22/1/11

Η αδύνατη «κάθαρση» του συστήματος!

H ΑΔΥΝΑΤΗ «ΚΑΘΑΡΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!
Μύλος''  προσωπικών, δικομματικών, εσωκομματικών αντιπαραθέσεων με το πόρισμα της  Siemens
 

Το σύστημα δεν «εξυγιαίνεται»!  Ανατρέπεται!

Με ένα νέο σκάνδαλο κουκουλώθηκε το μέγα σκάνδαλο του Βατοπαιδίου! Τελείωσε! Έκλεισε!
 

Το Δικαστικό Συμβούλιο με 5-0 απεφάνθη ότι τα αδικήματα με τα οποία κατηγορούνταν οι τρεις πρώην Υπουργοί της ΝΔ Δούκας, Κοντός, Μπασιάκος, έχουν παραγραφεί.
 

Πιο πριν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να «αθωώσει» τους Υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη Δρυ και Φωτιάδη, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το σκάνδαλο με την Ιερά Μονή!
 

Το κλείσιμο του σκανδάλου του Βατοπαιδίου δεν πρέπει να εκπλήσσει. Κι όσοι παριστάνουν τους εμβρόντητους μάλλον μας δουλεύουν ή είναι πολύ «αφελείς»!

 Όλη η πρόσφατη περίοδος είναι πλήρης από σκάνδαλα που έχουν άρον-άρον σκεπαστεί. Από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών έως το σκάνδαλο των ομολόγων.
Και μιλάμε μόνο για σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Γιατί είναι προφανές ότι τα πολύ περισσότερα σκάνδαλα, στην ουσία αναρίθμητα, είναι άγνωστα και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ γνωστά!

 
Αυτή την ώρα που «κουκουλώθηκε» το Βατοπαίδι, ζούμε ένα βρώμικο δικομματικό παρασκήνιο με το σκάνδαλο της Siemens και τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
 
Όλα δείχνουν ότι μάλλον και η υπόθεση Siemens θα έχει την ίδια τύχη με το Βατοπαίδι: Εξεταστική, παζάρι, αποκρύψεις, εκβιασμοί, συναλλαγές, προανακριτική, Δικαστικό Συμβούλιο, παραγραφές!
Δείχνουν τίποτε όλα τούτα;

Νομίζουμε ότι δείχνουν!

 
Δείχνουν ότι η «κάθαρση» στο πλαίσιο του συστήματος, του συστήματος του νεοφιλελευθερισμού και του ίδιου του καπιταλισμού, είναι μάλλον μάταιη ή στην καλύτερη των περιπτώσεων Σισύφειο έργο!
Αυτό άλλωστε κατέδειξε και η απόπειρα κάθαρσης του 1989, που οδήγησε την Αριστερά σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, υπό την πρωθυπουργία του μακαρίτη Τζανετάκη.

 
Για να εξηγούμεθα.
Τα σκάνδαλα δεν είναι η παρεκτροπή και η έσχατη ανωμαλία στον καπιταλισμό αλλά μάλλον μια σχετικά συνήθης ροπή του, η οποία είναι συνυφασμένη με την ουσία του.

 
Για αυτό τα σκάνδαλα συνιστούν μια πολύ μεγάλη, σχεδόν καθημερινή, αριθμητική αλυσίδα η οποία είναι αδύνατον να έρθει στο φως.
 
Ακόμα, όμως, και εκείνα τα σκάνδαλα που έρχονται στη δημοσιότητα, συνήθως μέσα από τις αντιθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων, πολύ δύσκολα, αν όχι σπανίως ή ποτέ, οδηγούν στην πλήρη αποκάλυψη των ενόχων και ακόμα περισσότερο στην τιμωρία τους.
 
Το σύστημα, οι θεσμοί του και όσοι κυριαρχούν και θητεύουν σε αυτό έχουν την τάση να καλύπτουν τις μίζες, τις δωροδοκίες, τις αρπαχτές και τις εξυπηρετήσεις.
 
Αλλά και όταν σε εξαιρετικές φάσεις, ιδιαίτερα κρίσης, αποσύνθεσης, παρακμής κι αδιεξόδων, το σύστημα πυορροεί και αναγκάζεται να προβαίνει σε αποκαλύψεις και τιμωρίες, ακόμα και τότε, η «κάθαρση» έχει την τάση να αυτοπεριορίζεται και να περιχαρακώνεται μέχρις ότου περάσει η «μπόρα» και αποκατασταθεί η ομαλότητα!
 
Χαρακτηριστική η Ιταλική περίπτωση, όπου η επιχείρηση «Καθαρά χέρια», μετά από ένα περιορισμένο κύμα τιμωριών και δικαστικών «διώξεων», έδωσε τη θέση της στο καθαγιασμένο «καθεστώς» Μπερλουσκόνι!
 
Το συμπέρασμά μας είναι μάλλον αυτονόητο.
 
Το σύστημα, ο νεοφιλελευθερισμός και ο ίδιος ο καπιταλισμός, παράγει τα σκάνδαλα όπως οι έγκυες γεννάνε τα παιδιά τους!
 
Το σκάνδαλο είναι συνυφασμένο με την ίδια την ουσία του καπιταλισμού.
Και το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» στον καπιταλισμό, το «σκάνδαλο των σκανδάλων», είναι η ίδια η νομιμότητά του, η οποία εδράζεται στην αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

 
Όσοι υπόσχονται ή σχεδιάζουν ένα καπιταλισμό χωρίς σκάνδαλα είτε εμπαίζουν ασύστολα είτε δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντικρύσουν την ωμή πραγματικότητα.
 
«Κάθαρση» στο νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει!
 
Ο αγώνας για να «καθαρίσει» το σύστημα είναι αδιέξοδος! Έργο μάταιο και Σισύφειο!
 
Ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός δεν «εξυγιαίνονται»!
Ανατρέπονται!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου