9/6/12

Δελτίο τύπου της νοσοκομειακής επιτροπής ιατρών ΑΧΕΠΑ

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τεράστια προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ


Το ΑΧΕΠΑ προστίθεται στη λίστα των νοσοκομείων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων.

Η νοσοκομειακή επιτροπή ιατρών καταγγέλλει ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί με ζωτικές ελλείψεις υλικών στις κλινικές. Λειτουργεί ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει, όταν τα διαθέτει.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί περίπου κατά 60%. Το 2009 ο προϋπολογισμός του ήταν 110 εκατ. ευρώ και το 2012 μειώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ταμείο του νοσοκομείου δεν έχει χρήματα και περιμένει την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, όταν μόνο για τη λειτουργία του φαρμακείου απαιτούνται 15 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του νοσοκομείου υπολογίζονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου επί της ουσίας ανέστειλε τη λειτουργία του εξωτερικού Καρδιολογικού Ιατρείου και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς υπάρχει έλλειψη σε υλικά πρώτης ανάγκης για στεφανιογραφίες, αγγειογραφίες κλπ. Ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για βηματοδότες, μπαλονάκια κλπ. και εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά, όπου κρίνεται ότι απειλείται η ζωή των ασθενών.

Πρόβλημα υπάρχει και στη λειτουργία της Αιματολογικής Κλινικής, λόγω έλλειψης ασκών για συλλογή αίματος, σετ συλλογής αιμοπεταλίων που είναι απαραίτητα για τη ζωή ασθενών.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο ζητά από τις κλινικές να μη στέλνουν δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να τις πραγματοποιήσουν. Για μεγάλο διάστημα δεν γίνονταν καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν στοχευμένες αγωγές στους ασθενείς. Τώρα γίνονται μόνο σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά.

Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη σε ουροσυλλέκτες, γάντια, σύριγγες (χτες είχαν απομείνει 2). Και όταν έρχονται τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά είναι ευτελή (λευκοπλάστ που δεν κολλάνε, σύριγγες προβληματικές κλπ.), καθώς η προμήθειά τους γίνεται με μοναδικό κριτήριο το χαμηλότερο κόστος.
Το αναγκαίο υγειονομικό υλικό λείπει, με αποτέλεσμα σήμερα  στο ΑΧΕΠΑ όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, να κλείνουν τα χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν τα υλικά για τα χειρουργεία. 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΑΧΕΠΑ 30/5/2012

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω συν ότι με τα πλαφόν των εφημεριών δεν διασφαλίζεται η πληρωμή των εφημεριών μας όντας απληρωτοι για μήνες και σημειώνοντας την απαράδεκτη μείωση κατά 18% από τον φετινό Ιαινουάριο αποφασίσαμε από κοινού όλοι οι ιατροί που βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας μετά από γενική συνέλευση να απέχουμε από τα καθήκοντα μας κατά την γενική εφημερία του Σαββάτου στις 9-6-2012

Παλεύουμε για:
-    Άμεση καταβολή όλων των εφημεριών χωρίς την απαράδεκτη μείωση κατά 18% από τον φετινό Ιανουάριο 
-    Να μη γίνει καμία παραπέρα αποδυνάμωση της στελέχωσης των εφημεριών 
-    Καμία αναστολή λειτουργίας  κλινικών, τμημάτων και ιατρείων του νοσοκομείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ:
-   Σάββατο 9-6-2012 αποχή από τα καθήκοντα της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου
-  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 08:00 το πρωί κατά την έναρξη της εφημερίας του Σαββάτου στην είσοδο του ΑΧΕΠΑ
- Ενημέρωση του κόσμου για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ ΑΧΕΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου