό «Επίκαιρα».  Αν και για κάποιους είναι αμφιλεγόμενος ο ρόλος του Μ. Κάιζερ παραθέτουμε ολόκληρο το συγκεκριμένο δημοσίευμα από το περιοδικό που το βρήκαμε ενδιαφέρον: 


Το γνωστό Μαξ Κάιζερ συναντήσαμε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, σε μια από τις αρκετές επισκέψεις του στην Ελλάδα, την περίπτωση της οποίας παρακολουθεί στενά. Γνωστός οικονομικός αναλυτής, παρουσιαστής, παραγωγός, ακτιβιστής με έντονη δράση κατά των εταιρειών-συμβόλων της παγκοσμιοποίησης, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, εναντίον της οποίας διεξήγαγε καμπάνια καλώντας τον κόσμο να αγοράσει ασήμι για να ανεβεί η τιμή του κι έτσι να χρεοκοπήσει η εταιρεία, η οποία, κατά τον Κάιζερ, είχε «σορτάρει» στο μέταλλο και είχε «γυμνές» θέσεις.
Τον Ιούνιο του 2011 σε εκπομπή στο κανάλι Russia Today, όπου εμφανίζεται σταθερά με το «Keiser Report», είχε κατηγορήσει τον Γιώργο Παπανδρέου ότι πρόδωσε την Ελλάδα και τον είχε αποκαλέσει «δικτάτορα που θα φύγει νύχτα»… Έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές και διαδικτυακές μεταδόσεις από την Ελλάδα για τις εξελίξεις στη χώρα μας, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, και είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές διεθνώς στο χώρο της «αντισυμβατικής» οικονομικής ανάλυσης και του ακτιβισμού κατά της  παγκοσμιοποίησης, των τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης, με προγράμματα και παρουσίες από το BBC μέχρι το Al Jazeera και την… ιρανική τηλεόραση. 

Ο Κάιζερ ήρθε στο ραντεβού μαζί με τον Χιούγκο Σαλίνας Πράις, έναν ηλικιωμένο, γνωστό διεθνώς Μεξικανό επιχειρηματία, ο οποίος έχει αναθέσει πλέον στο γιο του τις οικογενειακές επιχειρήσεις και ασχολείται με την προώθηση ιδεών για την εξυγίανση του νομισματικού συστήματος, πρωτίστως στη χώρα του, αλλά και διεθνώς, στη βάση της επανασύνδεσης των νομισμάτων με πολύτιμα μέταλλα – κυρίως ασήμι.

Ο Κάιζερ θεωρεί ότι με την υπογραφή των Μνημονίων το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρέδωσε στους ξένους την εθνική κυριαρχία και το μέλλον των Ελλήνων και επισημαίνει ότι στόχος του προγράμματος που επιβάλλεται στην Ελλάδα δεν είναι η οικονομική ανάκαμψη, αλλά η αρπαγή του πλούτου και η διαιώνιση του ελέγχου της χώρας. Περιγράφει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη ως μια οργανωμένη επιχείρηση σταδιακής κατάληψης όλων των κρατών από παγκόσμια οικονομικά κέντρα.

- Κύριε Κάιζερ, υπάρχει κάτι άλλο που «κρύβεται» πίσω από την τρόικα και τη συνταγή της, πέραν της προφανούς δημοσιονομικής συζήτησης και της διαφωνίας για τα μέτρα;
- Είναι ξεκάθαρο ότι η ιδέα της κατάληψης της Ελλάδας στοχεύει στην αρπαγή της περιουσίας της με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος, σχεδόν μηδενικό. Από νομικής πλευράς, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως «εχθρική επιδρομή». Δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, είναι, όμως, μια από τις πιο μικρές και ευάλωτες χώρες, επομένως είναι πιο εύκολο να την καταλάβουν και να τη «γδύσουν» από τα περιουσιακά της στοιχεία.

- Αυτή είναι μια «στάνταρ» διαδικασία; Καταλαμβάνουν χώρες και αρπάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία;
- Αυτό είναι κάτι που γίνεται τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, οπότε η δύναμη των hedge funds και των διαχειριστών χρημάτων έχει μεγαλώσει ουσιαστικά. Θυμηθείτε τον Τζορτζ  Σάρος που «γονάτισε» την Τράπεζα της Αγγλίας το 1992. Αυτά τα μεγάλα κεφάλαια ψάχνουν για νέους στόχους, επιχειρήσεις, κυνηγούν χώρες… Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, η Πορτογαλία είναι μικρή χώρα, οπότε καταρχάς κυνηγούν αυτές, τις μικρές χώρες.

- Ποιος έχει σειρά;
- Δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθούν μια σειρά ανάλογα με το μέγεθος των χωρών και όχι σύμφωνα με τα προβλήματα των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων κάθε χώρας. Τους βλέπεις να κυνηγούν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τώρα έχουν αρκετά κεφάλαια, οπότε τους βλέπεις να  κυνηγούν την Ισπανία -αυτή είναι ο αμέσως επόμενος μεγάλος στόχος-, κι έπειτα σειρά έχει η Ιταλία. Ξεκάθαρα κυνηγούν το μεγαλύτερο ψάρι, καθώς αυτοί μεγαλώνουν με τη σειρά τους, έχοντας καταλάβει τα περιουσιακά στοιχεία των προηγούμενων χωρών.

- Πότε θα σταματήσουν; Σχεδιάζουν να καταλάβουν ολόκληρη την Ευρώπη;
- Ναι. Η Ευρώπη θα ελέγχεται μέσω του Βερολίνου και των κυβερνήσεων που θα συνεργάζονται με τη Γερμανία, προχωρώντας σε δημοσιονομική ενοποίηση. Θα επέλθει επιβολή περισσότερων φόρων σε όλη την Ευρώπη που θα εισπράττονται από το Βερολίνο, και… αυτός είναι ο στόχος! Η Goldman Sachs έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, όπως και η Wall Street. Είναι κάτι που έχει πάρει το δρόμο του!

- Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται πίσω από αυτό, για παράδειγμα η Γερμανία, ή είναι μόνο κεφάλαια;
- Δεν έχει να κάνει με χώρες, έχει να κάνει πιο πολύ με τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Οπότε, έχεις τα hedge funds, τους διαχειριστές χρημάτων, τους διαχειριστές κεφαλαίων, τις τράπεζες της Wall Steet και τις τράπεζες της Βρετανίας κυρίως. Δεν πρόκειται για μια εθνική κατάσταση που κρύβεται από πίσω -δεν είναι χώρα. Η κατάκτηση της περιουσίας μιας χώρας από μια άλλη δεν είναι κάτι που γίνεται τόσο πλέον. Η συγκέντρωση του πλούτου από διάφορα κέντρα είναι που τα κινεί όλα αυτά.

- Η Γερμανία, ωστόσο, δεν είναι αυτή που κερδίζει από την κατάσταση στην Ευρώπη μέχρι τώρα;
- Ασφαλώς. Η Γερμανία έχει πολύ καλές σχέσεις με τα μεγαλύτερα κέντρα συγκέντρωσης κεφαλαίου στον κόσμο, με την Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds  στον κόσμο. Αποκαλείται τράπεζα αλλά στην πραγματικότητα είναι hedge funds. Το κόστος του κεφαλαίου της είναι μηδενικό. Το κόστος κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι υψηλό, οπότε αυτό την καθιστά ευάλωτη στην επίθεση που της κάνουν.

- Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ στο σχέδιο αυτό; Προσπαθεί να επωφεληθεί ή είναι σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία;
Οι ΗΠΑ είναι η Wall Steet ελέγχει το Λευκό Οίκο. Η  Wall Steet ελέγχει την εξωτερική πολιτική και βοηθά στην κατεδάφιση της Ευρώπης. Είναι το αντίστροφο του Σχεδίου Μάρσαλ. Θυμάστε το Σχέδιο Μάρσαλ; Ήρθαν και βοήθησαν την Ευρώπη. Τώρα τα παίρνουν πίσω όλα αυτά – και ακόμα πιο πολλά.

- Βλέπουμε, όμως, ότι υπάρχει διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία. Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Γερμανούς να χαβαρώσουν την πολιτική λιτότητας απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις στη δική τους οικονομία…
- Η διαμάχη ΗΠΑ και Γερμανίας εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Όσον αφορά στη Γερμανία, δημιουργεί συμμαχίες με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν το έχουν αντιληφθεί σε όλη του την έκταση αυτό, δεν το έχουν αξιολογήσει πλήρως ακόμα. Είναι αξιοσημείωτο να το παρακολουθείς. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προσέγγιση της Γερμανίας με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν δημιουργεί μια νέα παγκόσμια δύναμη επιρροής. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα στην… Ντίσνεϊλαντ!

- Θα μου φαινόταν περίεργο να μην το έχουν αντιληφθεί… Αυτός, πάντως, είναι από τους μόνιμους γεωπολιτικούς εφιάλτες των ΗΠΑ: μια συμμαχία της Γερμανίας με τη Ρωσία…
- Αυτό εξαρτάται από την πλευρά που το βλέπετε. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, είναι ήδη τελειωμένες. Χρειάζονται μια κατάρρευση ώστε να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους, καθώς το ισχύον σύστημα δεν είναι ανατάξιμο, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, η οικονομία διαλύεται. Είναι απάνθρωπο να συνεχίσουν οι ΗΠΑ σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να έχουν μια βιώσιμη οικονομία και να έχουν ακόμα την ίδια βαρύτητα. Είναι σαν να έχεις πάει στους Special Olympics και να πείσεις τους αθλητές εκεί ότι μπορούν να πάρουν μέρος στους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
 Είναι απάνθρωπο. Το ίδιο ισχύει με τις ΗΠΑ: Είναι απάνθρωπο να προτείνεις ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά στον πραγματικό κόσμο σήμερα. Δεν μπορούν. Είναι μια χώρα με… ειδικές ανάγκες.

Παρεμβαίνει ο Χιούγκο Σαλίνα Πράις: Μια παρατήρηση: Δεν είναι βέβαιο αν ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει με μια τεράστια συνωμοσία ή αν σχετίζεται με τεράστια λάθη του παρελθόντος τα οποία έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο, που είναι αναπόφευκτο να συμβούν όλ’ αυτά. Άλλο είναι να λες ότι κάποιος μου κατεδαφίζει το σπίτι κι άλλο να λες ότι δεν έχει χτιστεί σωστά και θα πέσει στο κεφάλι μου. Πιστεύω ότι πολλά απ’ αυτά έχουν να κάνουν με την κακή αρχιτεκτονική του «σπιτιού». 

Το μέγα, μέγα λάθος ήταν στις 15 Αυγούστου 1971, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν άτυπη και ιδιότυπη «στάση πληρωμών» καταργώντας τον Κανόνα του Χρυσού. Υπήρξε, λοιπόν, προηγούμενο από τις ΗΠΑ στη στάση πληρωμών. Προηγήθηκε άλλος της Ελλάδας στη στάση πληρωμών. Οι ΗΠΑ προηγήθηκαν σε στάση πληρωμών. Ποιοι είμαστε εμείς τώρα να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει; Αυτοί χρωστούσαν σε όλο τον κόσμο και τα αναποδογύρισαν όλα. Το χρήμα τώρα δεν είναι το ίδιο. Μαξ Κάιζερ: Καλή παρατήρηση!

- Πώς πιστεύετε ότι θα λήξει όλο αυτό; Θα υπάρξει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης μαζί;
- Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Όπως είπε ο κ. Πράις, το 1971 έγινε ένα τεράστιο λάθος να καταργηθεί ο Κανόνας του Χρυσού, να διαχωριστεί ο χρυσός από το νομισματικό σύστημα, και αυτό που προτείνει ο κ. Πράις είναι οποιαδήποτε χώρα -θα μπορούσε να είναι Ελλάδα- να επανασυνδέσει το νόμισμα της με πολύτιμα μέταλλα• σε αυτή την περίπτωση, το ασήμι. Θα ήταν η αρχή της επανόρθωσης του λάθους και το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καλύτερο σύστημα. 

Η άλλη οδός θα ήταν να μην επιστρέψουν σε ένα υγιές νομισματικό σύστημα και να συνεχίσουν να επιτρέπουν στα τραπεζικά καρτέλ να χρησιμοποιούν εικονικές συναλλαγές, δημιουργία πλασματικού χρήματος, που έχουν ως μόνο αποτέλεσμα τη σκλαβιά των χωρών και τη συνέχιση των κοινωνικών ταραχών.

Χιούγκο Σαλίνα Πράις: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, τα καλύτερα μυαλά του Διαφωτισμού ήταν αυτά που εφηύραν ένα σύστημα χάρτινου νομίσματος, που ονόμαζαν «assignat». Το σύστημα αυτό, η κατάργηση του χρυσού, εξαλείφθηκε από τη Γαλλία έπειτα από εφτά χρόνια, ενώ εμείς το υιοθετήσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτοί χρειάστηκαν μόνο εφτά χρόνια για να το αποσύρουν. Το 1797, όταν εξαλείφθηκε το «assignat», οι φτωχοί είχαν στα χέρια τους όλο το χάρτινο νόμισμα, ενώ οι πλούσιοι το είχαν ξεφορτωθεί κι είχαν αποκτήσει γη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Καταλαμβάνουν τα πραγματικά επενδυτικά αγαθά.
Μ.Κ.: Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα: Τα επενδυτικά αγαθά συσσωρεύονται στα χέρια αυτών των λήσταρχων βαρόνων του σήμερα…
 Χ.Σ.Π.: …με αντάλλαγμα το τίποτα…
Μ.Κ.: Με αντάλλαγμα αυτό το χάρτινο νόμισμα.

- Κύριε Κάιζερ, πιστεύετε ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει και θα επανέλθουμε στα εθνικά νομίσματα;
Κατά τη δική μου άποψη, η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να ξεφύγει από το ευρώ, η ιρλανδική κυβέρνηση, η πορτογαλική, η ισπανική επίσης δεν έχουν το θάρρος να ξεφύγουν από το ευρώ. Η Γερμανία λατρεύει το ευρώ επειδή αυτά τα προβλήματα βοηθούν τις εξαγωγές της, γι’ αυτό και χαίρονται που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Κάθε φορά που πέφτει το ευρώ και υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση του, αυτό λειτουργεί μια χαρά για τη Γερμανία. Η οικονομία της αναπτύσσεται, η ανεργία έχει πέσει κατακόρυφα, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης της έχει και πλεόνασμα. Οπότε δεν βλέπω στην παρούσα φάση να επιθυμούν την κατάρρευση του. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να το επιδιώξει, στο χέρι της Ιρλανδίας και των άλλων να το κάνουν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κανείς τη θέληση.

- Και το επόμενο βήμα; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για μια χώρα, εάν η Ελλάδα ή η Ιρλανδία ή κάποιος άλλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη;
Υπάρχει ήδη σχετικό προηγούμενο. Η Ισλανδία έχει ήδη πει «όχι» στους πιστωτές της, η οικονομία της κατέρρευσε για δύο χρόνια και τώρα ξαναχτίζεται. Περνάς βέβαια από ένα σύντομο επώδυνο κραχ και κρατάς την κυριαρχία σου ή περνάς μια 20χρονη ή 30χρονη εξαθλιωτική, υποδουλωτική φτώχεια χωρίς να έχεις την κυριαρχία σου.

- Είπατε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγεννηθούν. Οι Αμερικανοί πολίτες γνωρίζουν για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη;
- Όχι. Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν κρατηθεί μακριά από την πραγματικότητα λόγω του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο μεν, «κλειστό» νόμισμα δε. Οπότε, αν και τα πράγματα είναι δύσκολα στην Αμερική, το φαγητό και η ενέργεια είναι ακόμα αρκετά φτηνά λόγω του ότι το δολάριο είναι ένα παγκόσμιο «κλειστό» νόμισμα. Όσο η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες μπορούν να κρατούν τα επιτόκια χαμηλά, το αμερικανικό δολάριο θα παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα. Οι Αμερικανοί έχουν μια ρόδινη εικόνα του κόσμου. Είναι προφυλαγμένοι από την πραγματικότητα, από την «καταιγίδα». Αυτό θα αλλάξει στην ουσία όταν η συνεργασία Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Γερμανίας καταφέρει να ανατρέψει το κυρίαρχο ποσοστό του 65% του αμερικανικού δολαρίου παγκοσμίως στις εμπορικές συναλλαγές σε λιγότερο από 50%. Τότε δεν θα είναι πλέον το κυρίαρχο νόμισμα. Τότε θα δείτε την Αμερική εκτεθειμένη σε τέτοια νομισματική διακύμανση, που δεν έχει ξαναζήσει. Οι Αμερικανοί τότε, ο κόσμος, θα είναι ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους…

- Υπάρχει η πιθανότητα όλο αυτό να καταλήξει σε πόλεμο;
- Υπάρχει πόλεμος αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Κατά τη διάρκεια πολέμων οι άνθρωποι κατακτούν χώρες για τη γη και τους θησαυρούς, χρησιμοποιούν τανκς, όπλα, στρατούς, τώρα, όμως, κατακτούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας μέσω του χρέους της, μέσω παραγώγων. Οπότε ένας νομισματικός πόλεμος, ένας χάρτινος πόλεμος, συμβαίνει αυτή τη στιγμή, συμβαίνει τώρα, και η Ελλάδα χάνει.

- Επομένως, γυρνώντας στο προηγούμενο ερώτημα, θα συνέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασπαστεί η Ευρωζώνη και να μπορέσει έτσι να κυριαρχήσει το δολάριο;
- Αυτό που πιθανόν να δούμε σε αυτό τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο είναι ότι ο μεγάλος χαμένος θα είναι το δολάριο, καθώς πέφτει από το 65% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών. Αυτό είναι που κρατά την εξωτερική πολιτική και στρατιωτική άμυνα των ΗΠΑ όπως είναι. Γιατί νομίζετε πως οι ΗΠΑ ξεκινούν νέους πολέμους, προσπαθώντας να κατακτήσουν νέες χώρες Κάποια στιγμή, όμως, οι χώρες εξαντλούνται… ■

Πηγή: "Επίκαιρα" και "βαθύ κόκκινο", 28/06/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου